Επιτροπή Δικαστών θα εξετάζει υποθέσεις ευθύνης πολιτικών προσώπων

Με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει τα «κενά», να διορθώσει τις «ατέλειες» του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μετά και την πολιτική αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή την διερεύνηση από τη Βουλή υποθέσεων που είχαν στοιχεία «σκανδάλων» (Βατοπέδι, άγονες γραμμές κ.ά.). Η τελική πρόταση που θα καταθέσει ο κ. Δένδιας θα προβλέπει εμπλοκή της Βουλής μεν, η οποία όμως δεν θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της εκάστοτε υπόθεσης. Θα απέχει ωστόσο από την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, που ως γνωστόν έχει ζητήσει όλες οι υποθέσεις να παραπέμπονται κατευθείαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς καμιά ανάμειξη της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν η Δικαιοσύνη, ερευνώντας μια υπόθεση, προσκρούσει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα στέλνει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, σε Επιτροπή από Δικαστές, τους οποίους θα ορίζει με εκλογή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα μελετά όλα τα στοιχεία του φακέλου (μαρτυρίες και έγγραφα) και στη συνέχεια θα γνωμοδοτεί αν συντρέχουν λόγοι για δίωξη. Στη συνέχεια θα κοινοποιεί τη γνωμοδότησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μέσω αυτής θα ενημερώνονται τα κόμματα.

Τι θα γίνεται στη συνέχεια; Με τις υπογραφές τους 30 βουλευτές θα μπορούν να ζητήσουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και η υπόθεση θα παραπέμπεται στην Ολομέλεια για να αποφασίσει τη δίωξη ή όχι. Ωστόσο η γνωμοδότηση της Επιτροπής Δικαστών θα λειτουργεί σχεδόν δεσμευτικά για τη Βουλή και αν η εισήγηση είναι αρνητική, δύσκολα οι βουλευτές θα την παρακάμπτουν ή θα την αγνοούν και θα προχωρούν σε διώξεις με κομματικά η άλλα κριτήρια. Το ίδιο θα ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η Επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ της άσκησης δίωξης. Αν οι βουλευτές την απορρίπτουν, θα κινδυνεύουν να εμφανισθούν στα μάτια των πολιτών ότι συγκαλύπτουν ένα σκάνδαλο.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στον Κανονισμό της Βουλής και έτσι θα βελτιώσουν σε έναν βαθμό τις ατέλειες του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα σταλεί προς την κοινωνία το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συγκάλυψη υποθέσεων σκανδάλων και ατιμωρησία.


Σχολιάστε εδώ