Πρωταθλητές στη… ρύπανση

Δύο μονάδες της ΔΕΗ φιγουράρουν στην τελευταία λίστα των… πρωταθλητών ρύπανσης της Ευρώπης (στοιχεία του 2008). Στην ενδέκατη θέση των πλέον ρυπογόνων, η μονάδα του Αγ. Δημητρίου, ενώ στην 20ή θέση βρίσκεται η μονάδα της Καρδιάς, που «πέτυχε» μάλιστα να είναι ένα από τα ελάχιστα ρυπογόνα εργοστάσια της λίστας με αύξηση των ρύπων του το 2008 (κατά 1,5%).

Όλα αυτά θα απασχολούσαν μόνο τους οικολόγους, αν η ΔΕΗ δεν πλήρωνε κάθε χρόνο τεράστια πρόστιμα για την αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης, τα οποία επιβαρύνουν όχι μόνο τα οικονομικά της αποτελέσματα, αλλά τελικά και τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουμε όλοι.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων παραχώρησε μια συνέντευξη σε ειδική εκπομπή για θέματα αυτοκινήτου του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ. Ο κ. Γ. Βασιλάκης ανέπτυξε διεξοδικά τις προτάσεις των εισαγωγέων για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου (απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, «πράσινα» τέλη), που λίγες ημέρες αργότερα παρουσιάσθηκαν αυτούσιες, ως κυβερνητική πλέον απόφαση, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη του μέτρου της μείωσης των τελών ταξινόμησης, όπως ακριβώς είχαν ζητήσει οι εισαγωγείς.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, φαίνεται ότι οι εισαγωγείς θα αποφύγουν τα χειρότερα. Όμως, τα χειρότερα μόλις άρχισαν για άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά αυτοκινήτων: Οι έμποροι μεταχειρισμένων ήδη βάζουν λουκέτα με γρήγορο ρυθμό και τώρα που ο στόλος τους απαξιώνεται πλήρως οδηγούνται σε οριστικό αδιέξοδο, μαζί με τις τράπεζες που τους έχουν δανείσει για τις περισσότερες αγορές αυτοκινήτων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαξίωση του στόλου αυτοκινήτων που έχουν δημιουργήσει από τις κατασχέσεις, τα οποία θα πρέπει να πουληθούν τώρα για ένα κομμάτι ψωμί, αν θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Ενός καλού (για τους εισαγωγείς) μύρια δεινά έπονται (για τους υπόλοιπους)…

Μάλλον αδιάφορη η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον νόμο περί Ανταγωνισμού, όπου έχει ενσωματωθεί και η διάταξη με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού τίθεται ουσιαστικά υπεράνω του νόμου και ο αποχωρών πρόεδρός της Σπ. Ζησιμόπουλος «καθαρίζει» οριστικά με τις δικαστικές του περιπέτειες ενώπιον κυρίως των ποινικών δικαστηρίων. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανένας από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης δεν βρήκε κάτι να πει για τη σκανδαλώδη διάταξη, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε άλλη μια φορά η υπενθύμιση, προς το ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Ζησιμόπουλος ήταν δικός τους άνθρωπος και η «νέα διακυβέρνηση» τον κράτησε στο πόστο του… Να γιατί δεν έβγαλε μιλιά το ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ