Το χρέος των πολιτών
Αναφέρω τη ρήση του Τζον Κένεντι που στο βιβλίο του αυτό υμνεί το θάρρος κάποιων αμερικανών πολιτικών που τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα υπακούοντας στη συνείδησή τους, για να επισημάνω ακροθιγώς το δικό μας πρόβλημα.
Ως πολίτες αρεσκόμεθα να μας καλοπιάνουν οι κάθε λογής ηγεσίες μιλώντας για «την ωριμότητα του ελληνικού λαού» που έχει πολιτικό ένστικτο και δεν κάνει λάθη… Βεβαίως η ιστορία έχει αποδείξει ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός έχει κάνει πλείστα λάθη κι ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι αυτός ο λαός επέλεξε τον Γουλιμή αντί του Χ. Τρικούπη, και «μαύρισε» τον Βενιζέλο την επομένη του θριάμβου της Ελλάδας το 1920. Ταυτόχρονα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι όποιες ηγεσίες μας, για τις οποίες παραπονούμεθα, εμείς τις εκλέξαμε κι εμάς εκφράζουν.
Το πρόβλημα της δημόσιας ζωής μας είναι ότι με λίγες εξαιρέσεις κυριαρχούν μέτριοι διαχειριστές σε όλα τα επίπεδα: πολιτική, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμό. Σπανίζουν οι οραματιστές και κυρίως οι άνθρωποι που θα έχουν το θάρρος να λύσουν προβλήματα, που θα τολμήσουν ρήξεις και τομές χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Παρεμπιπτόντως επισημαίνω ως θετικό το ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η σημερινή κυβέρνηση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, επιχειρούν κάποιες τομές με στόχο τη λύση διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Κάνουν τώρα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει από το 2004-2005…
Για την κυριαρχία των μετρίων φταίμε εμείς γιατί επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν σε όλα τα επίπεδα αυτοί που λένε πολλά χωρίς να λένε τίποτα, που θεωρούν δραστηριότητα τις εκδρομές τους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρίστανται, που μοιράζουν φυλλάδια στους διαδρόμους και συστηματικά αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα ασχολούμενοι με τριτεύοντα θέματα. Αν αλλάξουμε τα κριτήριά μας θα αλλάξουν και οι εκπρόσωποί μας σε όλα τα επίπεδα γιʼ αυτό επιβάλλεται να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να σηκώσουμε ψηλότερα τον πήχυ και να αναζητήσουμε σε κάθε τομέα ηγεσίες που θα τολμούν να λένε και όχι, που θα έχουν όραμα και θα αγωνίζονται με ορίζοντα όχι τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά το μέλλον της νέας γενιάς.
*Ο Δημήτρης Γαρούφας είναι πρόεδρος του ΚΘΒΕ, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την περίοδο ʼ05-ʼ08