Δάνειο για να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Όταν ανέλαβε δήμαρχος ο Π. Φασούλας, το Ταμείο άρχισε να κρατά 1,5 έως 1,8 εκατ. ευρώ τον μήνα από τους ΚΑΠ, με αποτέλεσμα στον δήμο να μένουν μόλις 700.000 με 900.000 ευρώ τον μήνα για να λειτουργήσει! Από τη στιγμή που μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμος θα έβαζε… λουκέτο. Έγιναν τότε κινητοποιήσεις, το υπουργείο κατάλαβε ότι δεν μπορεί ο τρίτος δήμος της χώρας να έχει αυτήν την αντιμετώπιση και ο τότε υπουργός υποσχέθηκε ρύθμιση, ώστε το Ταμείο να μην παίρνει 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα, αλλά πολύ λιγότερα, π.χ. το ένα τρίτο, για να μπορεί και ο δήμος να λειτουργεί. Τη ρύθμιση αυτή δεν τη δέχεται ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και έτσι το Ταμείο άρχισε πάλι να παρακρατεί τεράστια ποσά από τους ΚΑΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυτόν τον μήνα παρακράτησε 1,6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι δημοτικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει με τα Ταμεία του προσωπικού και την Εφορία και να κινδυνεύουν να τις χάσουν. Κι αν γίνει κάτι τέτοιο βέβαια, δεν θα έχουν τιμολόγια, δεν θα μπορούν να κάνουν εισπράξεις και θα καταδικασθούν σε οικονομικό θάνατο! Επίσης, τα χρήματα που απέμειναν από τους ΚΑΠ δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία και τις καταβολές στα Ταμεία του προσωπικού του δήμου.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση μία μόνο λύση υπάρχει για τον δήμο: ο νέος δανεισμός. Και σ’ αυτήν τη λύση κατέφυγε η δημοτική αρχή. Την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι έγινε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, που με ψήφους 21 έναντι 5 αποφάσισε να ζητήσει δάνειο 5,7 εκατ. ευρώ ο δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Παρά τα όσα ακούγονται, ο δήμαρχος πέρασε το θέμα με χαρακτηριστική άνεση, αφού συγκέντρωσε τις 21 ψήφους που χρειαζόταν παρόλο που ο Δημ. Παρασκευόπουλος ψήφισε εναντίον, καθώς και ο διαγραφείς Κούβαρης. Υπέρ ψήφισε και ο Αντωνάτος, που… δεν πήρε τελικά άδεια, ενώ απουσίαζε επειδή έλειπε σε διακοπές ο Μαλτέζος.

Για μια ακόμα φορά όμως έλαμψε διά της απουσίας της η αξιωματική αντιπολίτευση. Έδειξε ότι δεν ασχολείται με βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και παγίωσε την άποψη ότι γενικά… δεν υπάρχει! Μόνο ο Γ. Βουτσινάς εμφανίσθηκε, είπε την άποψή του και καταψήφισε το θέμα, αλλά φυσικά δεν αρκούσε για να… σώσει τα προσχήματα. Πάντως, με το Ταμείο Παρακαταθηκών επιβάλλεται να βρεθεί λύση. Γιατί αν δεν βρεθεί, όπως είπε ο Τάκης Αβραμίδης (αντιδήμαρχος Οικονομικών), τον Γενάρη ο δήμος θα χρειασθεί κι άλλο δάνειο!

Και κάτι ακόμα: Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ο δήμος έχει χρήματα αλλά δεν μπορεί να τα διαθέσει! Συγκεκριμένα, υπάρχουν γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από τη ΔΕΗ για τα ανταποδοτικά τέλη, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν για την πληρωμή μόνο των εργατών καθαριότητας, την αγορά απορριμματοφόρων κ.λπ. Δηλαδή, για ενέργειες που θα επιστρέψουν μέσω υπηρεσιών στους πολίτες. Από τα χρήματα αυτά όλοι οι δήμοι «τσοντάρουν» και ξεπληρώνουν κι άλλες υποχρεώσεις τους και φυσικά το ίδιο έκανε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επί Αγραπίδη, Τ. Κάρλες. Τώρα όμως που δεν έχει την ευθύνη των οικονομικών του δήμου, έκανε καταγγελία στην Περιφέρεια και θα γίνει έλεγχος στη διάθεση των ανταποδοτικών τελών, οπότε κανείς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για άλλους λόγους! Έτσι, φθάσαμε πάλι στο δάνειο. Ο στόχος, δηλαδή, δεν είναι να βοηθηθεί ο δήμος, αλλά να γίνει… δύσκολη η ζωή του Φασούλα. Μόνο που τα δάνεια δεν θα τα πληρώσει ο δήμαρχος, ούτε ο κάθε δήμαρχος, αλλά ο κόσμος του Πειραιά. Οπότε, η ζημιά δεν γίνεται στον Φασούλα, αλλά στους Πειραιώτες. Έτσι δεν είναι, Τάσο;


Σχολιάστε εδώ