94.125 ευρώ θα πληρώσει η ΕΡΤ στον πρώην νομικό της σύμβουλο
Ύστερα από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Αθηνών, που έκριναν άκυρη την απόλυση το 2005 του νομικού συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου, ήρθε με τη σειρά του και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος, να τον δικαιώσει με την πρόσφατη, υπ’ αριθμ. 1594/2009, απόφασή του, που απέρριψε όλους τους λόγους της αναίρεσης που είχε ασκήσει η ΕΡΤ. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, απαντώντας στις ερωτήσεις των Απ. Κακλαμάνη και Φ. Κουβέλη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος. Σχολιάζοντας μάλιστα την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βουλή, είπε πως ο Β. Κωστόπουλος «έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, όπου με βάση δικό του κατασκεύασμα κέρδισε την υπόθεση».
Μετά την αμετάκλητη αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου, η ΕΡΤ είναι πλέον υποχρεωμένη να εφαρμόσει την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης του κ. Κωστόπουλου «έγινε παράνομα και κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (της ΕΡΤ) και ως εκ τούτου είναι άκυρη» και ότι «τούτο έχει ως νομική συνέπεια ότι δεν επήλθε ποτέ η λύση της συμβάσεως και (η ΕΡΤ) ως εργοδότρια περιήλθε σε υπερημερία περί την αποδοχή των νομίμως και κατά τον προσήκοντα τρόπο προσφερομένων υπηρεσιών του ενάγοντος και υποχρεούται να του καταβάλει τους μισθούς υπερημερίας του ως να ειργάζετο πράγματι».
Πιο συγκεκριμένα, η πρωτόδικη απόφαση, που τώρα πρέπει να εφαρμοσθεί ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε την υποχρέωση της ΕΡΤ να καταβάλει προς τον πρώην νομικό της σύμβουλο το ποσό των 94.125 ευρώ (για μισθούς υπερημερίας του πρώτου χρόνου, Απρίλιος 2005-Απρίλιος 2006, και για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης), και αυτό νομιμοτόκως από της επιδόσεως της αγωγής.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου, απορρίπτοντας όλους τους σχετικούς λόγους αναίρεσης της ΕΡΤ, όπως άλλωστε είχε απορρίψει και το Εφετείο Αθηνών όλους τους αντίστοιχους λόγους έφεσής της, ουσιαστικά αποσαφήνισε ορισμένα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των δικηγόρων της ΕΡΤ, που τα είχε έντονα αμφισβητήσει η πλευρά της διοίκησης της ΕΡΤ και στα τρία στάδια της δικαστικής διαμάχης της με τον πρώην νομικό της σύμβουλο. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος στη διοίκηση της ΕΡΤ για καταγγελία της σύμβασης των δικηγόρων της, όπου πλέον έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασής τους σε καμία άλλη περίπτωση πέραν των ειδικά προβλεπομένων περιπτώσεων στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. Το δεύτερο είναι για την περίπτωση της υποχρεωτικής αποχώρησης των δικηγόρων της ΕΡΤ που θεμελιώνουν δικαίωμα για πλήρη σύνταξη. Ο Άρειος Πάγος, απορρίπτοντας τον σχετικό 4ο λόγο αναίρεσης της ΕΡΤ, περί αυτοδίκαιης και υποχρεωτικής αποχώρησης των δικηγόρων της που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους σύνταξης, ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών.