από το Περιστύλιο…

• Ο Ζισκάρ ντʼ Εστέν τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και για τη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Τέτοιες μέρες πριν από 35 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν σε στιγμές κρίσιμες, ιστορικές και καθοριστικές για το μέλλον της. Ήταν ώρες αγώνα και αγωνίας. Ήταν ώρες ανάτασης, αλλά και οργής. Ήταν οι ώρες που η πατρίδα μας μετρούσε εχθρούς και φίλους. Και ανάμεσα στους φίλους, πρώτος απʼ όλους, δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεχώριζε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν», είπε στην ομιλία του ο κ. Σιούφας. «Ξεχώριζε ένας μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής. Ξεχωρίζατε εσείς, κύριε Πρόεδρε. Βρεθήκατε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Και οι Έλληνες το ξέραμε και το πανηγυρίζαμε. Η φωνή των Ελλήνων, που συνοψιζόταν στις λέξεις “Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία”, δεν ήταν ένα απλό σύνθημα. Ήταν μια πραγματικότητα που είχε ως βασικό εκφραστή της εσάς, κύριε Πρόεδρε». Με χαρακτηριστική γαλατική ευγένεια εκείνος απάντησε ότι «η αρχαία ελληνική δημοκρατική παράδοση μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ ώστε να βελτιωθεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της». Περασμένα μεγαλεία, δηλαδή, και διηγώντας τα να κλαίς…

• Μια περιπέτεια έζησε στο εντευκτήριο της Βουλής κατά τη βράβευση του Ντʼ Εστέν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που μπαίνοντας στην αίθουσα κατευθύνθηκε να κάθισει στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

«Γιατί κάθεστε εδώ;», τον ρώτησαν.

«Γιατί είμαι βουλευτής», απάντησε εκείνος..

«Και τι εκπροσωπείτε; Οι βουλευτές κάθονται πίσω», επέμεναν οι επιφορτισμένοι με την τήρηση του πρωτοκόλλου υπάλληλοι, εννοώντας ότι τη θέση που δικαιούτο το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταλάβει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας που το εκπροσωπούσε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού τους έσυρε τα δέοντα περί απαράδεκτης συμπεριφοράς, δεν το διαπραγματεύτηκε. Σηκώθηκε κι έφυγε επιλέγοντας να μην παραμείνει στη βράβευση.

Όμως (λεπτομέρεια με… σημασία): Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Τάσος Καραμάριος δεν άφησε πλάνο για πλάνο να πάει χαμένο, έχοντας πιάσει πρώτο τραπέζι πίστα, πίσω ακριβώς από τον Γάλλο Πρόεδρο. Χαμογελούσε μάλιστα πλατιά με ικανοποίηση στέλνοντας… φιλάκια στους ψηφοφόρους του και προφανώς στον συντοπίτη του Αριστοτέλη Παυλίδη!

Στην πρώτη γραμμή και η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, όπως και στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης…

Σαν τον Τραγάκη ένα πράγμα. Και τελευταίος να φτάσει, θα το κάνει το θαύμα του και θα βγει μπροστά…

• Τη διαφορά έκανε η Μαριέττα Γιαννάκου που έφτασε καθυστερημένη στο εντευκτήριο και παρʼ όλα τα προβλήματά της, επειδή είχε ξεκινήσει η εκδήλωση, περίμενε όρθια στην πόρτα μέχρι να την οδηγήσουν σε κάθισμα…

• Ο κ. Βαληνάκης είναι προνοητικός. Έστειλε από νωρίς στα e-mail των δημοσιογράφων την ομιλία που είχε προγραμματίσει να κάνει για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής.

Παρεμπιπτόντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε ποτέ!

Άσχετο…

• Συνέχεια στο σίριαλ της κοινοβουλευτικής περιπέτειας των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατατέθηκε τελικά τροπολογία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, όπου αναφέρεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης θα ορίζονται «τα επαγγέλματα, οι ειδικότητες ή οι χώροι εργασίας που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά».

Και τι το ήθελαν το πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε το 2007, αφού τα συμπεράσματά της θα είναι απλώς η βάση της υπουργικής απόφασης και δεν θα δεσμεύουν; Με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια τροπολογία συστήνεται στο υπουργείο Απασχόλησης ενδεκαμελής διαρκής επιτροπή κρίσης για τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και αυτής της επιτροπής οι εκτιμήσεις θα μπορούν να ακυρώνονται από τις υπουργικές αποφάσεις!

• Τα βρήκε επιτέλους με το προεδρείο της Βουλής ο Γρηγόρης Ψαριανός καθώς φαίνεται ότι οι αντιπρόεδροι συμβιβάστηκαν με τις ενδυματολογικές του επιλογές και σταμάτησαν να του απευθύνουν συστάσεις.

Ο Γιώργος Σούρλας ομολόγησε μάλιστα τις προάλλες ότι απέτυχε στην προσπάθεια να συνετίσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερις μέρες προσπαθούσε να τον πείσει σε φιλικό στυλ στο πλαίσιο επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Γεωργία ότι πρέπει να φοράει σακάκι και γραβάτα στη Βουλή και μάλιστα προσφέρθηκε να του χαρίσει ένα σακάκι και μια γραβάτα αλλά παρʼ όλα αυτά δεν τα κατάφερε. Συνέβη όμως το αντίθετο: Τον έπεισε ο Γρηγόρης Ψαριανός ότι έχει ένα υπέροχο ψυχικό κόσμο και ίσως η περιβολή να μην είναι το σημαντικότερο!

Ευκαιρίας δοεθείσης, στη Βουλή ο Γρηγόρης Ψαριανός έδωσε και παραπάνω εξηγήσεις: «Επειδή γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα τριάντα πέντε χρόνια, θέλω να πω ότι όσοι αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία σʼ αυτόν τον τόπο αγωνίζονταν με απλά ρούχα, με τα ρούχα που φοράει ο κοσμάκης και όχι με κουστούμια και γραβάτες».

«Τώρα όμως προσβάλλετε όλους τους άλλους που φοράνε γραβάτα και σακάκι», αντέτεινε ο Γ. Σούρλας. «Ή την κυρία Δαμανάκη που είναι πάντα καλοντυμένη. Δεν είναι έτσι;».

«Δεν φοράει ούτε κουστούμι ούτε γραβάτα!» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!

«Κουστούμι δεν μπορεί να φορέσει!», αστειεύτηκε ο κ. Σούρλας.

Και επειδή είχαν γίνει όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα, η κ. Δαμανάκη δεσμεύτηκε να φορέσει κουστούμι την επόμενη φορά, ο δε κ. Ψαριανός δεν απέφυγε να προσθέσει ότι το κουστούμι και η γραβάτα συχνάκις είναι η μεταμφίεση των λαμόγιων και όλα τα μεγάλα σκάνδαλα έγιναν με κουστούμια και γραβάτα!

• Προσπάθεια αποδόμησης της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου «που θα αναβαθμίσει και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και το περιβάλλον», απέδωσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρ. Ψαριανό, που μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες και ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

«Βαρύτατη προσβολή», τον ειρωνεύτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Ροντούλης: «Θα μάθετε να ακούτε. Να σέβεστε τη δημοκρατία. Δεν φθάνει μόνο που δεν είπε “ευχαριστώ” ο κ. Ψαριανός, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο –ευτυχώς που είπε και τη λέξη “ενδεχόμενο”– να γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κύριοι συνάδελφοι. Δηλαδή το Ίδρυμα κάνει ξέπλυμα πιθανόν! Δεν μπορεί να το διασφαλίσει ο κ. Ψαριανός, αλλά είναι πιθανόν».

Γρ. Ψαριανός: «Απίστευτο. Δεν έχει ξαναγίνει».

Α. Ροντούλης: «Κοιτάξτε να δείτε. Να σας το πω τώρα καλά να το καταλάβετε γιατί εγώ είμαι από χωριό, κύριε Ψαριανέ, δεν είμαι από το Κολωνάκι».

Γρ. Ψαριανός: «Πλυντήριο είχατε στο χωριό σας;».

Α. Ροντούλης: «Λένε λοιπόν στο χωριό μου: “Μας χάριζαν έναν γάιδαρο, τον κοιτούσαμε και στα δόντια”. Περί αυτού πρόκειται».

Γρ. Ψαριανός: «Καλά σας λένε».

Α. Ροντούλης: « Ωραιότατα. Μπράβο. Να σας χαίρονται».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Πλυντήριο είχατε στο χωριό σας ή πλένατε σε σκάφη;»(!).

• «Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα δεν είναι η εξάπλωση της γρίπης και η αναζήτηση του εμβολίου, το οποίο ψάχνει η κυβέρνηση», είπε στη Βουλή ο Χρήστος Παπουτσής.

«Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου!», του απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Ναι, ούτε είναι αυτό το οποίο δημιουργείτε ή επιχειρείτε να δημιουργήσετε στην ελληνική κοινωνία, ότι η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και η κατάρρευση του κράτους, η διάλυση του κρατικού μηχανισμού, οφείλονται στον ιό της γρίπης. Είναι άλλος ο ιός. Είναι ο ιός της κυβερνητικής απραξίας και δυστυχώς εμβόλιο επʼ αυτού δεν έχει βρεθεί ακόμα!», εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ…


Σχολιάστε εδώ