Είμαστε κοπάδι χωρίς τσοπάνο

Οι πιέσεις προς τον Κ. Καραμανλή να κάνει κάτι «εδώ και τώρα» είναι πλέον ασφυκτικές και εκδηλώνονται με απρόβλεπτους τρόπους, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί προβληματισμός και έντονη ανησυχία, καθώς βλέπουν ότι δεν γίνονται οι κινήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναστροφή του κλίματος και σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι «ο χρόνος που χάνεται κυλάει σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας».

Πέραν των άλλων η Κοινοβουλευτική Ομάδα τους τελευταίους μήνες θυμίζει ακυβέρνητο καράβι, καθώς ο γραμματέας Γ. Τραγάκης δεν είναι σε θέση να συντονίσει τους βουλευτές. «Είμαστε κοπάδι χωρίς τσοπάνο», λένε χαρακτηριστικά.

Με συνέπεια κάθε βουλευτής να κινείται κατά το δοκούν και να τοποθετείται σε κάθε ζήτημα με βάση την προσωπική του κρίση και όχι εντός της επίσημης γραμμής. Κινούνται στη λογική τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αφού γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση ήττας της ΝΔ στις εκλογές, 60-70 από τους νυν βουλευτές δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε την οικονομική πολιτική και… ακύρωσε κάθε σκέψη του Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Επίσης ο Σάββας Τσιτουρίδης διαφώνησε με την τακτική της κυβέρνησης -αποτελεί κεντρικό στρατηγικό στόχο του πρωθυπουργού- να προσπαθεί να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συν τοις άλλοις είχαμε και την επανεμφάνιση του Γιάννη Μανώλη, που επανέλαβε ότι 7 Σεπτεμβρίου θα υποβάλει την παραίτησή του από τη βουλευτική ιδιότητα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Από τη Ρηγίλλης λένε ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή διότι γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγεί μετά και τη διαφαινόμενη υποψηφιότητα στην

ίδια περιφέρεια, την Αργολίδα, του Γιάννη Αδριανού.

Αρκετοί από τους βουλευτές στέλνουν αγωνιώδη μηνύματα στο Μαξίμου, με τη Ρηγίλλης ελάχιστα ασχολούνται, καθώς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα από τον Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος αμφισβητείται ανοιχτά, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός εκείνων που ζητούν την επιστροφή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία εκλέγεται ο γραμματέας, κι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, καθώς θεωρείται ότι θα πυροδοτούσε κλίμα εσωστρέφειας. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κι αφού ο Καραμανλής ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες του οι οποίες θα συμβάλουν και στην αλλαγή του κλίματος στη βάση του κόμματος.

Ο κομματικός μηχανισμός, που έδειξε πενιχρά αντανακλαστικά στις τελευταίες εκλογές,

έχει περάσει στη φάση της πλήρους αδράνειας και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις ανάγκες εθνικών εκλογών.

Αντανάκλαση του κλίματος που υπάρχει αποτελεί και η «ανταρσία» των 16 συνδικαλιστών-στελεχών της Λάρισας, που έστειλε «σήμα κινδύνου» στο Μαξίμου, διότι σε αντίθεση περίπτωση η πορεία του κόμματος θα είναι χωρίς επιστροφή.

Η κίνησή τους προκάλεσε εκνευρισμό στην κυβέρνηση, εξ ου και η άστοχη πρώτη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκανε λόγο για «μεμονωμένους πολίτες».

Χρειάστηκε η παρέμβαση παραγόντων του Μαξίμου ούτως ώστε να μην πάρει διαστάσεις το θέμα, με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαβεβαιώνουν τους συνδικαλιστές ότι «ο Καραμανλής ξέρει πολύ καλά την κατάσταση και τη δεδομένη στιγμή θα κάνει όσα χρειάζονται».

Οι συνδικαλιστές δεν φάνηκε να πείθονται και για τον λόγο αυτό επισήμαναν ότι αν δεν γίνει κάτι σύντομα, θα επανέλθουν δριμύτεροι τον Σεπτέμβριο. Στο θέμα χρειάστηκε να παρέμβει και ο Λ. Ζαγορίτης, για να τους διαβεβαιώσει ότι το κόμμα μελετά προσεκτικά τις απόψεις που εξέφρασαν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βουλευτές και κομματικά στελέχη θα περιμένουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου κι αν δεν γίνουν, τότε η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη.


Σχολιάστε εδώ