«Αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας

Η έκτακτη σύγκληση της Συνόδου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σε πολλούς απορία. Αναρωτιόνταν ποια ήταν τα τόσο σημαντικά θέματα που κατά τον Αρχιεπίσκοπο έπρεπε να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις μέσα σε λίγες ώρες. Επισήμως, μετά τη λήξη της ολιγόωρης συνεδρίασης ανακοινώθηκαν οι πραγματικά εξαιρετικές κοινωνικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο κ. Ιερώνυμος. Αν και αρκετά από αυτά τα έργα έχουν λίγο πολύ ανακοινωθεί από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, δεν παύουν να είναι εντυπωσιακά. Αρκεί βέβαια να μην παραμείνουν οι συνεργάτες του στα λόγια και να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή τα έργα. Όχι μόνο για να μην εκτεθεί ο Αρχιεπίσκοπος που τα έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει, αλλά και επειδή θα καλύψουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε πολλούς τομείς στους οποίους «πονάει» η ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση τριών κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων, ενός κέντρου φροντίδας πασχόντων από καρκίνο, ενός κέντρου για αυτιστικά παιδιά, ενός κέντρου κοινωνικής επανένταξης εξαρτημένων νέων από ναρκωτικές ουσίες αλλά και για την κατασκευή νέων κατασκηνώσεων και ξενώνων. Ένα πραγματικά αξιόλογο και πολύ φιλόδοξο δίκτυο κοινωνικών ιδρυμάτων, που όταν υλοποιηθούν θα κάνουν την Εκκλησία πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα. Αρκεί οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας να δώσουν τη δέουσα προσοχή και στα ιδρύματα που ήδη υπάρχουν.

Άλλα συζήτησαν,
άλλα ανακοινώθηκαν

Τα θέματα που περιλαμβάνονταν στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου ήταν διαφορετικά από αυτά που πραγματικά συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση και έπρεπε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους. Αφού πέρασαν στα γρήγορα το θέμα της γρίπης (περιμένοντας ουσιαστικά υποδείξεις από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο αντίδρασης) οι συνοδικοί αρχιερείς αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εντονότατη δυσφορία τους επειδή, όπως έλεγαν, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική συνεργασία με την κυβέρνηση. Στο τραπέζι ακούστηκαν και συγκεκριμένα ονόματα υπουργών οι οποίοι, όπως έλεγαν οι ιεράρχες, αφενός έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και, αφετέρου, δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να συνεργαστούν με τα στελέχη της Εκκλησίας. Συγκεκριμένοι ιεράρχες πιστεύουν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιαίτερη βελτίωση στη συνεργασία τους με την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα με το ΠΑΣΟΚ, όπου έχουν φροντίσει να ρίξουν τις απαραίτητες «γέφυρες».

Το δεύτερο θέμα που προκάλεσε μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Συνόδου ήταν η πρόταση του Αρχιεπισκόπου να χρησιμοποιείται το 30% των εσόδων από τη μοναστηριακή περιουσία για τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κοινωνικής μέριμνας. Το ποσοστό αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μητροπολιτών, οι οποίοι τελικά αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν και να δεχτούν να προσφέρεται το 25% των εσόδων. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα προσφέρει μεγάλα κονδύλια από την περιουσία της Εκκλησίας για το κοινωνικό έργο», λέει κληρικός που έχει ασχοληθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου. «Μένει όμως να εξασφαλιστεί ότι θα γίνεται και ορθή διαχείριση αυτών των ποσών από την ΕΚΥΟ», συμπληρώνει.

Το επίμαχο βίντεο

Το άλλο μεγάλο θέμα που έπρεπε κατά τον κ. Ιερώνυμο να τεθεί κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου ήταν το βίντεο που προβάλλεται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους συνοδικούς μητροπολίτες, προσβάλλει την ορθόδοξη Εκκλησία στους χιλιάδες επισκέπτες του μουσείου. Στο βίντεο (που προέρχεται από φιλμ του σκηνοθέτη Κ. Γαβρά) φαίνεται να προβάλλονται φιγούρες ορθόδοξων ιερέων και εμμέσως στην αφήγηση αφήνεται να εννοηθεί ότι οι χριστιανοί είναι υπεύθυνοι για πολλές και σημαντικές ζημιές που έχουν υποστεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως είπε στους αρχιερείς, επικοινώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξη του επίμαχου φιλμ και ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης αναφοράς. Ωστόσο, στο υπουργείο Πολιτισμού λέγεται ότι δεν… ενθουσιάστηκαν με την παρέμβαση του κ. Ιερώνυμου. Κάποιοι λένε ότι ίσως να μη γίνει δεκτό το αίτημά του, αφού έτσι θα ξεκινήσει ένας κυκεώνας αντιπαράθεσης μεταξύ της Εκκλησίας και εκείνων που πιστεύουν ότι «η ιστορική πραγματικότητα δεν αλλάζει όσο και αν ενοχλεί».

Όχι κορίτσια
στα εκκλησιαστικά σχολεία

Το τέταρτο και σημαντικό θέμα που συζητήθηκε είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την εγγραφή και των κοριτσιών σε εκκλησιαστικά σχολεία. Οι μητροπολίτες αντέδρασαν εντονότατα, λέγοντας ότι με τέτοιες ενέργειες αποδεικνύεται η πρόθεση συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών να αγνοούν συστηματικά την Εκκλησία. Όπως λένε, στους διαδρόμους της Συνόδου ακούστηκαν βαριές εκφράσεις για συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη… Σχεδόν όλοι ζήτησαν τη δυναμική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Παιδείας Α. Λυκουρέντζου. Η Σύνοδος αποφάσισε να τραβήξει το θέμα στα άκρα και σύντομα προτίθεται να αποστείλει σε όλους τους μητροπολίτες εγκύκλιο σημείωμα με το οποίο θα τους ζητά να αγνοήσουν την υπουργική απόφαση και να μην εγγράφουν μαθήτριες στα σχολεία, καθώς, όπως είπαν, από αυτά τα σχολεία θα βγουν οι μελλοντικοί κληρικοί και στην περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος των γυναικών θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ