Περιζήτητοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου

Πέρα από την άριστη κατάρτιση που διασφαλίζει στους σπουδαστές του το τμήμα, τους εξασφαλίζει και επαγγελματική αποκατάσταση, αφού πάνω από το 70% εξ αυτών, πριν ακόμα αποφοιτήσουν έχουν βρει δουλειά στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1999 και εδρεύει στην πόλη της Καρδίτσας. Ιδρυτής του τμήματος είναι ο καθηγητής Ιωάννης Κακαράς.

Η συλλογική και σκληρή προσπάθεια της ομάδας εργασίας που ξεκίνησε το δύσκολο έργο της ίδρυσης και λειτουργίας του τμήματος, υπήρξε καθοριστική και σφράγισε την επιτυχία και την αποδοχή της ειδικότητας του σχεδιαστή και τεχνολόγου ξύλου και επίπλου από την ελληνική αγορά.

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και συντάχθηκε με βάση τα δεδομένα αντίστοιχων σχολών της ΕΕ. Οι πτυχιούχοι του τμήματος με την ειδικότητα του σχεδιαστή και τεχνολόγου ξύλου και επίπλου έρχονται να καλύψουν το μεγάλο κενό που υπήρχε στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν διδάσκεται σε κανένα άλλο τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ). Η μεγάλη αποδοχή της ειδικότητας από την ελληνική αγορά είχε αποτέλεσμα την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν γίνει περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, καθώς ο κλάδος του ξύλου και επίπλου στη χώρα μας απαριθμεί περί τις 18.000 επιχειρήσεις.

Το τμήμα διαθέτει σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παραγωγής και της σύγχρονης τεχνολογίας. Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό αποτελείται από στελέχη που διακατέχονται από τεχνοκρατικό πνεύμα και σύγχρονη αντίληψη για την εκπαίδευση.

Η διάρκεια σπουδών στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά (7) πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξης, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων ξύλου και επίπλου και εταιρείες σχεδιασμού επίπλου.

Το 8ο εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, ενώ κατά τη διάρκειά του θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά και η άσκηση στο επάγγελμα (πρακτική άσκηση).

Το πρόγραμμα σπουδών δομείται με βάση τον φόρτο εργασίας του σπουδαστή, ενώ έχουν εισαχθεί ασκήσεις πράξης σε μαθήματα όλων σχεδόν των εξαμήνων. Επίσης, έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς διδακτικών μονάδων (Ευρωπαϊκό σύστημα ECTS) με τη δυνατότητα ανταλλαγής σπουδαστών μέσω του προγράμματος Erasmus ή άλλων προγραμμάτων.

Οι σπουδαστές του τμήματος μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους Η/Υ του συγκεκριμένου εργαστηρίου. Οι Η/Υ είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, παρέχοντας στους σπουδαστές απεριόριστες δυνατότητες (πρόσβαση σε διεθνείς βιβλιοθήκες, περιοδικά κ.λπ.). Επίσης μπορούν να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του παραρτήματος για να μελετήσουν, να αναζητήσουν πηγές ή άλλη βιβλιογραφία και να δανειστούν βοηθητικά βιβλία ή άλλα βοηθήματα. Η χρήση της βιβλιοθήκης από τους σπουδαστές κρίνεται απαραίτητη, αφού σε αυτήν βρίσκονται εκατοντάδες πηγές βιβλιογραφίας, παραπομπών και άλλων επιστημονικών βοηθημάτων. Η βιβλιοθήκη περιέχει πάρα πολλά και χρήσιμα βιβλία για τα αντικείμενα που διδάσκονται στο τμήμα.


Σχολιάστε εδώ