Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτιστικό πάρκο στον Ιππόδρομο

Η εσωκομματική κρίση που διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε και στη Βουλή, όπου με αφορμή το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, στον φαληρικό όρμο, η κοινοβουλευτική του ομάδα χωρίστηκε στα δύο. Και ενώ στην αρμόδια Επιτροπή φάνηκε ότι συμφωνεί με την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού δημοσίου, στη συζήτηση που ακολούθησε στο τμήμα, και με κατά πλειοψηφία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Άννα Φιλίνη, που εισηγήθηκε και υποστήριξε το σχετικό σχέδιο νόμου ως υπεύθυνη της ΚΟ για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ, αντικαταστάθηκε από τον Γρηγόρη Ψαριανό, της Ανανεωτικής Πτέρυγας επίσης (!), που όμως το καταψήφισε, εκφράζοντας την άποψη που υπερίσχυσε… Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά της δωρεάς και της κατασκευής του έργου τάχθηκαν ο πρόεδρος Αλέκος Αλαβάνος και οι βουλευτές Π. Λαφαζάνης, Γ. Δραγασάκης, Γ. Μπανιάς, Γρ. Ψαριανός, Θ. Δρίτσας και Σ. Ανδριοπούλου, ενώ με την άποψη της Άννας Φιλίνη συντάχθηκαν ο Φ. Κουβέλης και ο Θ. Λεβέντης. Τι ακριβώς συνέβη και πού αποδίδεται η… τούμπα του ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με τους διαφωνούντες, η κ. Φιλίνη εξέφρασε την προσωπική της άποψη τη στιγμή που θα έπρεπε να ξέρει ότι κατά τεκμήριο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιφυλακτικός απέναντι σε κάθε είδους δωρεές. Η στροφή 180 μοιρών αποδίδεται επίσης σε επίσκεψη τοπικών παραγόντων και πολιτιστικών φορέων της περιοχής που εξέφραζαν ενστάσεις για τη χωροθέτηση. Η κ. Φιλίνη επέμενε ωστόσο στην άποψή της ότι η παρούσα σύμβαση μπορεί να προσφέρει μια λύση στο έλλειμμα υποδομών πολιτισμού στον τόπο και την επανέλαβε και μετά την αντικατάστασή της από τον κ. Ψαριανό.. «Δεν θα μπορούσα να εισηγηθώ δήλωσε για λόγους συνείδησης κάτι που δεν πιστεύω». Τάχθηκε επίσης υπέρ της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης των βουλευτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και το κόμμα της…

«Μια μεγάλη όπερα στην Αθήνα, μια μεγάλη βιβλιοθήκη τη θέλουμε και τη στηρίζουμε, όπως τόνισε και η Άννα Φιλίνη στην Επιτροπή της Βουλής. Και μια σωστή χωροθέτηση και μια διάφανη διαδικασία για τη σύμβαση θα τα ψηφίζαμε και με τα δύο χέρια απʼ όπου και αν προερχόταν», δικαιολογήθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια. «Όμως», συνέχισε, «και όπως ξέρουμε από τις υπογραφείσες συμβάσεις, το κοινωφελές Ίδρυμα Νιάρχος έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, δηλαδή σε ένα φορολογικό παράδεισο, που χρησιμοποιούν όλες οι off-shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν» και «σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο δωρεάς και κατά την περίοδο της κατασκευής των έργων, μπορεί να γίνει αυτό που λέμε “ξέπλυμα”. Μπορεί, δεν λέμε ότι γίνεται εδώ, αλλά ενδεχομένως μπορεί να γίνει…».

Μια έκπληξη στο νομοσχέδιο αυτό επεφύλασσε και το ΠΑΣΟΚ που το ψήφισε μεν επί της αρχής αλλά καταψήφισε το δεύτερο άρθρο που αφορά στη σύμβαση, επειδή έκρινε τους όρους της μη επωφελείς για το Δημόσιο!


Σχολιάστε εδώ