Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ από τη «βόμβα» Κασιμάτη – Τσάτσου…

Οι δύο γνωστοί συνταγματολόγοι κατηγόρησαν τον κ. Παπανδρέου ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και ευτελίζει τους θεσμούς χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή για να σύρει την κυβέρνηση σε πρόωρες κάλπες την άνοιξη.

Τα χαμόγελα μετά τη Σκιάθο (Συμπόσιο της Σύμης) και οι ευχάριστες κουβέντες με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και άλλους σοσιαλιστές χάθηκαν, γιατί έβαλαν δύσκολα οι δυο συνταγματολόγοι, εξηγώντας το ατόπημα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά την πρώτη κρυάδα, άρχισαν οι σπόντες για τον ρόλο του Τσάτσου, για τη στήριξη που είχε δώσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, για την πικρία του επειδή τον είχε αποκλείσει από το ευρωψηφοδέλτιο ο Παπανδρέου προτιμώντας τη Μαίρη Ματσούκα κ.λπ., κ.λπ. Επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτεθούν δημοσίως στον κ. Τσάτσο για τις σχέσεις του, τις πολιτικές του προτιμήσεις ή τις απόψεις του. Έτσι πέρασε γραμμή να μην υπάρχουν προσωπικές βολές στελεχών εναντίον του και να δίνονται μόνο πολιτικές απαντήσεις στις απόψεις του.

Ποιες είναι αυτές οι απαντήσεις:

– Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα συνταγματικό. Είναι οι εκλογές, οι οποίες είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Είναι η ΝΔ, είναι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Είναι οι πολιτικές που ακολουθούν.

– Το πρόβλημα των πολιτών δεν είναι συνταγματικό. Είναι πρόβλημα αντιμετώπισης των αναγκών μιας δύσκολης καθημερινότητας, που η διακυβέρνηση της ΝΔ την κάνει αβάσταχτη.

– Υπεύθυνη στάση για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αφήσει τη σημερινή κυβέρνηση να διαλύσει με την ησυχία της τη χώρα. Υπεύθυνη στάση είναι να δώσει τέρμα σε αυτήν την τελματώδη κατάσταση. Γι’ αυτό, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για μια ακόμη φορά στον σημερινό πρωθυπουργό μια ξεκάθαρη συμφωνία. Εκλογές το φθινόπωρο και συμφωνία για επανεκλογή του κ. Παπούλια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

– Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς, ούτε και προσωπικά με τον Κάρολο Παπούλια τον οποίο τιμά και θα τον ψηφίσει μετά τις εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν να βρουν τον ορισμό του πολιτικού παιχνιδιού με μοχλό την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, δεν χρειάζεται να πάνε στο 1990 και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μπορούν να τον βρουν στη στάση του σημερινού πρωθυπουργού κατά την εκλογή του κ. Κωστή Στεφανόπουλου.

Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση εκμεταλλευόμενο τις απόψεις άλλων συνταγματολόγων, όπως ο κ. Μανιτάκης ή ο κ. Δρόσος, που με άρθρα τους υπογραμμίζουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα με το να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Κάρολου Παπούλια αφού προηγηθούν εκλογές.

Στην ουσία όμως η κόντρα που πυροδότησε η τοποθέτηση των κ. Κασιμάτη και Τσάτσου για την προεδρική εκλογή και τη σύνδεσή της από το ΠΑΣΟΚ με το αίτημά του για πρόωρες εκλογές προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλο και περισσότερα στελέχη λένε τώρα ότι υπάρχουν παγίδες έως τον Μάρτιο και κακώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρόκειται για περίπατο.

Έπειτα από πολλούς μήνες το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πριν από την ομφαλοσκόπηση και την εσωστρέφεια. Ο κ. Δ. Τσάτσος υπήρξε ευρωβουλευτής του κόμματος και μάλιστα επικεφαλής της ευρωομάδας του μέχρι το 2005, ενώ με απόφαση του κ. Παπανδρέου δεν συμπεριελήφθη εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο. Επιπλέον συνδέεται με στενή φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον θεωρεί μέντορά του, ενώ στενές πνευματικές σχέσεις μαζί του έχει και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στη μάχη για την προεδρία πήρε καθαρά το μέρος του Βενιζέλου και στη συνέχεια επρόκειτο να αναλάβει επικεφαλής του ομίλου προβληματισμού που σχεδίαζαν φίλοι του πανεπιστημιακοί, αλλά η συγκρότησή του ανεστάλη την τελευταία στιγμή κάτω από τη σθεναρή αντίδραση του κ. Παπανδρέου. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάντως, στην Ιπποκράτους θεωρούν τον Δ. Τσάτσο «κόκκινο πανί» και θέλουν να βλέπουν σκοτεινά σενάρια, ότι δηλαδή πρόκειται για ακόμα ένα σχέδιο ισχυρών παραγόντων για στήριξη του κ. Καραμανλή και δημιουργία εμποδίων στον δρόμο του ΠΑΣΟΚ για την εξουσία. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θεωρούν ότι η άποψη Τσάτσου μπορεί να εξυπηρετήσει εκ των πραγμάτων την αλλαγή πρότασης του Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντί του Κάρολου Παπούλια, να προτείνει τον Κώστα Σημίτη.


Σχολιάστε εδώ