«Αποκλεισμένοι» βουλευτές από την ΕΡΤ
Πετσάλνικος: «Εγώ δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας το πω ωμά, ξάστερα και φανερά. Ποιος με έκοψε από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα και δεν είχα ούτε μια πρόσκληση και για ποιον λόγο, κ. Παναγόπουλε» (…), ο δε κ. Καραμάριος ούτε μία φορά δεν είδε το όνομά του».
Νεράτζης: «Όπως επίσης και εγώ. Είναι ο ίδιος που έκοψε και εμένα, άρα δεν είναι».
Παναγόπουλος: «(…) Σε ό,τι αφορά την παρουσία βουλευτών, βεβαίως έχετε δίκιο. Υπήρχαν πάρα πολλοί βουλευτές που είναι σχεδόν αποκλεισμένοι κι από την ΕΡΤ. Είναι ένα θέμα που έχω θέσει στους γενικούς διευθυντές κατά σειρά από τη μέρα που πήγα».
Ο γενικός της ΝΔ στο ΔΣ της ΕΡΤ
Κακλαμάνης: «Δεν είναι κομματισμός, λοιπόν, αυτό; Τι ζητούν αυτοί οι τρεις συνεργάτες του πρωθυπουργού στο ΔΣ της ΕΡΤ;».
Παναγόπουλος: «Σε ό,τι αφορά τα τρία μέλη του ΔΣ που λέτε ότι είναι και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά τον έναν, που είπατε ότι συμμετέχει και στην Οικονομοτεχνική Επιτροπή».
Κακλαμάνης: «Ήταν μέχρι πριν από δύο μήνες πρόεδρος της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του κόμματος».
Παναγόπουλος: «Ήταν και γενικός διευθυντής του κόμματος σήμερα. Δεν ήταν πάντα».
Ρέππας: «(…) Δεν είναι δυνατόν γενικός διευθυντής του κυβερνητικού κόμματος να είναι στο ΔΣ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αυτό ακυρώνει τα πάντα».
Παναγόπουλος: «(…) Να το ξαναπώ άλλη μια φορά. Δεν υπάρχει παρέμβαση από την κυβέρνηση προς εμένα και δεν κάνω εγώ παρέμβαση προς τα δελτία. (…) Το ποια μέλη τοποθετούνται στο ΔΣ δεν είναι δική μου ευθύνη».
Β. Νικολαΐδου: «Από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2009 θα δείτε ότι στα ποσοστά το ΚΚΕ είναι ριγμένο σε αυτό που εσείς λέτε αναλογικότητα ως προς την εκπροσώπηση των κομμάτων. Επίσης, να σας ρωτήσω πότε επιτέλους θα κάνει ένα άνοιγμα η ΕΡΤ ως προς τις ειδήσεις. Δεν είναι είδηση μια μεγάλη κινητοποίηση ή μια μεγάλη απεργία;».
Παναγόπουλος: «Βρήκαμε μια κατάσταση, η οποία βελτιώνεται. Δεν είναι ακόμη η ιδανική, αλλά βελτιώνεται. Ειδικά το ΚΚΕ, του οποίου για χρόνια ήταν προβληματική η διαχείρισή του, έχει βελτιωθεί σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις είτε στις ειδήσεις. (…) Προβληματική εννοώ ως προς τη δημοσιοποίηση».
Νικολαΐδου: «Τρεις ομοσπονδίες είχαν κινητοποιήσεις, αλλά δεν έδειξε τίποτα η ΕΡΤ».
Παναγόπουλος: «Δεν το ξέρω αυτό το περιστατικό που μου αναφέρατε, θα το δω, αλλά πάντως η τάση μας και η λογική που έχουμε είναι να δείχνουμε τις κινητοποιήσεις».
Περίπτωση Ελένης Δεμεντή
Παναγόπουλος: «Εγώ την τοποθέτησα εκεί».
Καραμάριος: «Καθαιρέθηκε και τοποθετήθηκε σε άλλη θέση, μειονεκτική. Προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε πρωτοδίκως και κατέθεσε. Γιατί αρνείστε να την επαναφέρετε στη θέση που ήταν ή εκεί που πρέπει;».
Παναγόπουλος: «Τοποθετήθηκε και έφυγε διότι, δυστυχώς, δεν απέδιδε αυτά που ήταν αναμενόμενο να αποδώσει μέσα στον ενάμιση χρόνο, αν θυμάμαι καλά, που την κράτησα στη θέση αυτή. Είναι διευθυντικό δικαίωμα και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί στην ΕΡΤ. (…) Η κυρία Δεμεντή, όπως και άλλοι άνθρωποι στην ΕΡΤ, όταν γίνονται τέτοιου είδους αλλαγές, δεν τις δέχονται και αρχίζουν δικαστικούς αγώνες προκειμένου να δικαιωθούν και να επανατοποθετηθούν, δηλαδή, καταργώντας το διευθυντικό δικαίωμα».
Περίπτωση Νικολαΐδου
Παναγόπουλος: «Σε ό,τι αφορά στα πειθαρχικά, η κ. Εύα Νικολαΐδου είναι κυρίως δημοσιογράφος. Το θέμα της έχει φτάσει στα Πειθαρχικά Συμβούλια της Ενώσεως Συντακτών. (…) Έχει προσωπικές διαφορές με άλλους δημοσιογράφους και έχουν γίνει επεισόδια μέσα στην ΕΡΤ».
Περίπτωση Θωμά
Παναγόπουλος: «Όπως είπα και στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεν είμαι χωροφύλακας και κανένας νόμος δεν ορίζει ότι εγώ ψάχνω τους χίλιους δημοσιογράφους συνεργάτες μου αν έχουν άλλη εργασία. Αν τύχει κάποια καταγγελία βεβαίως θα το ψάξω. Αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα, όπως στην περίπτωση της κ. Θωμά, αποπέμπεται. Εάν υπάρχει πρόβλημα και θεραπεύεται, όπως στην περίπτωση του κ. Χρηστάκου, μπορεί να λυθεί».
Περίπτωση Κωστόπουλου:
Κακλαμάνης: «(…) Δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται μια απόφαση του Πρωτοδικείου που επιδικάζει ένα ποσό, να έρχεται το Εφετείο ή να έρχεται και ο Άρειος Πάγος και να ακυρώνει την πράξη αυτή. Δεν είναι δυνατόν να μην επανέρχεται ο εργαζόμενος εκεί».
Παναγόπουλος: «(…) Εμείς λέμε ότι ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να φύγει με σύνταξη. Είπα και τότε ότι ο ίδιος είχε φτιάξει μέσα μια δήλωση που έλεγε ότι “εγώ όσο θα είμαι εν ζωή θα είμαι και νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ, σας αρέσω, δεν σας αρέσω, θα ‘μαι εκεί”. Ε, δεν θα είναι εκεί. Δεν γινόταν να είναι εκεί».
Κακλαμάνης: «Κύριε Παναγόπουλε, ξέρετε ποιο είναι το λάθος σας. Ότι σας παρασύρει το υποκειμενικό στοιχείο. Μπορεί να σας είναι συμπαθής ή μη συμπαθής ο οποιοσδήποτε, αλλά οφείλετε να σέβεστε τον νόμο. (…) Από εκεί και πέρα, κύριε Παναγόπουλε, με το να λέτε ότι αυτός έβαλε μια διάταξη κ.λπ. προφανώς υπαινίσσεστε ότι καταχρώμενος της ιδιότητας του νομικού συμβούλου…».
Παναγόπουλος: «Όχι, δεν υπαινίσσομαι αυτό, διότι αυτά έχουν και νομικές συνέπειες. Λέω ότι υπήρξε διάταξη που ο νομικός σύμβουλος θα μπορούσε να παραμείνει, χωρίς χαρακτηρισμούς».
Περίπτωση Κούλογλου
Κακλαμάνης: «(…) Υποτίθεται ότι κάποια όργανα αποφασίζουν για την ποιότητα του προγράμματος, την κοστολόγησή του, και όχι ότι ο πρόεδρος, όπως ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, λέει ”δεν μου αρέσει η δουλειά σου, φύγε”». Και μου κάνει εντύπωση ότι το κόστος τελικά ήταν 29.000 ευρώ ανά επεισόδιο».
Παναγόπουλος: «(…) Στον κ. Κούλογλου δεν κάναμε ποτέ κανενός είδους λογοκρισία. Μαζί του δεν συζήτησα ποτέ, παρά μόνο μία φορά, την ημέρα που τον κάλεσα -Μάη μήνα- για να του πω ότι από Οκτώβρη δεν θα συνεχιστεί η εκπομπή ”Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα”, καθώς είχαμε νέες, καλύτερες εκπομπές από αυτήν τη ”γερασμένη” εκπομπή. (…) Δεν θα μπω, τώρα, στην κοστολόγηση της εκπομπής του διότι αυτά έχουν απαντηθεί και είναι πολύ συγκεκριμένα».
Κακλαμάνης: «Ήταν περισσότερα από 29.000 ευρώ».
Παναγόπουλος: «Ναι, βεβαίως. Ήταν πολύ ακριβή».
Κακλαμάνης: «Δηλαδή, πόσο ήταν;».
Παναγόπουλος: «Θα σας στείλω ακριβώς για να μη λέω ανακρίβειες».