ΑΠΟΝΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΠΟΝΤΕΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι η νομοθεσία ισχύει για όλους. Δεν εξαιρούνται αυτής οι επικεφαλής παρατάξεων ή διάφοροι επώνυμοι. Θα ήταν, λοιπόν, ενδιαφέρον να γνωρίσουμε πόσες ακριβώς είναι οι απουσίες των μελών του δημοτικού συμβουλίου και σε τι ακριβώς οφείλονται. Και ήταν το λιγότερο ατυχής ο υπαινιγμός του κ. Τσίπρα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό.

Το είχαμε πει κι άλλη φορά: Αν δεν μπορούν να έρχονται, τότε γιατί δεν παραιτούνται. Αν, πάλι, δεν μπορούν για διαφόρους λόγους, που δεν αφορούν τους δημότες, να παραιτηθούν, τότε ας εκτελούν τα καθήκοντά τους. Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Είναι, για παράδειγμα, δυνατόν να απουσιάζει ο κ. Σκανδαλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, από το κορυφαίο θέμα της συζήτησης του απολογισμού και του ισολογισμού έτους 2008 του Δήμου Αθηναίων;

Αν δεν θεωρεί αναγκαία την παρουσία του στο θέμα αυτό και δεν έχει προβλέψει και φροντίσει να βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο, τότε ποιο είναι εκείνο το σπουδαιότερο, στο οποίο θεωρεί απαραίτητο να εκφράσει τη γνώμη του;

Αλήθεια τι λέει για όλα αυτά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει πώς πολιτεύεται στον Δήμο Αθηναίων η παράταξη του ΠΑΣΟΚ; Με αυτήν την παρουσία σκέπτεται να διεκδικήσει εκ νέου τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας;

Ρέουν τα εκατομμύρια

στον δήμο της Αθήνας

Στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου προβλεπόταν η συζήτηση 172 θεμάτων. Σε μια πρόχειρη εκτίμηση του κόστους των αποφάσεων προέκυψε ότι θα στοιχίσουν στους Αθηναίους περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, μεγάλο ποσό. Μια αφορούσε απευθείας αγορές ιδιοκτησιών στην περιοχή του Ελαιώνα και στον Νέο Κόσμο. Μια άλλη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις -και δικαίως- σειρά προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και κατά περίπτωση διαφόρων φορέων για διάφορα θέματα, συζητήσιμης σκοπιμότητας και μεγάλου κόστους, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ενδεικτικά, σημειώνουμε «τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπουμένου κατά τον νόμο από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της ΑΕΔΑ για την ενίσχυση της επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων μέσω πολιτικών εφαρμογών ποσού 252.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19% κ.λπ.».

Οι αναθέσεις στην ΑΕΔΑ, δηλαδή στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου, πρόεδρος του ΔΣ της οποίας είναι η κ. Μ. Τσομπανάκη, αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής.

Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε. Σήμερα περιοριζόμαστε να τονίσουμε ότι κατά τη συζήτηση αυτών των θεμάτων ο δήμαρχος ήταν απών, η δε πλειοψηφία γενικώς σιωπηλή.

Η εκτίμηση αντικειμενικών παρατηρητών (υπενθυμίζουμε ότι η παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων είναι ανοικτή στους πολίτες) ήταν ότι η παρουσίαση των θεμάτων ήταν πτωχή και όχι καλά προετοιμασμένη.

Νομίζουμε ότι ο δήμαρχος πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τόσο στο επίπεδο της κρισιμότητας και της παρουσίασης των θεμάτων όσο και στην ίδια τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι πιο σφικτές και ουσιαστικές. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν πολίτες που παρευρίσκονται για τη συζήτηση θεμάτων που τους αφορούν να περιμένουν οκτώ ώρες μέχρι ν’ αρχίσει!

Έλεος δήμαρχε. Δεν μπορούν να βελτιωθούν λίγο τα πράγματα;

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ