Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια…
Κανείς δεν κλείνει τα μάτια στην ένταση που καλλιεργεί η Άγκυρα και κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι παραβιάσεις που καταργούν τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ για μορατόριουμ την καλοκαιρινή περίοδο. Όλα αυτά δεν τα υποβαθμίζει η πολιτική ηγεσία, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Όμως φαίνεται ότι έχουν γίνει όλες οι κινήσεις, οι παρεμβάσεις, αλλά και η λήψη μέτρων, που στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ότι τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πέραν της ενημέρωσης που έγινε από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γράψα στους ακολούθους των πρεσβειών για τους κινδύνους που δημιουργεί η προκλητικότητα της Άγκυρας, έχει ενισχυθεί η άμυνα των δύο νησιών μας. Δεν είναι άνευ λόγου το ότι οι Τούρκοι τις τελευταίες βδομάδες πετάνε σε ύψος πάνω από 750 μέτρα, ενώ πριν κατέβαιναν μέχρι και στα 200 μέτρα.
Το σκηνικό που έχει στήσει σήμερα η Άγκυρα στο Αιγαίο, και ιδίως στα Δωδεκάνησα, είναι το ίδιο ακριβώς με το σκηνικό έντασης που είχε οργανώσει πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2008: υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά, σε χαμηλό ύψος, παραβίαση κάθε κυριαρχικού ελληνικού δικαιώματος, και επίσης έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι καταγράφεται μετακίνηση δυνάμεων της Τουρκικής Αεροπορίας στα αεροδρόμια που βρίσκονται κοντά στο Αιγαίο, μαζί με όλη τη διάταξη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού της γειτονικής χώρας. Από τις αρχές Ιουνίου πραγματοποιούνται υπερπτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ύψος μόλις 2.500 ποδών (750 μ.) πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν τριπλές και τετραπλές υπερπτήσεις πάνω από το ίδιο μέρος. Μέσα σε μία μέρα (13 Ιουλίου) σημειώθηκαν 18 παραβιάσεις, τρεις εμπλοκές και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων του FIR, εκτός φυσικά από τις τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένο ελληνικό έδαφος.
Με αυτόν τον τρόπο ετέθη και πάλι το ζήτημα της επιχειρησιακής συμπεριφοράς και των κανόνων εμπλοκής, ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Η μη αντίδραση, έστω και με εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών, στη διεθνή διπλωματική πρακτική οδηγεί απλώς στην αποδοχή τετελεσμένων.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εφαρμόζοντας την πολύχρονη τουρκική πολιτική, πήγε πίσω στο 1997 και στη Δήλωση της Μαδρίτης (Σημίτη – Ντεμιρέλ), ζητώντας τον σεβασμό των «ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας», με την εφαρμογή ειδικού νομικού καθεστώτος ως απάντηση στις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις πτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων.
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος και σε ΝΑΤΟϊκό και σε διμερές επίπεδο. Η Αθήνα κάνει τις στερεότυπες δηλώσεις περί παραβίασης των διεθνών κανόνων και συνθηκών, όμως συνεχίζει τον διάλογο με την Άγκυρα και σε διακρατικό επίπεδο αλλά και σε ΝΑΤΟϊκό.
Σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο συζητείται η ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου. Υπήρξαν διήμερες συνομιλίες Αθήνας – Άγκυρας, υπό τον αμερικανό διοικητή του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας – Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.
Για το θέμα των συνομιλιών υπό τον αμερικανό πτέραρχο, ο κ. Αντώναρος δήλωσε: «Δεν έχουν καμία σχέση αυτές οι συζητήσεις με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς, συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ». Βολική εξήγηση.
Πραγματοποιήθηκε επίσης ο 42ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας για τα θέματα του Αιγαίου. Η υπουργός Εξωτερικών πάντως ανέβαλε την επίσκεψή της στην Άγκυρα, όπως είναι φυσικό μέσα σ’ αυτό το τόσο εχθρικό και πολεμικό περιβάλλον που δημιουργεί η τουρκική ηγεσία.
Την ίδια ώρα η Τουρκία αναβαθμίζει με κάθε τρόπο τις προκλήσεις της, με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα εδάφη της ελληνικής επικράτειας –μιλάμε για κανονικό πόλεμο–, ακόμα και πάνω από την Ικαρία.