Πρώτο βήμα κατάργησης της λίστας για τη μεθαδόνη

Μέτρα για την εξουδετέρωση των προβλημάτων που προκαλεί η λίστα αναμονής στο Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, καλύτερη αντιμετώπιση και διασφάλιση υγιεινών όρων στους εξαρτημένους και αποκλεισμό του λαθρεμπορίου υποκατάστατων ουσιών προβλέπει η πρόταση για το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ), το οποίο συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Στεφανής και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Κοκκέβη εξέφρασαν ενώπιον της Επιτροπής τις απόψεις τους σχετικά με το πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση παρίσταντο επίσης ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γ. Φωτεινόπουλος.

Στην εισήγησή του ο υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «Η θεραπεία υποκατάστασης, συνδυασμένη γενικά με ψυχοκοινωνική περίθαλψη, παρέχεται τυπικά σε εξειδικευμένα κέντρα εξωτερικής παραμονής και μέσω ρυθμίσεων ομαδικής υποστήριξης σε ιδιωτικά ιατρεία γενικών ιατρών. Επισκοπήσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών και μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η θεραπεία συντήρησης με μεθαδόνη όσο και η θεραπεία συντήρησης με βουπρενορφίνη μπορούν να είναι αποτελεσματικές για τη διαχείριση της εξάρτησης από οπιοειδή.

Η διεθνής πρακτική έδειξε ότι το πρόβλημα της λίστας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω της ευρείας και εθελοντικής συμμετοχής του ιατρικού κόσμου της χώρας στη θεραπευτική προσπάθεια κατά της εξάρτησης από οπιοειδή.

Πρώτο μέλημα του σχεδιασμού είναι η διασφάλιση της άρτιας εκπαίδευσης των γιατρών που θα συμμετέχουν στο ΠΕΔΠΟ. Ο ΟΚΑΝΑ, στη βάση ήδη λειτουργούντων προγραμμάτων εκπαίδευσης, θα επεξεργαστεί και θα καταρτίσει εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους γιατρούς του ΠΕΔΠΟ, το οποίο θα εγκρίνει το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί που θα εκπαιδευτούν, θα υποβληθούν και σε εξετάσεις καταλληλότητας για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Δεύτερο μέλημα είναι η εξασφάλιση, κατά το δυνατόν, ότι η χορηγούμενη υποκατάστατη ουσία δεν θα εκτραπεί στην παράνομη αγορά. Ως τέτοια ουσία επελέγη ένα ειδικό σκεύασμα βουπρενορφίνης / ναλοξόνης που έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή έως αμελητέα εμπορευσιμότητα στην παράνομη αγορά. Επιπλέον, όλες οι χορηγούμενες δόσεις θα ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ μέσω της διασύνδεσης των γιατρών διά του διαδικτύου με ειδική βάση δεδομένων του ΟΚΑΝΑ.

Η χορήγηση του υποκαταστάτου θα γίνεται από το ΕΣΥ (φαρμακεία νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας) ή φαρμακεία που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Ο ασθενής που θα εντάσσεται στο ΠΕΔΠΟ θα συνεχίσει να έχει τις υπηρεσίες του Προγράμματος Υποκατάστασης απολύτως δωρεάν. Θα εντάσσεται δε στο πρόγραμμα μόνον αφού έχει σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο σε μονάδα του Προγράμματος Υποκατάστασης. Οι γιατροί του ΠΕΔΠΟ δεν θα παίρνουν κατευθείαν ασθενείς από το δρόμο.

Κάθε γιατρός του ΠΕΔΠΟ θα έχει 20 – 30 ασθενείς, τους οποίους θα κατανέμει έτσι ώστε να βλέπει δυο-τρεις ασθενείς κάθε μέρα, για να μην επιβαρύνεται το γειτονικό περιβάλλον του ιατρείου του».

Οι γονείς για το Προεδρικό

Διάταγμα

Στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την απελευθέρωση της διακίνησής τους, θα οδηγήσει το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία κέντρων απεξάρτησης ναρκομανών από ιδιώτες!

Αυτό αναφέρει σε μια επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και την επιτροπή της Βουλής που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδος για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και την Εγκληματικότητα.

Στην επιστολή τονίζεται ότι αν υπογραφεί το Π.Δ., η διακίνηση των ναρκωτικών δεν θα γίνεται πλέον από εμπόρους ναρκωτικών, που θα μπορεί να συλλάβει η Αστυνομία, αλλά από νόμιμους εμπόρους ναρκωτικών, με τον μανδύα των ευυπόληπτων επιχειρηματιών, που θα είναι στο απυρόβλητο και θα πριμοδοτούνται μάλιστα από το κράτος!

Κάνοντας έκκληση στους βουλευτές να μην προωθήσουν για υπογραφή το ΠΔ, η επιστολή αναφέρει:

«Εσείς, κύριοι βουλευτές, επιλεγμένοι από τα πολιτικά κόμματα ως εισηγητές του εν λόγω θέματος, υποτίθεται σοβαροί άνθρωποι που σας εμπιστευθήκαμε την εκπροσώπησή μας στη Βουλή και την κυβέρνηση, με ποια κριτήρια και με ποιες γνώσεις επί του θέματος είπατε στην πρώτη συνάντηση όλοι σας ναι, να προωθηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πώς πήρατε επάνω σας μια τόσο βαριά ευθύνη, τόσο γρήγορα και ανώδυνα;

Μήπως, γι’ αυτή σας την πράξη θα μπορούσε να σας κατηγορήσει η κοινωνία για αδιαφορία, επιπολαιότητα, ανευθυνότητα, ακόμα και σκοπιμότητα;

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ρωτήσουμε αν γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής περί του Προεδρικού Διατάγματος:

Γνωρίζουν δηλαδή, πριν συμφωνήσουν στην προώθηση και υπογραφή, ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, όχι μόνον δεν πρόκειται να καταπολεμήσει το πρόβλημα των ναρκωτικών για την προστασία της νεολαίας μας από αυτόν τον θανάσιμο εχθρό, αλλά ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στη νεολαία μας και θα ισοπεδώσει για πάντα την ελληνική κοινωνία;

Γνωρίζουν οι καταπιεσμένοι προφανώς βουλευτές από τις ηγεσίες τους, ότι το Προεδρικό αυτό Διάταγμα, μεταξύ άλλων δίνει άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κέντρων απεξάρτησης τοξικομανών σε ιδιώτες;

Γνωρίζουν, ότι με αυτόν τον νόμο θα δημιουργηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ναρκωτικών με κέρδη πολυεθνικών;

Ότι κάθε τέτοιο κέντρο απεξάρτησης, μπορεί να γίνει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, τύπου Κλινικής Κασταλίας Λυμπέρη;

Ότι, με αυτόν τον νόμο εμπορευματοποιούνται οι ναρκωτικές ουσίες με νόμιμη διαδικασία;

Ότι μετατρέπεται το κράτος σε ναρκέμπορας;

Γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων βουλευτών ότι κάποιοι συνάδελφοί τους, με σατανικό τρόπο, μέσω αυτού του νομικού εκτρώματος, αποποινικοποιούν τη χρήση ναρκωτικών ως πρώτο στάδιο, ώστε η γενική αποποινικοποίηση των ναρκωτικών να έρθει από μόνη της και εκ των πραγμάτων;

Ότι η διακίνηση ναρκωτικών θα γίνεται, όχι πλέον από εμπόρους ναρκωτικών που θα μπορεί η Αστυνομία να τους συλλάβει, αλλά από νόμιμους εμπόρους ναρκωτικών, με τον μανδύα των ευυπόληπτων επιχειρηματιών, που θα είναι στο απυρόβλητο και θα πριμοδοτούνται μάλιστα από το κράτος! Ότι, συγχρόνως, ο νόμος αυτός, αποποινικοποιεί και το μικρεμπόριο ναρκωτικών;

Αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας ότι θα ελέγχονται οι ιδιώτες επιχειρηματίες των κέντρων αυτών και εμείς οι γονείς της

ΟΓΜΕ και της ΕΓΟΚΕ εύλογα ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν να ελέγχονται οι επιχειρηματίες αυτών των κέντρων για το τι είδους σχέσεις θα αναπτύξουν με τη νεολαία και τους μη χρήστες και ποιες ναρκωτικές ουσίες θα τους δίνουν, με ανταμοιβή βέβαια, εκτός από τις χορηγούμενες από το κράτος, όταν ο βασικός τρόπος ανάπτυξης μιας επιχείρησης είναι: Νέοι πελάτες και νέα προϊόντα. Άλλωστε αν δεν προβλέπουν αυτοί οι ιδιώτες σε κάποιο κέρδος, γιατί να μπουν σ’ αυτήν τη διαδικασία; Μήπως για την ψυχή των αποθαμένων τους;

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι και οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ είναι αντίθετοι με αυτό το αντικοινωνικό Προεδρικό Διάταγμα;

Αν η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ήθελε να ανταποκριθεί στην κοινωνική αποστολή της, θα μας καλούσε, για να ακούσει και τη φωνή της κοινωνίας, με διάθεση συνεργασίας για το καλό του κοινωνικού συνόλου, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι μέσω της επιστημονικής μας επιτροπής ερευνάμε και μελετάμε το πρόβλημα των ναρκωτικών πάνω από 25 χρόνια και ότι οι μελέτες μας βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στην Ελλάδα και όχι μόνο».


Σχολιάστε εδώ