ο δαίμονας των δημαρχείων

***
Ένας παλαιός γνώριμος κάνει την επανεμφάνισή του στην πολιτική σκηνή του Δήμου Νέας Ιωνίας, αφήνοντας περιθώρια για σενάρια γύρω από το γαλάζιο χρίσμα στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο (επί δημαρχίας Γιώργου Περτσεμλίδη) Δημήτρη Σακαλόγλου, ο οποίος μάλιστα με δηλώσεις του επιτέθηκε στον δήμαρχο Γιάννη Χαραλάμπους, αλλά και στον «εκλεκτό» της Ρηγίλλης στη Νέα Ιωνία, τον Νίκο Κουκουλάρη.
***
Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος, για συκοφαντική δυσφήμηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Σακοράφα. Ο Τζανίκος, στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με την υπόθεση του «Mall», είχε κατηγορήσει την τότε δημοτική σύμβουλο Σοφία Σακοράφα ότι ενεργούσε υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο πρώην δήμαρχος δικάστηκε ερήμην. Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του πρώην δημάρχου με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από μήνυση του επικεφαλής της παράταξης «Για ένα Νέο Μαρούσι» Δορύλαου Κλαπάκη, πάλι για την υπόθεση του «Mall».
***
Ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» εισέπραξε ο δήμαρχος της Γλυφάδας Γιάννης Θεοδωρόπουλος από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του Νίκο Βάκκα όταν του προτάθηκε να αναλάβει την προεδρία της σχολικής επιτροπής του δήμου, στη θέση τού προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντος Δημήτρη Καραπάνου, άρνηση που λένε ότι δεν είναι τυχαία, αφού ακούγεται ότι ο Βάκκας ετοιμάζεται να… ξεμπαρκάρει από το σκάφος του δημάρχου…
***
Προς τσιμεντοποίηση οδεύει το υπόλοιπο Μορτερό στη Νέα Ερυθραία, αν διαβάζουμε καλά την πολεοδομική μελέτη που πρόσφατα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μπει στο σχέδιο. Όπως φαίνεται, η δημοτική αρχή ενέδωσε τελικά στις πιέσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων και περιόρισε στο ελάχιστο το ποσοστό για πράσινο κι αυτό προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
***
Σοβαρά ενδοπαραταξιακά προβλήματα αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό η παράταξη του δημάρχου της Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου. Έτσι εξηγείται η εδώ και καιρό αδυναμία της δημοτικής αρχής να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση για την τακτοποίηση των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχθηκε, υπάρχει κίνδυνος να μην περάσουν οι εισηγήσεις, που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι… εσωτερικό. Αν δεν ήταν θα είχαν ψηφιστεί οι εισηγήσεις, αφού έχει την πλειοψηφία.
***
Μέτωπο για την υπαίθρια διαφήμιση έχουν ανοίξει αυτόν τον καιρό η δημοτική αρχή του Ηρακλείου Αττικής και η νεοσύστατη παράταξη του Παντελή Βλασόπουλου ΑΚΕΠ. Η τελευταία καταλογίζει στον δήμο ότι υπογράφει «εν κρυπτώ» συμβάσεις με διαφημιστικές εταιρείες για την τοποθέτηση πλαισίων στους δρόμους της πόλης. Απάντηση… στην πράξη έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος προχώρησε ήδη σε ξήλωμα όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, ενώ πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και σχετικό κανονισμό, με αυστηρές μάλιστα διατάξεις. Όχι θα κάτσει να παίξει!
***
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο ιστορικό εμπορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου. Πρόκειται για το ξήλωμα των κυβόλιθων και την ασφαλτόστρωση των δρόμων, που αποτελούσε μόνιμο αίτημα των κατοίκων και εμπόρων της περιοχής. Οι κυβόλιθοι είχαν μπει παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων στο πλαίσιο της δήθεν ανάπλασης του κέντρου του Αμαρουσίου. Ήταν ένα έργο που κόστισε περισσότερα από 12.000.000 ευρώ, αλλά δεν παραλήφθηκε ποτέ εξαιτίας των κακοτεχνιών.
***
Επιτέλους ψηφίστηκε, και μάλιστα ομόφωνα, από το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου η πρόταση του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για τους όρους ένταξης της περιοχής Κάτω Σωρός στο σχέδιο πόλης. Τελικά και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν αρχικά αντιδράσει παρέμειναν στη συνεδρίαση και κάτω από την πίεση και την απαίτηση των κατοίκων υπερψήφισαν κι αυτοί την πρόταση της διοίκησης.
***
Ορίστηκαν τα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΔΗΜΟΣ ΑΕ, που θα έχει τριετή θητεία. Αυτά είναι: Κωνσταντίνος Τζανακούλης δήμαρχος Λαρισαίων, Ιωάννης Καζάκος δήμαρχος Ζωγράφου, Ιωάννης Κουράκης δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Ιωάννης Μουράτογλου δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας, Χρήστος Κίσσας οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, Αντώνιος Τομαράς πρώην αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, Αναστασία Λαγουδάκη πολεοδόμος μηχανικός, σύμβουλος δημάρχου Αθηναίων, Εμμανουήλ Κατσιαδάκης πολιτικός μηχανικός, γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Κουκολιάς οικονομολόγος, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
***


Σχολιάστε εδώ