από το Περιστύλιο…

– Με χαρακτηριστική άνεση επιδίδεται στις… κωλοτούμπες εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκλονιστική ήταν η ομολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη στην πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου Παυλόπουλου με το οποίο ρυθμίζεται η ένταξη του προσωπικού που απασχολείται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου στη διοικητική ιεραρχία του Υπαλληλικού Κώδικα.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο, οι βουλευτές εξέφρασαν μάλιστα φόβους οριακής συνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων και πρότειναν να εξετασθεί η δυνατότητα μονιμοποίησης των υπαλλήλων τους οποίους αφορούν οι διατάξεις. Τις ίδιες θέσεις εξέφρασαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης. Αναφέρθηκαν δηλαδή στις ευθύνες των κομμάτων που ψήφισαν την απαγόρευση περαιτέρω μονιμοποίησης συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο Σύνταγμα του 2001 και πρότειναν η Βουλή να «υπερβεί» το Σύνταγμα και να τους μονιμοποιήσει.

«Να πάρουμε όλοι το ρίσκο αυτό», συμφώνησε και ο κ. Τσούκαλης.

«Εγώ αυτά τα έλεγα και έλεγα ότι δεν θίγω τη μονιμότητα, ότι θα έχουμε πρόβλημα και είχα εξηγήσει στον κ. Κουβέλη ότι εγώ τον νόμο θα τον φέρω, για να τους εντάξω στην ιεραρχία, αλλά είχα πει ότι θα φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη αν προκύψουν συνταγματικά προβλήματα και είπαν όχι. Και τώρα μου λέτε ότι πράγματι υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες. Γιατί δεν είπατε τότε ”Ναι, Παυλόπουλε, αναθεωρήστε τη σχετική διάταξη να πούμε ότι επιτρέπεται η μονιμοποίηση και ταυτοχρόνως να λύσουμε και το πρόβλημα της ιεραρχίας”. Γιατί είπατε όχι;», ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Γιατί τότε ήταν διαφορετική η άποψή μας», απάντησε ευθαρσώς ο κ. Τσούκαλης!

– Από την άκρη του Αιγαίου ήρθε και ο Αριστοτέλης Παυλίδης στην επιτροπή για να ζητήσει δυο-τρία ρουσφετάκια για τον Νομό Δωδεκανήσου αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι δεν μετέχει στη σύνθεση του Βʼ θερινού τμήματος. Υπέθεσε μάλιστα ότι έχουν προβληθεί και από άλλους δωδεκανήσιους βουλευτές αυτά τα θέματα, αλλά αφορμής δοθείσης είπε να τα αναπτύξει ο ίδιος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο Παυλίδης ήταν δηλαδή εκεί, οι ψηφοφόροι του ήταν εκεί με τα αιτήματά τους και να δούμε, όπως έλεγε και ο ίδιος, ποιος θα τολμήσει να τον κουνήσει από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας…

Υπέρ των σκαφάτων ο Σημίτης

– Μνημείο στον κοινοβουλευτισμό τη χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας -και μάλλον ήταν-, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, ανέσυρε νομοθετική ρύθμιση του 1996 επί ΠΑΣΟΚ, στο πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη αμέσως μετά τις εκλογές και προέβλεπε τα εξής: «Για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης τα οποία εκτελωνίστηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τα οποία διαπιστώνεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή ότι τελωνίστηκαν με υποτιμολογημένη αξία, δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις. Δεν ασκείται ποινική δίωξη και η τυχόν ασκηθείσα παύει οριστικά. Αίρεται η τυχόν επιβληθείσα κατάσχεση του σκάφους και οι σχετικές δίκες στα διοικητικά δικαστήρια καταργούνται»!

Παρουσίασε μάλιστα και δημοσιεύματα της εποχής που αναφέρονταν σε τετρακόσιους φοροφυγάδες της καλής κοινωνίας με σκάφη αναψυχής!

Το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε ποτέ… Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις ρυθμίσεις εκείνες εντάσσονταν και άλλες χαριστικές ρυθμίσεις όπου στο Κολωνάκι και αλλού τα Λαμποργκίνι τα χαρακτήριζαν τρακτέρ και τις Πόρσε τις χαρακτήριζαν ημιφορτηγά και τα προμήθευαν για να γλιτώνουν φόρο για ποσά τα οποία ανέρχονταν περίπου στα 60 δισεκατομμύρια…

– Ηταν πρόκληση ή πρόσκληση;

Ένα «σίγμα» έκανε όλη κι όλη τη διαφορά κι έφερε τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο σε αντιδικία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή.

«Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν υπήρχε η πρόκληση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Ε, όχι και πρόκληση! Πρόσκληση φιλίας ήταν βασικά», εξεπλάγη ο Χρ. Παπουτσής.

«Ακούστε, κύριε Παπουτσή. Ευχαριστούμε, αλλά λυκοφιλία δεν θα πάρουμε», επέμενε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Και ο Χρήστος Παπουτσής: «Α, καλά!»…

– Τη διαφορά στη συνέχεια, εν τη ρύμη του λόγου του κ. Καραθανσόπουλου, έκανε… ολόκληρο επώνυμο. Γιατί Στέλιος από Στέλιο έχει διαφορά…

Στην προσπάθειά του να αναφερθεί σε όλο το φάσμα των επιθέσεων που, όπως είπε, δέχεται η συνδικαλιστική δράση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε κι ένα μικρό… λαθάκι. Λέγοντας ότι οι κάμερες λειτουργούν στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης και ότι το ΚΚΕ το αντιπαλεύει βγαίνοντας στους δρόμους και ξηλώνοντας στην πράξη τις κάμερες, ανέφερε το παράδειγμα του δημάρχου Νικαίας που δικάστηκε γι’ αυτόν τον λόγο πριν από λίγο χρονικό διάστημα και είπε ότι πρόκειται για τον Στέλιο Λογοθέτη.

Προφανώς μπέρδεψε όχι μόνο… τις δεκαετίες, αλλά και το γεγονός ότι ο Στ. Λογοθέτη αποσκίρτησε αργότερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ…

Όταν αντιλήφθηκε το λάθος θέλησε να το διορθώσει. «Έκανα ένα λάθος λεκτικό και θα ήθελα να διορθωθεί. Ο κ. Μπενετάτος είναι ο Δήμαρχος», είπε.

Ο προεδρεύων Φίλιππος Πετσάλνικος τον προέτρεψε να πει ακριβώς τι έκανε λάθος, για να γραφεί σωστά στα πρακτικά. «Αντί για Στέλιος Λογοθέτης, είναι Στέλιος Μπενετάτος το ακριβές. Ήταν ένα λάθος εν τη ρύμη του λόγου».

– Με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων τοποθετείται ο κ. Ροντούλης στη Βουλή. Τις προάλλες που αναφερόταν στον κ. Μπέζα εκείνος δεν έπιασε απευθείας το σύστημα Ροντούλη και παραλίγο να παρεξηγηθούν.

«Σας ρωτάω, κύριε υφυπουργέ», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επί του ερωτήματός του.

«Με τα αυτιά ακούω», παρατήρησε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Ναι, αλλά περιμένουμε απαντήσεις και απαντήσεις δεν λαμβάνουμε», επέμενε ο κ. Ροντούλης.

«Τώρα θα σας απαντήσω; Θα σας απαντήσω όταν τοποθετηθώ, κύριε συνάδελφε. Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντώ κάθε φορά που ρωτάτε».

Ο προεδρεύων κ. Σούρλας αναγκάστηκε να του εξηγήσει τη διαδικασία: «Κύριε Ροντούλη, δεν μπορεί να σας απαντήσει τώρα. Ρητορικό είναι το ερώτημα…».

Αλλά εκείνος το βιολί του: «Ξαναλέω λοιπόν γιατί μάλλον δεν το ακούσατε και είναι πολύ σημαντικό το ερώτημα αυτό»…


Σχολιάστε εδώ