Ο εξισλαμισμός της παιδείας όχημα για τον εξισλαμισμό του κράτους
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μια σειρά από βελτιώσεις στον υπολογισμό των μορίων στις εισαγωγικές εξετάσεις, εντούτοις η ρύθμιση που προκάλεσε συζητήσεις και έντονο προβληματισμό, κυρίως στις τάξεις των Κεμαλιστών, στη γείτονα χώρα αφορά την κατάργηση των ειδικών συντελεστών (βαρύτητας) για την εισαγωγή στις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου, επιτροπή του οποίου εξέταζε το θέμα από τον περασμένο Φεβρουάριο, αφορά την κατάργηση των ειδικών συντελεστών για την εισαγωγή των αποφοίτων επαγγελματικών λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταργούνται συγκεκριμένα οι συντελεστές που σχετίζονταν, πρώτον, με το γνωστικό πεδίο που ο υποψήφιος σπουδαστής επιθυμούσε να εισαχθεί και, δεύτερον, με την κατηγορία του λυκείου αποφοίτησης. Η σημασία της κατάργησης των συντελεστών έγκειται στο ότι σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία στην κατηγορία των επαγγελματικών λυκείων, εκτός των τεχνικών λυκείων που ο αριθμός τους είναι αρκετά μικρός σε σύγκριση με άλλα κράτη, εμπίπτουν και τα λύκεια ιεροκηρύκων (Ιμάμ-Χατίπ), που έχουν ως αποστολή, παραδόξως για ένα κοσμικό κράτος όπως διατείνεται ότι είναι η Τουρκία, την κατάρτιση νέων θρησκευτικών λειτουργών.
Η ρύθμιση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς διακυβεύονται οι πολιτικές ισορροπίες στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Η κατάργηση των συντελεστών εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοεί αποκλειστικά τους αποφοίτους των θρησκευτικών σχολών, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα τεχνικά επαγγελματικά λύκεια, όπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο προς την πρακτική εξάσκηση και την τέχνη, οι υποψήφιοι ιεροκήρυκες ακολουθούν ένα πρόγραμμα συμβατό με εκείνο του γενικού λυκείου. Το γεγονός αυτό φέρνει τους αποφοίτους των Ιμάμ-Χατίπ, των οποίων ο αριθμός έχει εξαπλασιαστεί από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΑΚΡ, πρώτους στη σειρά των ευνοημένων της νέας ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτόν αίρεται κάθε εμπόδιο για την εισαγωγή αποφοίτων θρησκευτικών λυκείων σε σχολές της ανώτερης εκπαίδευσης που δεν έχουν σχέση με τη Θεολογία. Διευκολύνεται, δηλαδή, η εισαγωγή των αποφοίτων θρησκευτικών λυκείων, στο εξής, σε σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, νομικής, ιατρικής κ.ο.κ., στην ίδια βάση με τους αποφοίτους των γενικών λυκείων, όπου η εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι Κεμαλική. Αλλά η υπόθεση δεν σταματάει εκεί. Με τη διευκόλυνση που παρέχεται στους αποφοίτους να εισαχθούν σε αυτές τις σχολές, ανοίγει ο δρόμος, εφόσον ευδοκήσουν να αποφοιτήσουν, και για τη διείσδυση των στελεχών της ισλαμικής παράταξης στην ήδη διαβρωμένη κρατική μηχανή. Άμεση συνέπεια αυτού θα είναι, προφανώς στην περίπτωση που παραμείνει το στράτευμα τελείως απαθές, η περαιτέρω συρρίκνωση της Κεμαλικής παράταξης, γεγονός που φάνταζε απίθανο ως σήμερα.
Η αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό σπουδαστών των θρησκευτικών λυκείων δεν είναι σημερινή υπόθεση. Είχε προκαλέσει, άλλωστε, την οργή των στρατιωτικών κατά την κυβέρνηση συνασπισμού του Ερμπακάν μία δεκαετία πριν. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της 28ης Φεβρουαρίου 1997 ένα από τα θέματα για τα οποία είχε πιεστεί να λάβει μέτρα ο πρώην ισλαμιστής ηγέτης ήταν ακριβώς ο περιορισμός των κορανικών σχολείων και των θρησκευτικών λυκείων. Οι κυβερνήσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που ακολούθησαν την απομάκρυνση των ισλαμιστών από την εξουσία, είχαν θεσπίσει ακριβώς, κατ’ εντολή του στρατεύματος, τους περίφημους συντελεστές με προφανή σκοπό να αποτρέψουν την εισαγωγή στα πανεπιστήμια -και κυρίως στις σχολές πέραν της Θεολογίας- των σπουδαστών που προέρχονταν από τα θρησκευτικά λύκεια.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, εκμεταλλευόμενη τις διώξεις που ασκούνται κατά στρατιωτικών εξαιτίας κυρίως των εγκλημάτων του παρακράτους, τα οποία αποκαλύφθηκαν με την υπόθεση Εργκενεκόν, φαίνεται να έχει διάθεση να σπρώξει την κατάσταση στο έπακρο. Η κατάργηση των συντελεστών εισαγωγής, κυρίως μετά την πρόσφατη κύρωση από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ του νόμου περί των στρατοδικείων που επιτρέπει την παραπομπή των στρατιωτικών στη Δικαιοσύνη, είναι ακόμη μια επιτυχία στο ενεργητικό των Ισλαμιστών έναντι των Κεμαλιστών. Η στάση που θα τηρήσει το στράτευμα το προσεχές διάστημα θα είναι ενδεικτική για την πορεία των σχέσεων Ισλαμιστών-Κεμαλιστών από εδώ και στο εξής.
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος