Διπλό χαστούκι από το βρετανικό δικαστήριο στην τουρκική κατοχή και στην πολιτική του Λονδίνου

Το δικαστήριο υποστηρίζει στην απόφασή του ότι: 1) Η Βρετανία αναγνωρίζει στο νησί μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπώς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια των κατεχομένων μπορούν να νομιμοποιηθούν. 2) Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία εφʼ όλης της νήσου και επικαλείται, ταυτοχρόνως, το Πρωτόκολλο 10 βάσει του οποίου εντάχθηκε στην ΕΕ ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, με βάση την απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχία και επί του εδάφους και επί του αέρος και επί της θαλάσσης. Με βάση το Πρωτόκολλο 10 το κοινοτικό κεκτημένο ανεστάλη λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και επί τούτου θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο μετά τη λύση με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πολιτική λογική της προσφυγής των Τουρκοκυπρίων στο δικαστήριο στηρίζεται στη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Συνεπώς, θα πρέπει κατά τον τουρκικό ισχυρισμό να τερματιστεί αυτή η απομόνωση, η οποία όμως είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αντέδρασε έντονα στην απόφαση, η οποία κλείνει την πόρτα στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Γιʼ αυτό, το Φόρεϊν Όφις αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία συνεχίζει να υποστηρίζει την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίζει τις παράνομες Επιτροπές Αποζημιώσεων των κατεχομένων!

Εκτός από τη θετική δικαστική εξέλιξη για την Κύπρο από το βρετανικό δικαστήριο με την οποία απορρίφθηκε αίτημα των λεγόμενων Τουρκοκυπριακών Αερογραμμών να πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις από την Αγγλία, υπάρχει και μια αρνητική εξέλιξη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε απόφαση με την οποία αποδέχεται τον διακανονισμό που έγινε μεταξύ της κ. Αλεξάνδρου και της Τουρκίας μέσω των παράνομων Επιτροπών Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Το γεγονός αποτελεί αρνητική εξέλιξη διότι εντός του Νοεμβρίου εκκρεμούν εννέα υποθέσεις Ελληνοκυπρίων σε βάρος της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι αναγνωρίστηκε ο διακανονισμός, αλλά και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που δίδει η Τουρκία μέσω των Επιτροπών των κατεχομένων είναι πολύ πιο μικρές από την πραγματική τους αξία, καθώς και το ότι οι Ελληνοκύπριοι που προσφεύγουν στις Επιτροπές των κατεχομένων χάνουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και το ότι η Τουρκία στην ουσία δεν θα πληρώσει ποτέ αυτές τις αποζημιώσεις. Από την άλλη, η εμμονή στο ΕΔΑΔ και η επιδίκαση αποζημιώσεων αναγκάζει την Τουρκία να τις πληρώνει χωρίς να χάνει ο αιτητής την ιδιοκτησία του. Διότι το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Τουρκία σε καταβολή αποζημιώσεων χωρίς ο αιτητής να έχει την ιδιοκτησία του. Η αποζημίωση παραχωρείται επειδή η Τουρκία τού στερεί την πρόσβαση και την άσκηση νομής και εξουσίας επί της περιουσίας του.


Σχολιάστε εδώ