Το κρυφό χαρτί του Καραμανλή
Και δεν θα το πράξει αν δεν μπει ο Σεπτέμβριος, αν δεν «παγιωθεί» κατά κάποιον τρόπο η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και, το κυριότερο, αν δεν πάρει στα χέρια του τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων. Μέχρι τότε ο Κ. Καραμανλής θα ξεδιπλώσει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες του, στις οποίες περιλαμβάνεται φυσικά και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, για τον οποίο προς το παρόν επικρατεί… πέπλο σιωπής.
Η διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο δείχνει αναπόφευκτη με δεδομένη την «απαίτηση» του ΠΑΣΟΚ να προηγηθεί της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας η προσφυγή στις κάλπες και η ανανέωση της λαϊκής εντολής. Αυτό δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο οι εκλογές να έρθουν πολύ νωρίτερα, ενδεχομένως και μέσα στο φθινόπωρο, αυτήν τη φορά με επιλογή του Κ. Καραμανλή. Αυτό είναι το «κρυφό χαρτί» του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, αν στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ έχει μειωθεί στις 2 με 2,5 μονάδες, είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει τον μεγάλο αιφνιδιασμό. Να απευθύνει εκ νέου δημόσια πρόσκληση (διάγγελμα ίσως) στον Γ. Παπανδρέου για την από κοινού ανάδειξη του Κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμείνει στη σημερινή του θέση, τότε να προκηρύξει εκλογές με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να «σέρνεται» η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να «φορτώσει» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πολιτική και κοινωνική αναστάτωση που πάντα προκαλεί μια εκλογική αναμέτρηση.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από την ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί στους πολίτες θα βγει ζημιωμένο το ΠΑΣΟΚ και αναπόφευκτα ωφελημένη η κυβέρνηση, σε σημείο που μπορεί «να έρθουν τα πάνω κάτω»! Αλλά ακόμη κι αν δεν κερδίσει τις εκλογές η Ν. Δημοκρατία, θα αποτραπεί, λένε, η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα προκαλέσει τριγμούς στο κόμμα και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου.
Το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε συζητείται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι περιγράφεται και από παράγοντα του Μαξίμου που συνομιλεί καθημερινά με τον πρωθυπουργό. Ενδεικτική του όλου κλίματος και η επισήμανση κορυφαίου υπουργού ότι «έξι μήνες προεκλογική περίοδος είναι πολύ μεγάλος χρόνος» και το συνέδεε με την οικονομική κρίση, αλλά και με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα που αναμένονται εκεί, προς το τέλος του χρόνου. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκλογές το φθινόπωρο θα διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού τον Δεκέμβριο ίσως κληθεί να πάρει δύσκολες έως επώδυνες αποφάσεις στα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό) που θα έχουν πολιτικό κόστος.
Σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο συζητείται και με μια «ακραία» εκδοχή: Να παραιτηθεί ο Κ. Παπούλιας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που εμπλέκεται το όνομά του στην πολιτική αντιπαράθεση, οπότε αναπόφευκτα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα ισοδυναμούσε με «πολιτειακή κρίση» και οι παρενέργειες θα ήταν απρόβλεπτες.
Οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν μέσα σε κλίμα έντασης με ανταλλαγή βαρύτατων καταγγελιών και κατηγοριών.
Πολιτικοί παρατηρητές στο μεταξύ εκτιμούν ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι εθνικές εκλογές μπορούν να πάνε και πέρα από τον Μάρτιο! Όπως εξηγούν, αν στις αρχές του 2010 η εικόνα της κυβέρνησης παρουσιαστεί σαφώς βελτιωμένη και οι δημοσκοπήσεις δεν εξασφαλίζουν στο ΠΑΣΟΚ την πολυπόθητη αυτοδυναμία, τότε ο Γ. Παπανδρέου ίσως υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τη στάση του. Δεν θα θελήσει δηλαδή να ρισκάρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και… επικαλούμενος (δήθεν) το εθνικό συμφέρον να ψηφίσει τελικά τον Κ. Παπούλια, αποσύροντας το αίτημά του για εθνικές εκλογές. Κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο έως αδύνατο αυτήν την ώρα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το προφίλ του θα υποστεί ισχυρό πλήγμα δεδομένου ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει κάνει σημαία του την προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο, θα είναι το… μικρότερο κακό από αυτά που μπορεί να υποστεί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αν επιμείνει στη διεξαγωγή εκλογών και δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα βρεθεί στη δίνη της αμφισβήτησης.
Στο ζήτημα του ανασχηματισμού, όπως προαναφέραμε, από το Μαξίμου καταβάλλεται μια προσπάθεια συσκότισης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είτε να αποδοκιμάζει εμμέσως όσους βουλευτές θέτουν θέμα εκλογών είτε να προτάσσει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού.
Τακτική που έχει στόχο αφενός να κλείσει τη συζήτηση και αφετέρου να μην καλλιεργηθούν υψηλές προσδοκίες ως προς τις τελικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή.
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ (4-6 Σεπτεμβρίου) με… νέο Υπουργικό Συμβούλιο, οι αλλαγές όμως θα είναι περιορισμένες, δεν θα έχουν σε καμιά περίπτωση τις διαστάσεις ενός σαρωτικού ανασχηματισμού. Βουλευτές ωστόσο επισημαίνουν ότι αν δεν αλλάξουν κορυφαίοι υπουργοί θα διαψευσθούν οι προσδοκίες του κόσμου της παράταξης, που ζητάει δυναμικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό.