Και ολίγον ρετρό…

Στα μέσα της εβδομάδας είδε στις Βρυξέλλες τον Μεσούτ Γιλμάζ και στις επίσημες δηλώσεις του ο κ. Σαντέρ έκανε στροφή κάμποσων μοιρών. «Είναι σημαντικό για μας να ξέρουμε πού βρίσκονται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε, προσχωρώντας στο πεδίο της τουρκικής αμφισβήτησης.

Αλλά και η πρώτη δήλωση να ισχύει, δεν έχει μεγαλύτερη αξία για εμάς. Διότι το καίριο ερώτημα, που κανένας δεν τολμά να κάνει σε αυτούς που ταυτίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με τα σύνορα της Ευρώπης, είναι αν ως σύνορα εννοούν αυτά που θεωρεί η Ελλάδα ή αυτά που της αναγνωρίζει η Τουρκία. Διότι φοβούμαι ότι και οι ευρωπαίοι φίλοι μας, αλλά κυρίως οι Αμερικανοί, θα έλεγαν και σήμερα “ό,τι πει η Τουρκία”».

(Πού το ανακάλυψα; Στο αβυσσαλέο αρχείο μου. Για να δούμε ότι οι «σύμμαχοι» είναι ίδιοι όλες τις εποχές. Τα καλά και συμφέροντα…)

Οι περιπολίες, πάντως, της FRONTEX για να αποτρέψει δουλέμπορους να μεταφέρουν λαθρομετανάστες δείχνουν ότι η ΕΕ θεωρεί σύνορά της τα σύνορά μας.

Καταιγίδα εν μηνί Ιουλίω;

l Πρόστιμο-μαμούθ λέγεται ότι επιβλήθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, εντελώς όψιμα, μετά 4 χρόνια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, σε εγχώριο μεγαλοπρομηθευτή εξοπλισμών, για καθυστέρηση παράδοσης συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο, όπως επιμένουν ειδικοί, είναι ανύπαρκτο, ενώ έχουν εισπραχθεί τεράστια ποσά!

l Αν η πληροφορία επαληθευθεί, τότε οι επιπτώσεις για το κύρος του υποστάντος την ποινή θα είναι ανυπολόγιστες, δεδομένου ότι εξακολουθεί να χειρίζεται και άλλα προγράμματα και να

αντιπροσωπεύει εταιρείες. Αυτό, όμως, ολίγον μας ενδιαφέρει…

l Εκείνο που μας ενδιαφέρει σφόδρα και μας πονάει είναι το γεγονός ότι ο Στρατός παραμένει με έλλειμμα ισχύος στον νευραλγικό αυτό τομέα. Θα επανέλθουμε αν μάθουμε περισσότερα…

Καλοκαιρινές επισκέψεις

l Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ υπό την κ. Βάσω Παπανδρέου, Μ. Καρχιμάκη, Πετρουλάκη κ.ά. επισκέπτεται, στην ντάλα του καλοκαιριού, αμυντικές βιομηχανίες, στρατηγεία, στρατιωτικές μονάδες.

l Οι επισκέψεις αυτές από τη μια μεριά είναι εντελώς άκαιρες (το προσωπικό λείπει σε άδειες) και επιπλέον τα «νέα» πρόσωπα που στέλνει ο κ. Γ. Παπανδρέου θυμίζουν ό,τι χειρότερο από την εποχή του εκσυγχρονισμού.

lΤι να πει π.χ. η κ. Βάσω Παπανδρέου και τι να υποσχεθεί στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, όταν επί υπουργίας της στο υπουργείο Ανάπτυξης η εταιρεία χαρίστηκε για ένα πινάκιο φακής στον κ. Μυτιληναίο και έκτοτε καταρρέει;

lΕδώ πράγματι ισχύει το κλισέ «κοίτα ποιος μιλάει»…

Η ΕΛΒΟ

l Απειλούν ότι θα κατεβάσουν τα άρματα

LEOPARD, που συναρμολογούν στην Σίνδο, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, λόγω έλλειψης κατασκευαστικών προγραμμάτων… Θα το δούμε κι αυτό…

lΑποκλειστική ευθύνη για την κρίση φέρει ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος ουδέν έπραξε για την ανάπτυξη της εταιρείας, την έθαψε κυριολεκτικά, περιμένοντας μόνο συμβάσεις, πάντοτε υπερκοστολογημένες, από το Δημόσιο. Εθνικός προμηθευτής κι αυτός…

Και κάτι ευχάριστο

στο μεσοκαλόκαιρο…

lΟ κ. Τσοχατζόπουλος, όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες, μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών στη Χαλκιδική, καταχειροκροτούμενος. Δήλωσε μάχιμος και υποψήφιος.

l«Γνωρίζουν άραγε οι ρήτορες ότι το 90% του χειροκροτήματος που εισπράττουν όταν διπλώνουν το χειρόγραφό τους αποτελεί έκφραση ανακούφισης;» είχε πει ο σπουδαίος Robert Lembke.

lΟ κ. Άκης ομιλεί άνευ χειρογράφου…

lΤον είδα περιχαρή και στη δεξίωση του κ. Παπούλια. Είχε κληθεί ως αντιστασιακός!

Τα «τσέπης», η τσέπη μας

και η διαφάνεια-φάντασμα

l Νέα οπλικά συστήματα «τσέπης» εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (MLRS) εμφανίσθηκαν στην αγορά εξοπλισμών.

lΠρόκειται για μίνι συστήματα 70 mm, μεγάλης κινητικότητας, φερόμενα επί μικρών οχημάτων κινούμενων επί παντοδαπού εδάφους, σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας MLRS των 227 mm (που διαθέτουμε κι εμείς) επί αρμάτων.

lΣημειώνω ότι πέρα από τα μεγάλα MLRS ο Στρατός μας διαθέτει περί 150 ρουκετοβόλα

RM-70, από τα αποθέματα Ανατολικής Γερμανίας, από τα οποία χρησιμοποιεί περί τα 110 (τα υπόλοιπα έγιναν ανταλλακτικά).

lΩς επιλογή ο Στρατός Ξηράς έχει τον εκσυγχρονισμό 48 και απόσυρση των υπολοίπων. Επισημαίνω ότι για να έχει ένας εκσυγχρονισμός επιτυχία (επιχειρησιακή – οικονομική), το υλικό δεν πρέπει να έχει ξεπεράσει το ήμισυ του προσδοκώμενου ορίου ζωής.

lΕξαρτάται, λοιπόν, από την τσέπη μας το τι θα μας προκύψει και από την εφαρμογή στοιχειώδους διαφάνειας και του όρου «κόστος-αποτελεσματικότητα»,

lΤα λαμόγια θυμούνται με αγαλλίαση κάτι «εκσυγχρονισμούς» τύπου φρεγατών.

lΣημειώνω, απλώς, ότι προσπάθεια αγοράς βλημάτων για τα 227 mm έγινε το 2005 (προπαρασκευασμένη από το 2004), αλλά δεν ευτύχησε…

***

lΗ ημερησία διαταγή του Διοικητού της Σχολής Ευελπίδων υποστρατήγου Σταύρου Κουτρή, που υπήρξε αρχηγός της τάξεώς του ως εύελπις, κατά την τελετή απονομής των ξιφών στους νέου ανθυπολοχαγούς, ήταν από κάθε πλευρά αξιόλογη.
Χωρίς μεγαλοστομίες, με αναφορές στον πάντα επίκαιρο Θουκυδίδη, στη σημασία της παρουσίας των αλλοδαπών σπουδαστών, τόνισε την περηφάνια και την ευθύνη που πρέπει να εμπνέουν και να καθοδηγούν τη σταδιοδρομία των νέων αξιωματικών.
Η ημερήσια αυτή διαταγή έδινε την εικόνα του σύγχρονου ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, δείγμα ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες υπάρχει ποιότητα στις τάξεις των αξιωματικών που οι καιροί επιβάλλουν να αξιοποιούνται κατάλληλα.


Σχολιάστε εδώ