Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Ρουσφετολογικές προσλήψεις εν μέσω θέρους στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, με μεθοδεύσεις κατάληψης θέσεων από κολλητούς των κολλητών και φερόμενους συγγενείς στελεχών, με προκήρυξη που φωτογραφίζει ημετέρους, οι οποίοι προκαλούν προαναγγέλλοντας ότι έχουν καταλάβει τις θέσεις πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, καταγγέλλουν 29 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

>Επιβεβλημένη θεωρεί την κατάργηση των διοδίων που ταλαιπωρούν τους πολίτες στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τονίζει ότι οι οδηγοί καλούνται να πληρώνουν αυξημένα διόδια, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και μήνες υφίστανται δύσκολες και επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες, καθώς και μεγάλες βραδυπορίες.

>Να μεριμνήσει η κυβέρνηση για την αποζημίωση των καλλιεργητών καπνού μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υποβάθμισαν την παραγωγή στον νομό Ροδόπης, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής. Σημειώνεται ότι οι καλλιεργητές καπνού του νομού Ροδόπης, οι περισσότεροι όλης της χώρας, βρίσκονται ήδη σε απόγνωση, καθώς το μέλλον τους είναι άδηλο όσον αφορά τη συνέχιση των άμεσων ενισχύσεων, ενώ τα καρτέλ των εμπόρων χρησιμοποιούν αθέμιτες συναλλακτικές πρακτικές για να επιτυγχάνουν χαμηλές τιμές, ζημιογόνες για τους παραγωγούς.

>Για την ακτοπλοϊκή απομόνωση της Καλύμνου διαμαρτύρονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης. Αναφέρουν ότι το 2004 τουλάχιστον 2 πλοία την ημέρα, συνέδεαν το νησί με τον Πειραιά, ενώ το 2009 τα δρομολόγια έχουν περιοριστεί σε 2 και κατά τη θερινή περίοδο σε μόλις 4 την εβδομάδα.

>Για γρήγορο «μοίρασμα της πίτας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, χωρίς αντικειμενικούς κανόνες αξιολόγησης και ισότιμη και διάφανη μεταχείριση των φορέων που υποβάλλουν προτάσεις, κατηγορεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη. Ειδικότερα επισημαίνει ότι με επέκταση του προϋπολογισμού των προσκλήσεων εγκρίθηκαν αυτόματα σχεδόν όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί, κάτι που ακυρώνει τη διαδικασία της συγκριτικής αξιολόγησης, η οποία αποτελεί τη συνήθη πρακτική και το γεγονός αποδεικνύει κακό σχεδιασμό και αδιαφανή διαχείριση της υλοποίησης του ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση.

>Ως έωλη καταγράφουν την άρνηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο αίτημα της αντιπολίτευσης να κατατεθούν στοιχεία για τις τελευταίες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης, Π. Ευθυμίου, Ε. Καϊλή, Γ. Πεταλωτής, Β. Παπαχρήστος, Γ. Ντόλος, Σ. Γιαννακά, Μ. Καρχιμάκης και Β. Παπανδρέου οι οποίοι επαναφέρουν το αίτημα της κατάθεσης στη Βουλή των στοιχείων των αξιωματικών που κρίθηκαν στις πρόσφατες κρίσεις. Αναφέρουν ότι η απάντηση του υπουργείου πως πρόκειται για προσωπικά δεδομένα που εμπίπτουν σε απαγορευτικές διατάξεις έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έκρινε τη νομιμότητα κατάθεσής τους στη Βουλή, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

>Να μην επιμείνει στο δασοκτόνο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προς χάριν οικοπεδοφάγων και εργολάβων και να ανταποκριθεί θετικά στο ομόφωνο αίτημα των δήμων και των πολιτών του Λεκανοπεδίου για ανακήρυξη του Υμηττού σε εθνικό δρυμό απόλυτης προστασίας και στη μετατροπή όλου του Υμηττού σε Α΄ ζώνη προστασίας με άμεση ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού, καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ζητά επίσης να προχωρήσει η χάραξη των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής -επέκταση Περιφερειακής Υμηττού στη σημερινή της μορφή- και ερωτά ποιο είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα των επεκτάσεων του Μετρό, σε ποιο ποσό προϋπολογίζονται τα έργα και σε τι ύψος ανέρχεται ο δανεισμός της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

>Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θόδωρος Δρίτσας, Γρηγόρης Ψαριανός και Σοφία Ανδριοπούλου, καθώς τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων μεταναστών στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα με θύματα τόσο τους ίδιους τους μετανάστες όσο και τους αστυνομικούς… Ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εναρμονιστεί και να σεβαστεί τις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις της, στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των κέντρων κράτησης ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

>Σε κατάσταση ομηρίας και ανασφάλειας βρίσκονται εκατοντάδες αδιόριστοι πανεπιστημιακοί, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφέρεται στο γεγονός των 600 και πλέον, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, «λιμναζόντων» διορισμών, κατάσταση που θεωρεί ότι προσβάλλει την ελληνική Πολιτεία, ενώ η επίλυσή της δεν συνεπάγεται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και, προφανώς, έρχεται σε αντίφαση με την ενθάρρυνση του υπουργού Παιδείας προς πρυτανικές αρχές για προκήρυξη νέων θέσεων μελών διδακτικού επιστημονικού προσωπικού.

>Να ισχύσουν κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια στις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογεί να αυξήσει από 25.000 σε 40.000 ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ Θαλ. Θαλασσινός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Αντώνης Καρπούζας και Νίκος Σταυρογιάννης. Ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν προτίθεται να θέσει νέα κριτήρια στη μοριοδότηση για την ένταξη νέων επαγγελματιών οπλιτών, όπως η καταγωγή και η διαμονή των υποψηφίων σε περιφέρειες της χώρας όπου υπάρχουν ήδη ενεργά πεδία βολής, καθώς και να προτάξει τους μόνιμα διαμενόντες στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας (εντοπιότητα) έναντι των άλλων υποψηφίων προκειμένου να παραμείνει ισχυρός ο κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

>Τι μέτρα προβλέπεται να πάρει το αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την πρόληψη ατυχημάτων σε πισίνες που λειτουργούν σε ξενοδοχεία και χώρους αναψυχής ερωτά τους υπουργούς Υγείας και Τουριστικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου.
Επίσης ερωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιά, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την περίφραξη του τμήματος της Εγνατίας οδού που βρίσκεται στον βιότοπο της καφέ αρκούδας, ώστε να προστατευθούν τα ζώα από τροχαία ατυχήματα, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των οδηγών.

>Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Παιδείας ώστε να προχωρήσει άμεσα η επιμόρφωση στα τρίμηνα προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών μουσικών (κλάδου ΤΕ16) που συγκεντρώνουν πραγματική προϋπηρεσία 30 μηνών την 30/6/08, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο διορισμός τους στην πενταετία 2008 – 2013, σύμφωνα με τον ν. 3687/2008 ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.

>Σε τι ενέργειες θα προβούν για να σταματήσουν την έκδοση του κούρδου αριστερού αγωνιστή Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ και να άρουν την κράτησή του (όπως έχει δικαίωμα ο υπουργός Δικαιοσύνης από τον νόμο), προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος στη χώρα μας και να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, ερωτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

>Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος περιγράφει την οριακή κατάσταση που έχουν περιέλθει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό εάν προτίθεται να επισκεφθεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας.

>Γιατί χρεώνονται πολιτικά και ανθρώπινα τον κίνδυνο να χυθεί ελληνικό αίμα στο Αφγανιστάν ερωτά τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και Π. Λαφαζάνης και συνεχίζουν: Ποιο είναι το ελληνικό συμφέρον που υπηρετούν οι στρατιώτες μας στην Καμπούλ; Σκοπεύουν να ανακαλέσουν άμεσα τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, προτού συμβούν, μάλιστα, τραγικότερα γεγονότα που όλοι απευχόμεθα;

>Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποσυρθεί το ληγμένο Lebaycid και να αντικατασταθεί με εναλλακτικά φυτοφάρμακα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν υπολείμματα του Lebaycid στο ελαιόλαδο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα μας και τη δημόσια υγεία ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης.

>Ποιες ενέργειες θα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθούν οι εταίροι μας επί των σημείων του Συμφώνου της Μαδρίτης ερωτά την αρμόδια υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, επικαλούμενος το δημοσίευμα του «Π», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται πως στο Σύμφωνο αυτό γίνεται αναφορά σε «νόμιμα» δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο!

>Την ανάγκη μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών που θα προβάλλουν τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας και παράλληλα θα ενημερώνουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την τουρκική επιθετικότητα, τον σκοπιανό εθνικισμό κ.λπ. είχε αναδείξει με ερώτησή του προς το υπουργείο Πολιτισμού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ και βουλευτής στη Β΄ Αθηνών Κωστής Αϊβαλιώτης. Από τη γραπτή απάντηση που του απέστειλε το υπουργείου Πολιτισμού προκύπτει ότι οι ετήσιοι προϋπολογισμοί του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έφτασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ από το 1998 ως σήμερα, αλλά καμία ταινία με θέμα την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, τις κτηνωδίες κατά των Μικρασιατών κ.λπ. δεν έχει τύχει χρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια.

>Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την ανάγκη ειδικής στήριξης των καλλιεργητών δημητριακών του Νομού Ροδόπης μετά τις πρόσφατες συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις.


Σχολιάστε εδώ