Εδώ Βρυξέλλες
– Ερώτηση με αφορμή τη νέα μεταβίβαση 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom AG και την προκλητική αγνόηση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, όπως καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατάθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε πρόσφατα την πώληση πλέον 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom AG» κι ότι «αγνοήθηκαν προκλητικά τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων καθώς δεν υποβλήθηκε δημόσια προσφορά εξαγοράς κατά παράβαση των άρθρων 3 και 5 της Οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς. Αγνοήθηκαν, επομένως, τα δικαιώματα 108.000 φυσικών και 4.000 νομικών προσώπων, που κατείχαν τις υπόλοιπες μετοχές του ΟΤΕ». Καταλήγοντας ο Ν. Χουντής καλεί την Επιτροπή να μη συναινέσει στην καταστρατήγηση της Οδηγίας 2004/25 και να ερευνήσει τις βάσιμες καταγγελίες για προκλητική αγνόηση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.
– «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται, και αν ναι με ποιον τρόπο, να ελέγξει την κατάρτιση και την εφαρμογή του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης της νέας γρίπης από κάθε κράτος μέλος; Τι μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών λαμβάνει για τη μείωση της πανδημίας εντός της κοινότητας; Εφόσον προβλέπεται πως το 50 τις εκατό όσων νοσήσουν από τον νέο ιό θα είναι παιδιά, τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία τους σε επίπεδο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Τι μέτρα λαμβάνονται για την επάρκεια προσωπικού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, ώστε να αποτραπεί η μαζική προσέλευση στα νοσοκομεία προκαλώντας έτσι κατάρρευση των συστημάτων υγείας; Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια κλινών και προσωπικού για αυτούς που θα απαιτηθεί να νοσηλευθούν με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας; Ποια μέτρα λαμβάνει για την αντιμετώπιση της γρίπης;». Τις ερωτήσεις αυτές υπέβαλε στην αρμόδια Επίτροπο Αντρούλα Βασιλείου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.
– Τη νομιμότητα του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες έθεσε προς εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης με γραπτή του ερώτηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινίδης ζητά να πληροφορηθεί εάν ο ελληνικός νόμος πληροί τα κριτήρια του δικαιώματος που προβλέπει η Κοινοτική Οδηγία για «πραγματική προσφυγή» σε δικαστήριο κατά της αποφάσεως αιτήσεως ασύλου, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση λαμβάνεται από διευθυντή Αστυνομικής Αρχής, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, ενώ μπορεί να γίνει προσφυγή είτε μόνο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο όμως δεν εξετάζει την προσφυγή κατ’ ουσίαν, είτε, για ήδη εκκρεμούσες υποθέσεις, ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών υπεύθυνου για τη Δημόσια Τάξη, που προφανώς δεν αποτελεί «ανεξάρτητο όργανο» από τις αστυνομικές διευθύνσεις που επιβλέπει.