Αντί του Συντάγματος, ο καιροσκοπισμός

Η πρόσφατη αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μαρτυρά ότι ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού δυναμικού της χώρας απέχει μακράν από τις πραγματικές ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών.

Σε μια κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να βάλει την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που παραλύει κάθε οικονομική δραστηριότητα, υπονομεύει τις αντοχές της χώρας, ακυρώνει κάθε σχεδιασμό για το μέλλον.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που θα έπρεπε να μη σπαταλάμε δυνάμεις, να μην αφήνουμε λεπτό να πηγαίνει χαμένο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που από πέρσι έχει γονατίσει κράτη πολύ ισχυρότερα οικονομικά από εμάς, δεν θα περάσει με ευχολόγια. Και τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα θα βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος, έχοντας αφήσει πίσω της την κρίση, θα μετρηθούμε όλοι. Και θα επιβιώσουν μονάχα εκείνοι οι οποίοι θα έχουν διδαχθεί από τα λάθη.

Ακούμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διαχωρίζουν το εθνικό συμφέρον, όπως εκείνοι το μεταφράζουν και το προσδιορίζουν, από την τήρηση του Συντάγματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα δεν είναι κάποιο άψυχο χαρτί πάνω στο οποίο προστέθηκαν γράμματα, φράσεις, παράγραφοι. Το Σύνταγμα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, που οι Έλληνες στερηθήκαμε για επτά ολόκληρα χρόνια και που χρειάστηκε να ματώσουμε ως έθνος για να ανακτήσουμε.

Το Σύνταγμα λοιπόν επιβάλλει να βάζουμε πάνω από το προσωπικό το συμφέρον του τόπου. Όχι όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Αλλά όπως ρητά το ορίζει το πολίτευμά μας. Οι νόμοι. Η τάξη. Διαφορετικά, δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τις κοινωνίες χωρών του Τρίτου Κόσμου, που διαβιούν σε συνθήκες ζούγκλας. Εκεί, ο νόμος του ισχυρού είναι αυτός που υπερισχύει. Αν υιοθετήσουμε την άποψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί αντιπαράθεσης Συντάγματος και εθνικού συμφέροντος, ο νόμος που θα υπερισχύσει στην πατρίδα μας θα είναι ο καιροσκοπισμός. Το προσωπικό συμφέρον, που το βαφτίζουμε εθνικό κατά το δοκούν.

Η ατμόσφαιρα βαραίνει περαιτέρω από το γεγονός ότι η όλη συζήτηση είναι εξόχως προσβλητική για το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, πέρα από την κακοποίηση του θεσμού. Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας ευπατρίδης της πολιτικής. Τίμησε το αξίωμα που του ανατέθηκε.

Απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία στους πολίτες, πέρα και πάνω από κομματικά σύνορα και περιχαρακώσεις.

Αναδεικνύει ζητήματα αιχμής για τον Ελληνισμό και τη νέα γενιά. Μιλάει για την υποχρέωσή μας να προστατέψουμε το περιβάλλον. Και, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα, διαχώρισε τα ρίγη συγκίνησης για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας από μια ακόμη βραδιά lifestyle.

Ο Κάρολος Παπούλιας ενώνει τους Έλληνες. Προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ως υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε πατριώτης και οραματιστής. Πάνω απ’ όλα, υπήρξε περήφανος. Όπως ήθελε και θέλει να είναι και η Ελλάδα. Εθνικά υπερήφανη.

Στις μέρες μας περισσεύουν η υποκρισία και ο ωφελιμισμός. Είναι συμπτώματα της παθογένειας που μας οδήγησαν στην κρίση. Δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε σύντομα από την κρίση. Ούτε εύκολα.

Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευτεί την υπευθυνότητα του Κώστα Καραμανλή. Οι Έλληνες δεν πρέπει να αμφιβάλλουν. Ο πρωθυπουργός θα κάνει το χρέος του προς τον τόπο. Θα περάσουμε τον κάβο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Παρά τις σειρήνες της ανευθυνότητας και του καιροσκοπισμού.


Σχολιάστε εδώ