Πρότυπο περιβαλλοντικής ανάπτυξης οι εργασίες στο Πεδίον του Άρεως

Αυτό υποστηρίζει η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιά Κων. Μπέη, απαντώντας στις αιτιάσεις των περιοίκων, τις απόψεις των οποίων δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή.

Η απάντηση της κ. Μπέη έχει ως εξής:

«Στο φύλλο της 19ης Ιουλίου δημοσιεύτηκε επιστολή ατόμων που είναι αντίθετα στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, τα οποία επικαλούνται ψεύδη και ανυπόστατες προθέσεις της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς. Προς αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας θα ήθελα να τονίσω ότι:

Η Υπερνομαρχία προχωρεί στην ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως έχοντας τη στήριξη και συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και επισκεπτών του πάρκου, οι οποίοι αποδοκιμάζουν κάθε ενέργεια καθυστέρησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου.

Από τότε που άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως με βάση τη μελέτη του διεθνώς αναγνωρισμένου μελετητή Αλέξανδρου Τομπάζη, γνωστού και ως «πράσινου αρχιτέκτονα», μία ομάδα τριών-τεσσάρων ατόμων προσπαθεί, χρησιμοποιώντας ψευδή επιχειρήματα, να ματαιώσει το έργο. Έφτασαν μέχρι του σημείου να ισχυριστούν ότι με την ανάπλαση κόπηκαν δέντρα!

Η ευάριθμη αυτή “ομάδα”, η οποία με προσφυγές και εξώδικα στο ΣτΕ, τον περιφερειάρχη, τον Συνήγορο του Πολίτη κ.λπ. έχει καθυστερήσει την πρόοδο των εργασιών, προσπαθεί τελευταία να παρασύρει και περιοίκους. Προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτηματικά η συστηματική και απροκάλυπτη αμφισβήτηση ενός έργου που μοναδικό σκοπό έχει να ανοίξει ένα παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας στην πόλη μας. Στις ψευδολογίες της ομάδας αντιτάσσουμε ότι η μελέτη ανάπλασης προβλέπει:

1. Φύτευση 1.100 νέων δέντρων και μεγάλη αύξηση του πρασίνου. Ολόκληρος ο πλακοστρωμένος χώρος γύρω από το άγαλμα της Αθηνάς σκάβεται, φυτεύεται και μεταβάλλεται σε ελαιώνα.

2. Αντικατάσταση της ασφάλτου σε όλους τους διαδρόμους με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον που αναπτύσσουν μικρή επιφανειακή θερμοκρασία.

3. Αύξηση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να καλύπτονται όλες οι γωνίες του πάρκου και να επιτυγχάνεται η ασφάλεια του χώρου. Η «ομάδα» διαμαρτύρεται γιατί προβλέπεται δαπάνη για την αύξηση του ηλεκτροφωτισμού!

4. Χρήση σύγχρονων βιοκλιματικών λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.

5. Προσθήκη υδάτινων επιφανειών με σύστημα ανακύκλωσης και δημιουργία υδάτινων διαδρομών.

6. Κατασκευή γεωτρήσεων μέσα στο πάρκο. Ολόκληρο το πάρκο θα ποτίζεται με νερό από τις γεωτρήσεις.

7. Εφαρμογή σε τέσσερις λειτουργικούς χώρους της τεχνικής της εξατμιστικής ψύξης σε συνδυασμό με σκίαση από δέντρα και πέργκολες.

Η μελέτη ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών. Παράλληλα η Υπερνομαρχία ανέθεσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση του πάρκου.

8. Στο Πεδίον του Άρεως δεν γίνεται κανένα νέο κτίσμα ενώ γκρεμίζονται αυθαίρετες κατασκευές που είχαν γίνει από μισθωτές.

9. Η ανάπλαση σέβεται επίσης και προβάλλει το γεγονός ότι το Πεδίον του Άρεως αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας. Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την “Οδό Ηρώων” και τη συντήρηση των προτομών των Αγωνιστών του 1821.

Η Επιτροπή Κατοίκων του Πεδίου του Άρεως, η οποία μας έχει κάνει πολλές παρατηρήσεις και υποδείξεις που λήφθηκαν υπʼ όψιν από την Υπερνομαρχία, στηρίζει τη ανάπλαση και αίτημά της είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου».


Σχολιάστε εδώ