Διάσταση για τις «αβλεψίες» στο Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Τη διαφωνία τους για την πολυσυζητημένη ανακοίνωση του ΕΟΔ, που χαρακτηρίζει «αβλεψίες» τα πλαστά ρεπορτάζ περί συνάντησης Καραμανλή – Ερντογάν, εκφράζουν πολλά μέλη του, που απουσίαζαν ή αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Σε σχετική επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Με τη σύγκληση του ΕΟΔ αναμέναμε να καταγγελθούν τα πλαστά δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε συνάντηση Καραμανλή – Ερντογάν, η οποία όμως δεν έγινε, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε την έλευσή του στην Αθήνα. Γίνονταν μάλιστα και περιγραφές του ύφους που είχε ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντηση, όπως και άλλες ανάλογες αναφορές. Αποτέλεσμα ο διασυρμός της ελληνικής δημοσιογραφίας και πέραν των συνόρων.

Δυστυχώς, όμως, στην ανακοίνωση του ΕΟΔ το βαρύ αυτό παράπτωμα με τα αναληθή “ρεπορτάζ” υποβαθμίζεται και γίνεται λόγος για “αβλεψίες”, σε μια προκλητική παραποίηση της πραγματικότητας.

Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με σαφήνεια υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει «να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον ίδιο τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».


Σχολιάστε εδώ