Συνεργασία με τους Οικολόγους «βλέπει» η αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα

Η κατάσταση πλέον είναι οριακή αφού: Ο Α. Αλαβάνος δεν μπορεί να τα βρει με τον Α. Τσίπρα για το ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ δεν θέλει να ακούει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Αλαβάνος κάνει παιχνίδι με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΝ, ενώ οι ανακοινώσεις που ανταλλάσει η Ανανεωτική Πτέρυγα με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν σε εχθρότητα ανακοινώσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να υπάρξει μια συνεννόηση ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και τον Α. Τσίπρα, η απόστασή τους παραμένει μεγάλη αφού ο Α. Αλαβάνος φαίνεται να επιθυμεί να συνεχίσει να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ παρότι, όπως του υπενθυμίζει ο Α. Τσίπρας, με βάση την ιδρυτική συμφωνία της συμμαχίας επικεφαλής της είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ. Μάλιστα ο Α. Αλαβάνος επανέλαβε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη την πρότασή του για την καθιέρωση κάρτας μέλους στον ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που αντικειμενικά οδηγεί στη δημιουργία νέου κόμματος στο οποίο προφανώς θα κάνει κουμάντο ο ίδιος, εξέλιξη που βρίσκει εντελώς αντίθετο τον ΣΥΝ.

Τα πράγματα είναι σοβαρότερα με την αντιπολιτευόμενη Ανανεωτική Πτέρυγα η οποία εκτός του ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ (τα μέλη της δεν πήραν μέρος στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη) επικοινωνεί πλέον με την ηγεσία του ΣΥΝ μέσω ανακοινώσων. Στελέχη της κίνησης τονίζουν ότι για το άμεσο μέλλον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά σχετικά με τη στάση απέναντι στον ΣΥΝ, μη αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης.

Τα πράγματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αφιερώθηκε αποκλειστικά σχεδόν σε καταγγελίες κατά της Ανανεωτικής Πτέρυγας για ανοιχτή υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα καταγγέλθηκε από το βήμα της συνδιάσκεψης ότι το ηγετικό στέλεχος των Ανανεωτικών και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χατζησωκράτης όχι μόνο δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά προπαγάνδιζε την ψήφο υπέρ των Οικολόγων, κάτι που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Με βάση τα παραπάνω άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν τα σενάρια για αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ και τη δημιουργία νέου σχήματος με την συνεργασία των Οικολόγων. Εάν γίνει κάτι τέτοιο πριν από τις επόμενες εκλογές, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα αφού στους Ανανεωτές ανήκουν οι έξι από τους 14 βουλευτές του (Κουβέλης, Λεβέντης, Φιλίνη, Ψαριανός, Ανδριοπούλου, Τσούκαλης). Στην περίπτωση δημιουργίας νέου σχήματος εξετάζεται και ο ρόλος του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος κατά καιρούς ασκεί κριτική στις ηγεσίες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό τοπίο έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Μια τέτοια εξέλιξη (νέο σχήμα Ανανεωτών-Οικολόγων) θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό που θα αγγίζουν ακόμα και το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας. Με δεδομένο ότι κορυφαία στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, όπως ο Φ. Κουβέλης, έχουν δηλώσει ότι δεν αποκλείουν την ψήφο ανοχής σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τότε –στην περίπτωση βέβαια που το νέο σχήμα εισέλθει στην επόμενη Βουλή– διευκολύνεται η προοπτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έστω και χωρίς αυτοδυναμία.

Όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Οκτώβρη που θα γίνει η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και η ορατή πρακτικά μετεξέλιξή του σε ενιαίο σχήμα θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα ενεργοποιήσει όλα τα πιθανά σενάρια που ήδη αναφέρθηκαν.


Σχολιάστε εδώ