XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς, παρά τη χαμηλή κερδοφορία που σημείωσε η General Electric και την πτώση των πωλήσεων της Google, τα αισιόδοξα αποτελέσματα της Bank of America, οι μικρότερες των αναμενόμενων ζημίες της Sandvik, αλλά και τα νέα υψηλά που κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.275,34 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 2,01%, και την αξία των συναλλαγών στα 186,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,59%, ο μεσαίας έκλεισε θετικά κατά 1,82% και ο FTSE-80 στο +2,40%. Την επομένη τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street, ελέω της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της CIT Group προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση και του έκτου διαδοχικού ράλι στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές λόγω του κλάδου των εμπορευμάτων, επηρέασαν το κλίμα στο ΧΑ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, παρά τις απώλειες έως 0,8% και μετά από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, να κλείσει στις 2.271 μονάδες, με οριακή πτώση της τάξης του 0,19%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 136 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 73 πτωτικών και 36 που έκλεισαν χωρίς μεταβολή στην τιμή τους. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το πράσινο των δεικτών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, η συνέχιση του μεγαλύτερου ανοδικού σερί των τελευταίων τεσσάρων ετών στις ευρωπαϊκές και η λήξη της περιόδου άσκησης προτίμησης για την αγορά νέων μετοχών της ΕΤΕ διατήρησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως στις μικρομεσαίες εταιρείες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από εναλλαγές προσήμου και στενό εύρος διακύμανσης, να κλείσει στις 2.270 μονάδες, με οριακή μεταβολή -0,01% και αξία συναλλαγών στα 122 εκατ. ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές, κέρδη για Γενική, Jumbo, ΓΕΚ-Τέρνα και πτώση για Εθνική, Κύπρου, Marfin Popular. Την επομένη τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτώσης και τον ενεργειακό της ανόδου, σε συνδυασμό με το θετικό κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τις δηλώσεις του κ. Χατζηεμμανουήλ για τα σχέδια του ΟΠΑΠ, τη σταθεροποίηση του FTSE-20 και την υπεραπόδοση του ογδοντάρη, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος, με χαμηλό όμως τζίρο.

> Ένα κύμα μαζικών κατασχέσεων θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη γαλάζια διακυβέρνηση! Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αδυναμία καταβολής των δόσεων, οι απολύσεις και η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αναμένεται να οδηγήσουν σε εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών.

> Ναυμαχίες και αερομαχίες, με κοινό σημείο αναφοράς τις επιδοτούμενες γραμμές! Από τον χώρο της ελληνικής ακτοπλοΐας και τις ΑΝΕΚ – Blue Star Ferries σε αυτόν της αεροπλοΐας και τις Αεροπορία Αιγαίου – Ολυμπιακή. Στον μεν πρώτο κατατέθηκαν ήδη προσφορές για τις 10 από τις 19 άγονες γραμμές, ενώ στον δεύτερο υπήρξαν ανακοινώσεις σχετικά με την πρόθεση συμμετοχής τους στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των 24 τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

> Περικοπή των επενδυτικών πλάνων για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη προβλέπουν τα πρώτα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης που έχουν εκπονήσει οι εγχώριες επιχειρήσεις! Tα υψηλά ελλείμματα των χωρών αυτών, που μέχρι πρότινος χρηματοδοτούνταν από τις υψηλές άμεσες εισροές ξένων κεφαλαίων, προβληματίζουν πλέον τις ελληνικές εταιρείες.

> Αν και οι προμήθειες από αυτού του είδους τις συναλλαγές έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά, εντούτοις μπορεί να χαρακτηριστεί ορθή η κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε τροποποίηση στην αναγκαστική εκποίηση μετοχών. Ο διορισμός του μέλους του ΧΑ θα γίνεται με αλφαβητική σειρά από σχετικό κατάλογο, λαμβανομένου υπόψη ότι το διοριζόμενο μέλος δεν ανήκει στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο ή ομάδα συμφερόντων με τον επισπεύδοντα της εκποίησης.

> Γιατί η θυγατρική της Societe Generale στην Ελλάδα, η Geniki, αντιμετωπίζει άραγε τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, εμφανίζοντας ζημίες που σωρευτικά μαζί με τις προβλέψεις αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ; Μήπως φταίνε η κακοδιαχείριση, η ασυνεννοησία, οι κομματικοί διορισμοί και η έλλειψη εταιρικής κουλτούρας;

> Εδώ δεν αλλάζουν τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων, τα δανειακά τους επιτόκια θα μειώσουν; Οι ελληνικές τράπεζες, ελέω της ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για δάνεια και πιστωτικές κάρτες εξωτερικού, αναμένεται να απαντήσουν αποκλειστικά και μόνο με νέα προϊόντα.

> Τα χρήματα είναι πολλά και οι προμήθειες ακόμη περισσότερες! Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την περιουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, αναρωτιόμαστε γιατί κάθε φορά που αλλάζουν οι διοικούντες ενός υπουργείου, μιας ημικρατικής εταιρείας, ενός δημόσιου οργανισμού, θα πρέπει να επαναφέρονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και μετεγκατάστασης των υπηρεσιών τους;

> Οι νέες επιβαρύνσεις, οι επιπρόσθετοι φόροι και η εμμονή των κατασκευαστών να διατηρούν τις τιμές των κατοικιών σε πολύ υψηλά επίπεδα λειτουργούν αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος και τη σημαντική μείωση της ζήτησης.

> Μέγας δημοσιοσχεσίτης ο κ. Καπράλος! Από τα Βαρδινογιάννεια, όπου παρευρέθη ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή των αποθετηρίων στο έργο Target2-Securities, όπου παρέστη ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ.

> Τέσσερις οι ελληνικές συμμετοχές στους βασικούς διαπραγματευτές, με βάση τη δραστηριότητα στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2009, με την Εθνική να είναι πρώτη στην κατάταξη, την Πειραιώς δεύτερη, τη Eurobank ένατη και την Alpha δέκατη πέμπτη.

> Ο καλοκαιρινός χορός των απολύσεων και υποχρεωτικών αδειών στο μόνιμο και έκτακτο προσωπικό των μεγάλων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων έχει αρχίσει από εκεί όπου η κίνηση των πελατών παρουσιάζει κάμψη με παράλληλη πτώση του τζίρου, ενώ δείχνει να εξαπλώνεται ραγδαία σε περιοχές όλης της Ελλάδας.

> Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι για μια τόσο μικρή αγορά! Στο στόχαστρο των περισσότερων εγχώριων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι υπηρεσίες Triple Play, που συνδυάζουν σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση στο Διαδίκτυο και τηλεόραση.

> Τι κι αν οι αγορές ιδίων μετοχών από τους insiders αποτελούν «μάννα εξ ουρανού» για την πορεία αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων; Υπάρχουν κάποιοι λίγοι διοικούντες που εξακολουθούν να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις! Στη δεύτερη περίπτωση ανήκει και ο πρόεδρος της MLS, που λίγο πριν την αποκοπή του δικαιώματος λήψης της επιστροφής κεφαλαίου, προχώρησε σε πώληση 125.000 μετοχών της εταιρείας.

> Δεν είναι λίγα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλλωπίσουν την πραγματική εικόνα των προβληματικών τους δανείων! Μια από τις μεθόδους τους είναι και η απόκτηση μετοχών εταιρειών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, εμφανίζοντας έτσι αυτές στα λογιστικά τους ως συμμετοχή, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να σχηματίσουν πρόσθετη πρόβλεψη.

> Προσοχή γιατί τα λάθη κοστίζουν ακριβά! Η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων, ή αλλιώς του ελάχιστου κόστους χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να έχει ήδη καθυστερήσει, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα αργήσει να μας έρθει, καθώς το ταμείον είναι μείον.

> 800 εκατ. ευρώ σε τόκους και προμήθειες! Τι κι αν ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο δανεισμός δεν θα ξεπερνούσε τα 42 δισ. ευρώ, τι κι αν οι συνθήκες δεν ευνοούν την επαναφορά των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα; Οι υπερβάσεις από την εξόφληση μέρους των οφειλών προς την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να αποκλείσουν την εκτόξευσή του ακόμα και πάνω από τα 60 δισ. ευρώ.

> Ποια η θέση της κυβέρνησης; Ποια η άποψη των εποπτικών αρχών; Αλήθεια, πόσο θεμιτή μπορεί να είναι η συμμετοχή ενός ταμείου, μιας εταιρείας, ενός οργανισμού, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας ημικρατικής τράπεζας, με δάνεια τα οποία προέρχονται από το πιστωτικό ίδρυμα; Περί ΙΚΑ και Εθνικής οι ερωτήσεις μας.

> Εκείνη μπορεί να θέλει, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί… να πορευτεί μόνη! Η αναφορά μας στην FBBank, που προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά της μεγέθη και να πετάξει εκτός παιχνιδιού τον βασικό της μέτοχο με το μικρότερο ποσοστό, είναι ικανή να προχωρήσει ακόμη και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

> Λίγες και καλές… εταιρείες! Από την εποχή των παχιών αγελάδων και την ίδρυση νέων θυγατρικών, στη νέα τάξη πραγμάτων που θέλει μικρά και ευέλικτα σχήματα. Έτσι, οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων επιχειρήσεων, με στόχο την εκμετάλλευση συνεργειών, οικονομιών κλίμακας και φορολογικών πλεονεκτημάτων, προχωρούν στην απορρόφηση των συμμετοχών τους.

> Προηγήθηκαν οι Marfin, Εurobank, Alpha! «Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι» οι Γάλλοι της Emporiki bank, καθώς προτίμησαν να ανοίξουν μέτωπο με τους παλαιούς εργαζόμενους, παρά να ακολουθήσουν έγκαιρα τις εξελίξεις, δημιουργώντας προγράμματα που προσφέρουν προνόμια υγείας και ασφαλιστικών καλύψεων.

> Λες και μας περισσεύουν χρήματα! Οι μη προνομιούχοι, οι πολλοί, αναμένεται να πληρώσουν το χαράτσι της ανανέωσης των εχόντων, των λίγων, καθώς με άλλοθι τη μείωση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγέων αντιπροσώπων νέων αυτοκινήτων και με απώτερο σκοπό τη διάσωση των τραπεζών από κατασχέσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας, με σημαντικές αυξήσεις στα ρυπογόνα και συμπληρωματικά κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών ΙΧ.

> Σε μια περίοδο που οι πωλήσεις υποχωρούν, που τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να σημειώσουν πτώση και που ο δανεισμός βρίσκεται στα ύψη λόγω των επενδύσεων και της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης, οι εισηγμένες λαμβάνουν αναπάντεχο δώρο από την πτώση του Euribor.

> Καλά τα Greek days των εισηγμένων εταιρειών, ακόμα καλύτερα θα ήταν όμως αν γνωρίζαμε τη συνδρομή τους στα εταιρικά δρώμενα! Για την ιστορία πάντως, τα gala συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο, τον Οκτώβριο στην Αθήνα, ενώ αναμένονται κι άλλα μέχρι τον Δεκέμβριο.

> Περί αξιοπιστίας των κάθε είδους εκτιμήσεων ο λόγος! Με διαφορά ημερών ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley αφενός αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών και αφετέρου του επεβλήθη πρόστιμο για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας από τις συστάσεις των διαχειριστών του.

> Νόμιμο μεν, ανήθικο δε, κυρίως για τους μικρομετόχους! Κάτι πρέπει να γίνει με το περίφημο discount, καθώς οι μεταβιβάσεις πακέτων μέσω του ΧΑ σε τιμές που αποκλίνουν έως και 99% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές δημιουργούν στρεβλώσεις τόσο στις μετοχές όσο και στην αγορά γενικότερα.

> «Εάν υπάρχει κυβέρνηση, οφείλει επιτέλους ν’ ανακαλέσει στην τάξη τους τραπεζίτες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στην κοινωνία, στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία, ώστε ν’ αποδειχθεί ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων»… λέει η ΟΤΟΕ… Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα, λέμε εμείς.

> Η ελληνική οικονομία το 2009 αναμένεται να κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης! Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία τόσο για την πορεία των παραγγελιών στη βιομηχανία όσο και για το ισοζύγιο πληρωμών για τις ταξιδιωτικές και ναυτιλιακές εισπράξεις.

>Από τα μεγάλα discount στο εντυπωσιακό premium με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Attica bank! Τις τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί σημαντικά η τιμή της, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται πολύ υψηλότερα αυτής όπου θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου των 152,3 εκατ. ευρώ.

> Από 5.000 ευρώ για λογιστές, δικηγόρους και συμβούλους έως 20.000 ευρώ για γιατρούς! Την κρίσιμη αυτή περίοδο που η αγορά έχει παγώσει, η κυβέρνηση σπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ για τους ανωτέρω προνομιούχους κλάδους, χωρίς σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, δίχως ουσιαστικά κριτήρια.

> Ενώπιον της δικαιοσύνης ένας ακόμη από τους κρατικούς αξιωματούχους της γαλάζιας διακυβέρνησης! Απολογήθηκε στη δεύτερη τακτική ανακρίτρια ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας για υπερτιμολόγηση συμβάσεων του Οργανισμού με τη Siemens.

> Σε βάρος των ασφαλισμένων! Παρά την τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, η Interamerican κατηγορεί την κυβέρνηση για πρωτοφανή μεθόδευση και προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων, καθώς με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που αντιβαίνει την ευρωπαϊκή και εθνική ασφαλιστική νομοθεσία, προβλέπεται ότι οι τοπικοί πάροχοι οδικής βοήθειας μπορούν να συνάψουν σύμβαση συνεργασίας με μία μόνο ασφαλιστική εταιρεία μεικτής οδικής βοήθειας.

> Υποκριτές και Φαρισαίοι! Ως παράδεισος των προνομιούχων, των golden boys, και ως Γη της Επαγγελίας των ημετέρων, των κομματικών, εμφανίζεται πλέον η Ελλάδα, καθώς «κανείς» δεν θέλει επί της ουσίας να πειράξει τους αποτυχημένους μάνατζερ, «κανείς» δεν φαίνεται διατεθειμένος να κονταροχτυπηθεί με τους παχυλά αμειβόμενους κρατικούς αξιωματούχους.

> Τόλμησαν να ελέγξουν τον Ελλάκτορα; Κι όμως ναι, καθώς από την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2006 και 2007 προέκυψαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ποσού «μόνο» 181.824 ευρώ(!) η καταβολή των οποίων έγινε εφάπαξ.

> Η ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση δυσκολεύει την προώθησή τους! Η αναφορά μας στις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών (ΟΛΘ), ενέργειας (ΔΕΠΑ), σιδηροδρόμων (ΟΣΕ ), καζίνων και αεροδρομίων (Ελευθέριος Βενιζέλος), από τις οποίες η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να αποκομίσει έσοδα.

> Από το 1999 που ιδρύθηκε ως μια απλή επιχείρηση ακινήτων, στο 2009 που εισήχθη ως εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας! Με αφορμή την είσοδο της MIG Real Estate στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι η πρώτη εταιρεία που περνά το κατώφλι της βασικής αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες.

> Αμελούν ή απλώς δεν μπορούν; Πάνω από 60.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν φέτος περιοδικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με αποτέλεσμα οι καταστάσεις διασταυρώσεων να αποσταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τον περαιτέρω έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων.


Σχολιάστε εδώ