ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που συνέλεξε ο πρωθυπουργός θα λέγαμε ότι τον κατατόπισαν, αλλά δεν τον ησύχασαν. Όντως η Ευρώπη περιμένει νʼ ανοίξει σαν… βεντάλια η διασπορά του ιού και να νοσήσουν πολλοί, σε μια κατάσταση που θα είναι ο ορισμός της πανδημίας.

Βέβαια το ποσοστό θνησιμότητας με τα σημερινά δεδομένα θα είναι μικρό, γύρω στο 4/1.000 και θα αφορά άτομα με επιβαρημένο ιστορικό και με χρόνιες παθήσεις.

Ο εφιάλτης όμως θα είναι μια ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού. Όπως λένε οι πιο έγκριτοι επιδημιολόγοι της Ευρώπης, ουαί και αλίμονο αν ο ιός μεταλλαχθεί, δηλαδή αν παρουσιάσει νέο πρόσωπο που δεν θα αντιμετωπίζεται με τα διαθέσιμα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Κάτι που είναι αρκετά πιθανό, αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι ιδιαίτερα επιθετικός!

Ο έλεγχος καταλληλότητας των εμβολίων, που θα είναι το κύριο όπλο ενάντια στην εξάπλωση του ιού, θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από τον Κεντρικό Οργανισμό Φαρμάκου της Ευρώπης και μόνο μετά την έγκρισή του και την πιστοποίηση ότι είναι κατάλληλα και ασφαλή για χρήση θα διατίθενται στους καταναλωτές. Αυτό θα γίνει γιατί πολλές φορές πιο πολλοί χάνουν τη ζωή τους από τα ακατάλληλα εμβόλια παρά από τη γρίπη!

Η Ελλάδα έχει παραγγείλει 8 εκατομμύρια στοιχεία εμβολίων τα οποία αρκούν για να εμβολιαστούν 4.000.000 άτομα, αφού το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις. Ωστόσο η εταιρεία παραγωγής του εμβολίου δεν φαίνεται διατεθειμένη να μας παραδώσει πάνω από 4 εκατομμύρια στοιχεία εμβολίων, τα οποία θα παραληφθούν στις αρχές Σεπτέμβρη. Πρώτα θα εμβολιαστούν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το εμβόλιο αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί το συνηθισμένο και γνωστό σε όλους μας αντιγριπικό εμβόλιο.

Άσχετα όμως με το τι θα γίνει με τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός θέλει αυτήν τη στιγμή το κράτος να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική νʼ αντιμετωπίσει την κατάσταση. Με το που ενημερώθηκε την περασμένη Τετάρτη από το εξωτερικό για την πορεία του ιού και την πιθανή εξέλιξή του, κάλεσε τους στενούς συνεργάτες του και τους είπε να καταρτίσουν αμέσως πρόγραμμα δράσης.

«Θέλω οι πολίτες να μην αισθανθούν ανυπεράσπιστοι», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη σύσκεψη αυτή ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να συσταθεί επιτροπή για την αντιμετώπιση του κινδύνου με επικεφαλής τον ίδιο και μέλη τους υπουργούς Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο (τα σχολεία θα έρθουν πρώτα αντιμέτωπα με το κύμα του ιού), Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος στους εργασιακούς χώρους, Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη (μια και τα στρατόπεδα κινδυνεύουν να τα… σαρώσει εξαρχής ο ιός) και Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, καθώς η όποια αντίδραση θα έχει κόστος.

Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη επαφή με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο από τον οποίο έχει ζητήσει αναλυτική πρόταση για τον χειρισμό του θέματος, καθώς και με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου με τον οποίο έχει μιλήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας γρίπης.

Με τι προσωπικό;
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού στην προ ημερών συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η νομαρχία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην ανταπόκριση των υπηρεσιών της στη μάχη κατά μιας τυχόν ευρύτερης εξάπλωσης του νέου ιού της γρίπης εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζει σε έμψυχο δυναμικό. Ο νομάρχης έχει κρούσει κατά καιρούς τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα του μειωμένου, σε σχέση με τις προβλέψεις, αριθμού προσωπικού που διαθέτει η νομαρχία, ζητώντας από την κεντρική διοίκηση την έγκριση προσλήψεων.

Όχι πανικός
Το θέατρο του παραλόγου, όσον αφορά το θέμα της γρίπης, συνεχίζεται καθημερινά και όλο και περισσότεροι, αντί να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, λειτουργούν με κύριο στόχο το πολιτικό κέρδος. Παρʼ όλα αυτά, πολύ θετική εντύπωση έχει κάνει η στάση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος, αποφεύγοντας τη μικροπολιτική και τα όποια οφέλη της, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Με χαμηλούς τόνους, δεν λέει τίποτε παραπάνω από το αυτονόητο: ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η κοινωνία αυτήν τη στιγμή είναι ο πανικός.


Σχολιάστε εδώ