Απέτυχε ο Χριστόφιας

Ο κ. Μπιλντ βρισκόταν την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όταν ρωτήθηκε από γάλλο ευρωβουλευτή πώς είναι δυνατόν να γίνονται μπαϊράμια και παρελάσεις του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, σε έδαφος δηλαδή της ΕΕ, ο σουηδός υπουργός απάντησε ότι θα πρέπει να μεταφερθούμε στην εποχή εκείνη για να κατανοήσουμε τι συνέβη και τότε πρόσθεσε ότι η ελληνική χούντα έκανε πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο κ. Μπιλντ αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της χώρας του, που σκοπό έχουν την αθώωση της Τουρκίας και, ταυτοχρόνως, όπως είχε γράψει προ διμηνίας το «ΠΑΡΟΝ», τη σύνδεση των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, που σημαίνει την εφαρμογή του απευθείας εμπορίου και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Η απάντηση

Στον κ. Μπιλντ, για την κατοχή της Κύπρου, απάντησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν μπορούν να παραγραφούν τα 35 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου και δεν είναι δυνατόν να εξισωθούν οι τουρκικές υποχρεώσεις με το θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου. Η κυπριακή κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου επισήμανε ότι το πραξικόπημα της χούντας δεν δικαιολογεί ούτε την εισβολή ούτε τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και ότι δεν μπορεί να σχετίζονται οι τουρκικές υποχρεώσεις με τον λεγόμενο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Μέσω Τουρκίας

Η στάση του κ. Μπιλντ είχε επισημανθεί προ καιρού από τις στήλες αυτής της εφημερίδας και προδιαγράφει τη φιλοτουρκική στάση του τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών έχει προσωπικά συμφέροντα στην Τουρκία μέσω επενδύσεων. Η οδός για την επίτευξη των τουρκικών στόχων περνούν τώρα από τη σουηδική προεδρία με τη στήριξη της Βρετανίας. Η βασική επιδίωξη είναι να αθωωθεί η Τουρκία στην περίπτωση που δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή τον τερματισμό του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την αναγνώρισή της. Ήδη η Άγκυρα δήλωσε διά των αξιωματούχων της ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Δεκέμβριο και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει το απευθείας εμπόριο με τους τουρκοκύπριους, όπως το είχε υποσχεθεί από το 2004. Αυτό είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προ 20 ημερών και τη σκυτάλη υποστήριξης των τουρκικών θέσεων πήρε ο κ. Μπιλντ. Στόχος είναι να μην τεθούν επιπρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία επειδή δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το αιτιολογικό της αθώωσης είναι διπλό: Δεν ευθύνεται η Τουρκία για την υφιστάμενη κατάσταση και η ευθύνη για τη λύση ανήκει στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων. Ταυτοχρόνως καλλιεργείται η αντίληψη ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ως το τέλος του έτους, όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, προκειμένου να κατηγορηθούν οι Ελληνοκύπριοι και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι δεν επιθυμούν λύση.

Αλλαγή στάσης

Είναι κατανοητό ότι οι προσπάθειες του κύπριου Προέδρου να αλλάξει τη στάση του σουηδού υπουργού των Εξωτερικών απέβησαν άκαρπες και τώρα τα πράγματα φαίνεται να γίνονται χειρότερα εν όψει του Δεκεμβρίου. Αντί οι πιέσεις να ασκούνται επί της Τουρκίας θα ασκηθούν, ως φαίνεται, επί της ελληνοκυπριακής πλευράς.


Σχολιάστε εδώ