Πορεία μέσα σε ναρκοπέδιο…

Προβάλλοντας μάλιστα μια επιχειρηματολογία που προκαλεί αμηχανία στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά το κυριότερο δεν κρίνεται πειστική από μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, που πιστεύει ότι κατά βάθος εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Επιπλέον, δείχνει να κινείται χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον «παράγοντα Παπούλια», ο οποίος μπορεί να σιωπά, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει τους αμέσως επόμενους μήνες μια «έκρηξή» του, με ταυτόχρονη ανακοίνωση της απόφασής του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία;

Στην περίπτωση αυτή το κόστος για τον κ. Παπανδρέου θα είναι τεράστιο, αφού θα χρεωθεί την «παραίτηση» ενός επιτυχημένου και δημοφιλούς Προέδρου και παράλληλα θα σύρει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες.

Ως εκ τούτου, η πολιτική διαδρομή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο εξής θα είναι πορεία μέσα σε ναρκοπέδιο, με κίνδυνο κάποια στιγμή να… πατήσει σε λάθος σημείο. Προ αδιεξόδου θα βρεθεί επίσης ο κ. Παπανδρέου και σε μια άλλη περίπτωση: Αν δηλαδή ο κ. Παπούλιας δεν εκλεγεί Πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία και στη συνέχεια αρνηθεί να είναι εκ νέου υποψήφιος μετά τις εθνικές εκλογές.

Τις παραμέτρους αυτές εξετάζουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιον λόγο ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τη συγκεκριμένη τακτική έναν ολόκληρο χρόνο πριν από την προεδρική εκλογή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να μην έχει τη δυνατότητα εναλλακτικών κινήσεων αν οι πολιτικές εξελίξεις το επιβάλλουν. Ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη λάθος στρατηγικής, ενώ άλλοι, πιο καχύποπτοι, πιστεύουν ότι με την τακτική του αυτή θέλει να προκαλέσει τη δυσφορία, ει δυνατόν, και την αγανάκτηση του σημερινού Προέδρου και να τον αναγκάσει να αποσυρθεί.

Οι σθεναρές θέσεις του κ. Παπούλια στα εθνικά θέματα θα αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο όταν ως πρωθυπουργός (υπό τον όρο ότι θα καταφέρει να εκλεγεί) αποφασίσει να προχωρήσει σε «υποχωρήσεις» και «συμβιβασμούς», είτε στα ελληνοτουρκικά είτε στο Σκοπιανό. Το βέβαιο είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αποδοκιμάζει την τακτική του κ. Παπανδρέου, γεγονός που παραδέχονται και βουλευτές του κόμματος οι οποίοι εκλέγονται στην περιφέρεια και κάνουν λόγο για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Το επιζήμιο της στρατηγικής που ακολουθούν αντιλαμβάνονται τώρα και στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιδρούν με σπασμωδικές κινήσεις που αποκαλύπτουν εκνευρισμό και σύγχυση. Στην περίπτωση των συνταγματολόγων Γ. Κασιμάτη και Δ. Τσάτσου αρχικά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, να υποτιμήσουν την αξία των απόψεών τους και στη συνέχεια να τους αποδώσουν «σκοτεινά και ύποπτα κίνητρα».

Τροφοδότησαν μάλιστα τις φιλικές εφημερίδες με εικασίες για «κέντρα συνωμοσίας» που απεργάζονται σχέδια κατά του ΠΑΣΟΚ και τα οποία «κέντρα» χρησιμοποίησαν τους κ. Κασιμάτη και Τσάτσο. Συνεργάτες μάλιστα του κ. Παπανδρέου στις ιδιωτικές συνομιλίες τους εκτόξευαν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον των συνταγματολόγων. Συμπεριφορά που μόνο ένας μικρός αριθμός στελεχών περί τον αρχηγό υιοθέτησε. Οι περισσότεροι κορυφαίοι προτίμησαν να σιωπήσουν, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφωνία τους, ή έστω τις επιφυλάξεις τους.

Τη δυσφορία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και η στάση της Αλ. Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε λογικές τις αιτιάσεις του Δ. Τσάτσου και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι παίζει με τον θεσμό του Προέδρου. Σε σύσκεψη μάλιστα στην Ιπποκράτους εκτός από τις συνήθεις εκτιμήσεις ότι το ΚΚΕ παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, ακούστηκαν και χαρακτηρισμοί σε βάρος της κ. Παπαρήγα.

Προσπαθούν να αλλάξουν

την ατζέντα

Παράλληλα, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να μεταθέσει την πολιτική συζήτηση μακριά από την προεδρολογία, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στο έσχατο μέσο της κινδυνολογίας. Πρώτα προαναγγέλλοντας θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός! Στη συνέχεια, αναγγέλλοντας περίπου επέκταση της επιδημίας της γρίπης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί ούτως ή άλλως με αυξημένη ανησυχία την εξέλιξη της ιστορίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι έναν μήνα πριν κατηγορούσε τον υπουργό Υγείας ότι διογκώνει το πρόβλημα της γρίπης για να το εκμεταλλευθεί πολιτικά. Ενώ ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να ηγηθεί Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα, κάτι που ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει δύο μέρες νωρίτερα, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί προκειμένου να μην ενταθεί το κύμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη.

ΣΤΑ επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν βάλει κάτω το Σύνταγμα και μελετούν τις διατάξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αυτήν τη φορά οι εξελίξεις δεν θα είναι αυτό που λέμε ομαλές και χωρίς απρόοπτα. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι και, αν δεν συγκεντρωθούν, η Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Στην πρώτη μετά τις εκλογές ψηφοφορία χρειάζονται εκ νέου 180 ψήφοι, στη δεύτερη 151 και, αν χρειαστεί και τρίτη, 120, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πλειοψηφών.

Στην περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία αυτό δεν δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, αφού συγκροτείται σε σώμα η Βουλή μόνο και μόνο για να προχωρήσει στην εκλογή. Στο μεταξύ, βέβαια θα έχει σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε εκλογές.


Σχολιάστε εδώ