Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

Ενδεικτικές της καταστάσεως που τείνει να δημιουργηθεί είναι οι απροκάλυπτες τοποθετήσεις του συμβούλου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (αλλά και του ιδίου) σύμφωνα με τις οποίες:

1. Δεν τίθεται θέμα αποχωρήσεως των κουβαλητών εποίκων, οι οποίοι στο σύνολό τους θα πολιτογραφηθούν ως νόμιμοι κάτοικοι του ψευδοκράτους. Από τους οποίους ήδη μέγα μέρος (κάπου 150.000) έχουν ήδη αποκτήσει την τουρκοκυπριακή «ιθαγένεια»! Με αποτέλεσμα το σύνολο των κατοίκων στα κατεχόμενα να ξεπερνά (με τα τουρκικά στρατεύματα) τις 400.000!

2. Το υπό επιστροφήν στους Ελληνοκυπρίους έδαφος θα είναι σαφώς πολύ περιορισμένο (κι εν πάση περιπτώσει λιγότερο από εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν) καθότι στις περισσότερες υπό επιστροφήν περιοχές έχουν εν τω μεταξύ γίνει πολλές επενδύσεις κι έχουν δημιουργηθεί άλλες υποδομές, οι οποίες και δεν επιτρέπουν αλλαγή του «στάτους»!

3. Οι Έλληνες έχουν ήδη αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία και νομή της ύπατης εξουσίας στο νέο κράτος (εφόσον αυτό υπάρξει) και απομένει πλέον ο προσδιορισμός των χρονικών περιόδων ασκήσεως αυτής της εξουσίας. Με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εμμένει στο ελβετικό μοντέλο του «Προεδρικού Συμβουλίου».

4. Δεν τίθεται καν σκέψη συζητήσεως και αλλαγής του καθεστώτος εγγυήσεων που υπάρχουν σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που μετέχουν (Ελλάδα-Τουρκία-Βρετανία) όσο και σχετικά με τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σχετική Συνθήκη Συμμαχίας και Εγγυήσεως. Στα οποία το δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως προέχει κι έχει χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία.

Οι δηλώσεις ανήκουν στον κ. Οζντίλ Ναμί, στενού συνεργάτη του Ταλάτ, που αναπαράγει τις αποφάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όπως αυτές καθορίζονται με διαβουλεύσεις στην Άγκυρα. Και υπό το φως τους, αναπαράγονται ήδη προοπτικές κρίσεων, μέσα στις οποίες η Λευκωσία προεξοφλά και προετοιμάζεται για ισχυρές πιέσεις κι εκβιασμούς.

Κάτι που ήδη γίνεται αρκούντως αισθητό από τοποθετήσεις της σουηδικής προεδρίας. Της οποίας ο εκφραστής υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ εξίσωσε απροκαλύπτως το χουντικό πραξικόπημα με την τουρκική επιδρομή, την οποίαν όμως παντελώς αθωώνει! Αφού απετέλεσε απάντηση στη χουντική ενέργεια.

Όπως είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε:

α) Ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δεν έχει δώσει δείγματα υποχωρήσεως και αποδοχής αυτών των αξιώσεων της κατοχικής πλευράς. Κκάποιοι από τους συνεργάτες του αντιθέτως εκδηλώνουν διαθέσεις διολισθήσεως, χάριν λύσεως, όπως λένε, για ν’ αποτραπούν επιπλοκές λόγω επικινδύνου αδιεξόδου.

β) Η Αθήνα δεν τοποθετείται, αλλά και δεν ευνοεί αδιέξοδα, συστήνοντας «εξάντληση όλων των περιθωρίων», όπως η ίδια η ΥΠΕΞ διεμήνυσε στον Πρόεδρο Χριστόφια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέες κρίσεις και «δεν θεωρεί παραγωγικές τις τυχόν αντιπαραθέσεις» που θα είχαν ως αποτέλεσμα αρνητική κατάληξη της σημερινής διαδικασίας.

Ό,τι και να συμβαίνει, θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες και θα κλιμακωθούν το φθινόπωρο, με απρόβλεπτα προς το παρόν παράγωγα.


Σχολιάστε εδώ