Αμφισβητεί ο Βενιζέλος όλους τους χειρισμούς του Γιώργου!

Πάντως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από καιρό ανέμενε μια κίνηση του Ευάγγελου για να «καταδείξει τη διαφορετικότητά του» και να «απεγκλωβιστεί» από την «προεδρολογία» και όλη τη συναφή συζήτηση που κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό και αποτέλεσε τις προηγούμενες μέρες σημείο κεντρικής αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και ορισμένους συνταγματολόγους.

Ο Βενιζέλος αυτήν τη φορά κινήθηκε «ψύχραιμα», αν και τον πίεζε ο χρόνος, πίεση που έγινε πιο έντονη όταν ο γνωστός συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος, με τον οποίο ο κ. Βενιζέλος διατηρεί εδώ και χρόνια εξαιρετικές φιλικές, αλλά και προνομιακά πολιτικές σχέσεις, ανέβασε τους τόνους και επέκρινε την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια μάλιστα ο κ. Τσάτσος δέχτηκε κριτική από την Ιπποκράτους για τις θέσεις που διατύπωσε.

Ο Βενιζέλος ήθελε να αποφύγει βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις, που στο πρόσφατο παρελθόν τού κόστισαν ακριβά, περίμενε την κατάλληλη στιγμή και τη βρήκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Βενιζέλος είχε μπροστά του επίσημο βήμα για να πει την άποψή του και κυρίως να την πει ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου. Είχε επίσης το πλεονέκτημα ότι κλήθηκε και ο ίδιος και άλλα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί τούτου, να καταθέσουν δηλαδή τις απόψεις τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προέδρου του

ΠΑΣΟΚ για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ουδείς λοιπόν θα μπορούσε να του προσάψει το παραμικρό από τη στιγμή που θα έλεγε όσα είπε μέσα από μια κομματική διαδικασία, παρουσία του προέδρου και όχι μέσω «χτυπήματος», είτε μέσω διαρροών είτε μέσω κάποιας συνέντευξης.

Ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (γιατί με αυτήν του τη θεσμική ιδιότητα ο Βενιζέλος κλήθηκε στη σύσκεψη) διαφοροποιήθηκε με «ηχηρό τρόπο» από κρίσιμες επιλογές και τακτικές κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια ο Βενιζέλος μετείχε σε όλες ανεξαιρέτως τις συσκέψεις που είχαν γίνει για τον καθορισμό της θέσης και της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρόωρων εκλογών και είχε συμφωνήσει με τη γραμμή που είχε χαραχθεί, η οποία όμως στην αρχική της φάση άφηνε «ανοικτό και ένα παραθυράκι» για το τι θα μπορούσε να πράξει το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την εκλογή Προέδρου, αν φτάναμε στην άνοιξη του 2010 και δεν είχαν γίνει εκλογές.

Μάλιστα ο Βενιζέλος είχε πει ότι του άρεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην περιβόητη διακαναλική συνέντευξη που είχε δώσει στο Ζάππειο, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, όπου και πάλι ζητούσε πρόωρες εκλογές, ωστόσο και πάλι «άφηνε ανοικτό ένα παραθυράκι» για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή Προέδρου, αν δεν είχαν μέχρι τότε μεσολαβήσει εκλογές.

Ο προβληματισμός του Βενιζέλου για την όλη τακτική φαίνεται ότι άρχισε όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου «έκαναν το κλικ παραπάνω» στην προεδρική εκλογή και «έκλεισαν το παραθυράκι», με την κατηγορηματική διατύπωση ότι το

ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές την άνοιξη του 2010, ανεξαρτήτως του ποιος θα προαταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο επιτελικά στελέχη της Ιπποκράτους επέμεναν πως «είναι λάθος να λες απλώς ότι θέλεις εκλογές εδώ και τώρα αν δεν μπορείς να τις επιβάλεις και να μη λες καθαρά πότε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές». Σημείωναν επίσης πως ό,τι πολιτικό κόστος είναι να υποστούν από αυτήν την «καθαρή εξήγηση και θέση» θα το υποστούν τώρα και θα υπάρχει στη συνέχεια μπροστά ένα καθαρό πολιτικό πεδίο που θα μετρήσουν άλλες παράμετροι.

Πάντως, όσο ηχηρή και να ήταν η διαφοροποίηση του Βενιζέλου, στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα ξανανοίξει κάποιο εσωκομματικό μέτωπο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα στελέχη που δυσαρεστήθηκαν από τη διαφοροποίησή του, ωστόσο συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πως «από τη στιγμή που όλη αυτή η συζήτηση έγινε μέσα σε μια κομματική συνεδρίαση, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει με απόλυτη ελευθερία την άποψή του, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Άλλωστε γι’ αυτό ο πρόεδρος κάλεσε σε σύσκεψη τα στελέχη του κόμματος, για να ακούσει τις θέσεις τους».

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως ο Βενιζέλος κατά διαστήματα θα επιχειρεί προσεκτικές διαφοροποιήσεις από επιλογές της ηγεσίας, χωρίς όμως να επιδιώκει σύγκρουση ή αντιπαράθεση. Κι αυτό γιατί θέλει να έχει πάντα «ζωτικό χώρο» και να μην «εξαφανιστεί» από την ηγεμονία που έχει κατακτήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο κόμμα, αλλά και από την «κούρσα προς την εξουσία» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος τήρησε σαφείς αποστάσεις από την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των εκλογών, στον τρόπο που χειρίζεται την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην τακτική σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ακόμα και τη γρίπη. Φρόντισε δε να καλύψει τον καθηγητή και φίλο του Δημ. Τσάτσο με τον οποίο διαφώνησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος με τρόπο ήπιο και εξαιρετικά προσεκτικό παρουσίασε τη δική του άποψη, τη δική του πολιτική πλατφόρμα σε ό,τι αφορά την τακτική του

ΠΑΣΟΚ στα καίρια ζητήματα. Επί της ουσίας αμφισβήτησε τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου σε όλα τα κρίσιμα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Αυτή η συνολική άποψη που εξέφρασε κάνει εκ των πραγμάτων τη στάση του σημαντική, ανεξαρτήτως του ποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με αυτήν.

«Εκλογές τώρα πρέπει να ζητήσει

το ΠΑΣΟΚ»

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος πρώτα διαφοροποιήθηκε στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει εμπλακεί επί δεκαπέντε ημέρες σε λάθος συζήτηση, καθώς θέλει εκλογές το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα πριν από την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού».

Πρόσθεσε ότι κακώς «αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θα μείνει 7 μήνες ακόμη. Δεν μεταθέτουμε θέμα εκλογών επί 7 μήνες». Τόνισε ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει μοιρολατρικά να γίνει κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, διότι:

1. Ενδέχεται ο Καραμανλής να κάνει εκλογές το φθινόπωρο λόγω ανάγκης.

2. Του δίνουμε άλλοθι για να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

3. Δεν ξέρουμε ποια είναι η θέση Παπούλια.

4. Οι πολίτες βλέπουν ότι άλλα λέγαμε εμείς παλιά, άλλα η ΝΔ και αυτό δημιουργεί άσχημη εντύπωση για το κομματικό σύστημα. Και το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα δεν πρέπει να το χρεώνεται.

Συμπέρανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει τη συζήτηση για την προεδρική εκλογή, αντί αυτού δε πρέπει να ζητάει εκλογές τώρα, προ της κατάρτισης του προϋπολογισμού, τον οποίον πρέπει να καταρτίσει μια νέα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την άποψη του κ. Τσάτσου, είπε ότι πρέπει να σεβόμαστε όλες τις γνώμες συνταγματολόγων και να το πούμε αυτό. Να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως θεσμικό κόμμα σέβεται την αυτονομία του επιστημονικού λόγου, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν σε άπειρες περιπτώσεις από το 1985, τις οποίες έχει ζήσει ως νομικός σύμβουλος του Α. Παπανδρέου πολύ έντονα.

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί πως μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την επιλογή των κομμάτων να αλλάζουν στάση ανάλογα με το τι τα συμφέρει πολιτικά.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη δική του άποψη ήταν το θέμα της οικονομίας. Σημείωσε πως η Ιπποκράτους πρέπει να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση, το τι και πότε μπορεί να κάνει προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων. Πρόσφατα έχει αναπτύξει την άποψή του με δηλώσεις του, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει με ανοιχτά χαρτιά στον λαό και να πει ακριβώς τι θα κάνει.

Το τρίτο ζήτημα αφορούσε τη γρίπη, για το οποίο ο Βενιζέλος είπε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται, αλλά να προτείνει και να στηρίζει».

Στον Βενιζέλο απάντησε εμμέσως κλείνοντας τη συνεδρίαση ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θέλει τώρα εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Όμως, ως κόμμα δεν μπορούμε να μη λέμε τι θα πράξουμε τον Μάρτιο, όταν έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό σαφή θέση».

Σε ό,τι αφορά το θέμα Τσάτσου στον Βενιζέλο απάντησαν οι Γ. Ραγκούσης, Δημ. Ρέππας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας πως δεν μπορεί οι συνταγματολόγοι να τοποθετούνται μόνο σε θέματα που βλάπτουν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και «να του κουνάνε το δάχτυλο».

Ο Παπουτσής, «φωτογραφίζοντας» τον Βενιζέλο, κυρίως όμως την Άννα Διαμαντοπούλου -η οποία δεν μετείχε στη συνεδρίαση- ανέφερε πως δεν μπορεί στελέχη, υπό το βάρος των δημοσιονομικών προβλημάτων, να ζητούν αναπροσαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη σύσκεψη κανένας δεν είχε διάθεση να δώσει την εντύπωση εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Όμως η ουσία είναι η εξής:

1. Ο μόνος που είχε διαφορετική άποψη σε όλα τα κρίσιμα και καίρια θέματα ήταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

2. Ήταν επίσης ο μόνος που τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα παρουσιάζοντας συνολικές προτάσεις.

3. Η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά τις απόψεις Τσάτσου, πόσω μάλλον που όλο αυτό το διάστημα δεν είχε εκφραστεί δημοσίως για την κόντρα Τσάτσου – Ιπποκράτους. Ο Ανδ. Λοβέρδος είχε περιοριστεί να δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα κάνει κριτική στον καθηγητή του, τον οποίο σέβεται, στηρίζοντας συγχρόνως την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές εδώ και τώρα. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος όμως ενέταξε το θέμα στον γενικό προβληματισμό για την ορθότητα της τακτικής που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ