Πού μας οδηγούν στο Αιγαίο
Φυλλομετρώντας τις εφημερίδες της περασμένης εβδομάδας, δεν βρήκα ούτε μία που να μην αναφέρεται, με ανησυχία και αγωνία, εκτενώς ή περιορισμένα, στην εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Είναι η πλέον τεταμένη και επικίνδυνη της τελευταίας δεκαετίας. Η «Καθημερινή» (19/7) π.χ. αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα και η «Ελευθεροτυπία» (20/7) το κύριό της άρθρο. Το «Π» φιλοξένησε τέσσερα-πέντε κείμενα υπογεγραμμένα από διαπρεπείς προσωπικότητες στον χώρο.
Μόνο οι κορυφαίοι της Πολιτείας που είναι ταγμένοι να φυλάνε Θερμοπύλες, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, παραμένουν παγερά αδιάφοροι, «ψύχραιμοι» και απαθείς και ανταγωνίζονται σε παραχωρήσεις, είτε προς την Τουρκία είτε προς το ΝΑΤΟ, που είναι ο… σπόνσορας της πρώτης στις ενέργειές της.
«Θιασώτες (αμφότεροι) της αψόγου στάσεως, μιας τακτικής στην εξωτερική πολιτική που στο παρελθόν έχει καταγραφεί ως συστατικό στοιχείο της ελληνικής υποτέλειας, οι υπουργοί
Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, ενώ στον γεωπολιτικό ορίζοντα πυκνώνουν τα νέφη και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Pax Americana…», σημειώνει σοφά ο Συναξαριστής («Π» 19/7).
Ο Τούρκος επιχειρεί τώρα, σε μια περίοδο που αυτός έχει επιτυχώς επιλέξει να δημιουργήσει σύγχυση, αμφισβήτηση και πρόκληση «ανάγκης» διαπραγματεύσεων σε ΟΛΑ τα θέματα που αναφέρονται στο Αιγαίο, που κατʼ αυτόν είναι γκρίζα και θολά. Γράφω «επιτυχώς», γιατί αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει μια αδύναμη έως ανύπαρκτη κυβέρνηση, ανίκανη να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, και μια αντιπολίτευση που δεν έχει προτάσεις, που κριτικάρει αλλά δεν προτείνει, που δεν πείθει. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ περιέρχεται, δίκην θιάσου, σχηματισμούς και μονάδες καλοκαιριάτικα, κραυγάζει για την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις αμυντικές ανάγκες της χώρας, δίνει μια σφαλιάρα στο φρόνημα των στελεχών που βρίσκεται ήδη στο κατώτερό του επίπεδο, αλλά δεν προτείνει τίποτα. Επείγεται να επανέλθει στην εξουσία: Η ναυαρχίδα του ΠΑΣΟΚικού ή του αντικυβερνητικού, αν θέλετε, Τύπου, «Τα Νέα», στο φύλλο της 19/7 σχολιάζει: «Μπορεί να είναι ρεαλιστική η περιγραφή της κατάστασης από το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή η παντελής ανικανότητα υπουργείου Άμυνας και υπουργείου Εξωτερικών στην περίπτωσή μας), αλλά είναι μόνο περιγραφή. Δεν παρουσιάζουν προτάσεις και, πολύ περισσότερο, λύσεις…»
Είναι πλέον ορατή και ψηλαφητή η εθνική παραλυσία σε μια άριστα οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση με ανύπαρκτες αιτίες. Ένα αίσθημα απογοήτευσης και μελαγχολίας διακατέχει σήμερα όλους τους προβληματισμένους Έλληνες, που σʼ αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα ιστορική συγκυρία διαπιστώνουν μια δραματική έλλειψη ικανότητας και υπευθυνότητας της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και μεγάλη στρατιωτική αδυναμία.
Το υπουργείο Εξωτερικών βλέπει «προθέσεις» της Τουρκίας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι το έχει ήδη κάνει. Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει τη μαχητική ικανότητα αυτών των φυλάκων. Τα τουρκικά μαχητικά είναι τώρα αυτά που αναχαιτίζουν πλέον τα ελληνικά στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλώνοντας άμεσα και σαφώς ότι η περιοχή αυτή τούς ανήκει, είναι τμήμα της τουρκικής επικράτειας.
Οι Τούρκοι γράφουν τα ελληνικά διαβήματα, ρουτίνας πλέον, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, οι δε έλληνες επίσημοι και μη σέρνονται άβουλοι, απρόθυμοι να αντιδράσουν, σε κάποιο προσχεδιασμένο από τους απέναντι επεισόδιο που θα μας υποχρεώσει να καθίσουμε σʼ ένα τραπέζι για να «διαπραγματευτούμε» τα πάντα. Από Θράκη μέχρι Κύπρο, με το μαχαίρι στον λαιμό.
Κι ας υποθέσουμε το αδιανόητο αλλά καθόλου απίθανο, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση: Να συρθούμε με οδύνη, υπό την οδύνη των τετελεσμένων, σε διαπραγμάτευση (προ 20ημέρου είχα δημοσιεύσει στο «Π» λεπτομέρειες της διαφοράς δυναμικού των δύο Ενόπλων Δυνάμεων, όπως διαμορφώθηκαν από την ελληνική αβελτηρία, αδιαφορία και διαφθορά). Σε μια τέτοια διαδικασία, στην οποία ενθουσιωδώς θα μας σπρώχνουν να συμμετάσχουμε οι κ. Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ κ.ά., ο καθένας θα έχει θέματα για απαιτήσεις και όρια παραχωρήσεων.
Εμείς τι θα ζητήσουμε; Την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης; Και τι θα δώσουμε, υποχρεωτικά; Εμείς τι Ένοπλες Δυνάμεις θα παρατάξουμε για να στηρίξουμε τις αντιστάσεις μας; Αυτές που διοικούνται από έναν κομματικό λεγεωνάριο, λοχία τεθωρακισμένων, και είναι εξοπλισμένες ούτε με τα ελάσσονα χρειώδη; Χωρίς τα στοιχειωδώς αναγκαία;
Ο κ. πρωθυπουργός πρέπει να έλθει προς των ευθυνών του και να αξιολογήσει ΤΩΡΑ τα πεπραγμένα των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Ντόρας Μητσοτάκη. Επαναλαμβάνω, με όλη την ευθύνη που συνεπάγεται μια τέτοια δήλωση, ότι ουδέποτε από το 1974 και εντεύθεν οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν σε τέτοια κατάντια. Ας ξυπνήσουμε έστω την τελευταία ώρα.