Στους νέους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ανέργους στηρίζεται το ΚΚΕ

Η απώλεια 150.00 ψήφων του ΚΚΕ στις πρόσφατες ευρωεκλογές που δεν αναδείχθηκε ως ζήτημα πρώτης γραμμής επειδή το ΚΚΕ εδραίωσε την τρίτη θέση στο πολιτικό στερέωμα -που απειλούνταν από ότι φάνηκε μόνο δημοσκοπικά- ήταν από τα θέματα της συζήτησης που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα σε όλη την κλίμακα του κόμματος και αποτυπώθηκε στα τελικά συμπεράσματα από τη μάχη των ευρωεκλογών στα οποία κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ, παρά τις απώλειες σε ψήφους, κρίνεται θετικό, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι οι φετινές ευρωεκλογές «ήταν οι δυσκολότερες, σύνθετες και σκληρές από κάθε άλλη αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο, αφού ως κλίμα και περιεχόμενο αντιπαράθεσης ήταν πιο κοντά στις εθνικές εκλογές».

Στον Περισσό στέκονται ιδιαίτερα στην αντικομμουνιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράστηκε στη χώρα μας με τις επιθέσεις κατά του ΚΚΕ -από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ- για τα οικονομικά του κόμματος. Αναφέρουν ότι η επίθεση είναι μελετημένη και οργανωμένη και είχε σαφή στόχο στις πρόσφατες ευρωεκλογές να αλλάξει ο συσχετισμός και η διάταξη των δυνάμεων στον «χώρο της Αριστεράς» ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερκεράσει το ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα στηρίχθηκαν και τα άλλα «αναχώματα» του συστήματος, όπως ο ΛΑΟΣ και στην πορεία οι Οικολόγοι.

Η ηγεσία του ΚΚΕ εκτιμά ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές υπήρχε βάση να καλλιεργηθεί η προσδοκία στο κόμμα για ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι εμφανιζόταν μια πραγματική δυναμική στην απήχηση των θέσεών του. Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, που για πρώτη φορά δήλωναν ότι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ εργαζόμενοι ψηφοφόροι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ, ενώ εκφραζόταν και μικρή μετατόπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξαν, τονίζουν, σε αυτές τις ευρωεκλογές νέοι ψήφοι προς το ΚΚΕ, «ιδιαίτερα από την εργατική τάξη», κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (150.000 ψήφοι από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και της βουλευτικές) είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Με βάση την εκτίμηση των ποιοτικών στοιχείων που κάνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και αναλύθηκαν μετεκλογικά, στον Περισσό αναφέρουν ότι το Κόμμα σταθερά διατηρεί καλύτερο ποσοστό από το πανελλαδικό στις ηλικίες των 18 με 25 και στις 45 με 53 χρονών, στον ιδιωτικό τομέα και στους ανέργους. Κάνουν δε την εκτίμηση ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα είχε απώλειες σε περιοχές που είναι συγκεντρωμένα εργατικά, λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, με χαμηλό πολιτικό και μορφωτικό επίπεδο που είναι πιο εκτεθειμένα στην απογοήτευση και τα διλήμματα».

Με αυτοκριτική διάθεση αναφέρουν ότι από τα κεντρικά όργανα του ΚΚΕ δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί έγκαιρα το μέγεθος της αποχής στις ευρωεκλογές και η επίδραση που θα είχε στο εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα, αφού «αρκετοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ ή εργαζόμενοι που σκέφτονταν να ψηφίσουν το Κόμμα, προβληματίζονταν με την αποχή, είχαν κιόλας καταλήξει αλλά δεν το έβγαζαν προς τα έξω, είτε η δουλειά μας (σ.σ. των μελών του ΚΚΕ) δεν ήταν τέτοια που να αναδείκνυε το πρόβλημα».

Με βάση τα παραπάνω, στο ΚΚΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές έπληξε και το κόμμα τους, αποχή που σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους οργανώσεων «δεν εκφράζει διαφωνία ή και ριζική αντίθεση με το Κόμμα, ωστόσο δείχνει χαλαρότητα δεσμών και κατά συνέπεια επίδραση του γενικότερου ρεύματος που διαμορφώθηκε ως τάχα μήνυμα διαμαρτυρίας και τιμωρίας». Είναι ένα «καμπανάκι», τονίζουν, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ επαναλαμβάνουν την εκτίμηση που έκαναν τις πρώτες μέρες μετά τις ευρωεκλογές ότι ανακόπηκε η δυναμική του ΚΚΕ υπό «την επίδραση της προπαγάνδας της αποχής, της επίθεσης στα οικονομικά του Κόμματος, αλλά και τις εχθρικής προπαγάνδας σε βάρος του ΚΚΕ που αναπτύχθηκε κατά την προσυνεδριακή περίοδο, με επίκεντρο τη σταλινολογία».


Σχολιάστε εδώ