Πολιτικός καύσωνας…

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι με τη στάση του να ζητά εκλογές πρώτα και μετά να ψηφίσει τον Κ. Παπούλια, ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου και ότι το ενδιαφέρει μόνο η «κατάληψη» της εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επιμένει ότι το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι συνταγματικό και ότι προέχει να γίνουν εκλογές και να φύγει η σημερινή κυβέρνηση. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η επιμονή του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη τακτική θα του κοστίσει πολιτικά. Διχασμένοι εμφανίσθηκαν οι συνταγματολόγοι: Μετά τον Γ. Κασιμάτη (που είχε μιλήσει στο «ΠΑΡΟΝ» πριν από 15 ημέρες) και ο Δ. Τσάτσος «αποδοκίμασε» τη στάση του ΠΑΣΟΚ προκαλώντας αναστάτωση και αμηχανία στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθότι αμφότεροι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της. Σε άλλο μήκος κύματος ο Αντ. Μανιτάκης που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα αθέμιτο και ανορθόδοξο στην τακτική του ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα κόμματα πάντως κατηγορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι με τη διαμάχη τους αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Όπως διαμορφώνονται σήμερα τα δεδομένα, οι εκλογές τον Μάρτιο δείχνουν να είναι αναπόφευκτες. Την ίδια στιγμή η κινητικότητα που παρατηρείται σε κυβερνητικό επίπεδο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πυροδοτεί σενάρια πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σενάρια τρόμου

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ… διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της γρίπης, καθώς αυξάνονται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέο κύμα το φθινόπωρο. Παράλληλα κυκλοφορούν (και από τα Μέσα Ενημέρωσης) φήμες για… εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μερικές χιλιάδες εξ αυτών να χρειαστεί να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι επιστήμονες καθησυχάζουν και συνιστούν ψυχραιμία, ωστόσο ο… ιός του πανικού πέρασε ήδη τις αυλές των σχολείων, καθώς έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, με αντικρουόμενες απόψεις για το αν πρέπει η όχι να ξεκινήσει κανονικά η σχολική χρονιά ή να προηγηθεί ο εμβολιασμός των μαθητών. Ανησυχία επικρατεί και στην ηγεσία της Εκκλησίας μήπως η απειλή της γρίπης επηρεάσει την… προσέλευση των πιστών στους ναούς. Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, πήρε και πολιτικές διαστάσεις, με την αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η νέα γρίπη και να επισημαίνει σύγχυση και ανακολουθία στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

Ανοιχτά μέτωπα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με τελευταία την ανακοίνωση ότι ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας ξεκινά διπλωματικές κινήσεις και διαβήματα κατηγορώντας την Άγκυρα για παραβίαση των Διεθνών Κανόνων και του Κοινοτικού Δικαίου. Παράλληλα δηλώνει ότι θα μπλοκάρει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα (με παραβιάσεις και του εναέριου χώρου), ωστόσο αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της, ενώ τα κόμματα ζητούν να στηρίξει τις ενέργειες του Δ. Χριστόφια.

ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ σε εξέλιξη η μεσολαβητική προσπάθεια του Μάθιου Νίμιτς για συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος, τα Σκόπια κατέθεσαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπόμνημα στο οποίο καταγγέλλουν την Ελλάδα, ότι με το «βέτο» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ παραβιάζεται η ενδιάμεση συμφωνία. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ορισθεί, η χώρα μας πρέπει να καταθέσει αντίστοιχο υπόμνημα το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2010.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τους υπουργούς που βρίσκονται σε (μόνιμες) διακοπές, υπάρχουν κι εκείνοι που εργάζονται. Εν μέσω θέρους ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την παλαιότητα των αυτοκινήτων, κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών ΙΧ, αλλά και καθιέρωση δακτυλίου στην Αθήνα, όπου θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο τα καινούργια και μη ρυπογόνα οχήματα. Το πακέτο προκάλεσε θετικά και αρνητικά σχόλια, τα κόμματα έκαναν λόγο για εισπρακτικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα τα σύνδεσαν με την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ε-ε-έρχεται…

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία έχει μπει και το ζήτημα έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί για το σκάνδαλο με τις «μίζες» της Ζήμενς. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Εισαγγελία Μονάχου θα έχει αποφανθεί σχετικά με το αίτημα της ελληνικής δικαιοσύνης, οπότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης. Ο κ. Χριστοφοράκος παρουσίασε πρόβλημα υγείας και νοσηλεύθηκε για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο των φυλακών, αλλά δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα σοβαρό για να ανασταλούν οι δικαστικές διαδικασίες. Σχόλια προκάλεσε η απόφαση του ειδικού ανακριτή να διατάξει την εκ νέου σύλληψη του Γ. Σκαρπέλη, λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

ΤΕΛΟΣ δεν έχουν οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ και των διαφόρων τάσεων, ομάδων κ.λπ. ούτε το χάσμα στις σχέσεις Αλαβάνου – Τσίπρα, με τον πρώτο να επιμένει στην άποψή του για… ενσωμάτωση του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Πτέρυγα έκανε λόγο για βαθιά και παρατεταμένη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι έσπευσαν να μιλήσουν για προαναγγελία απόσχισής της από το κόμμα.


Σχολιάστε εδώ