άλλες τυπολογίες

• Πρόβλεψη πως ο Δ. Κοντομηνάς έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση πώλησης του 66,66% του RTL στον Alpha περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Λέγεται πως υπήρξε σχετική κίνηση, πριν από λίγο καιρό, από τον Δ. Κοντομηνά, κάτι όμως που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την πλευρά του επιχειρηματία.
• Διαρκές το ενδιαφέρον του Β. Ρέστη για τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου», αν και διαψεύδεται από την πλευρά του εφοπλιστή. Ο έλεγχος των οικονομικών του City θα ολοκληρωθεί ως την Τρίτη, οπότε θα υπάρξει η τελική εκτίμηση για το τίμημα, που θα υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως προς το παρόν ο Β. Ρέστης θα διατηρήσει τον τίτλο City, ενώ παράλληλα δύο κύπριοι μάνατζερ λίαν συντόμως θα λάβουν διευθυντικές θέσεις. Πάντως, για τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου» η πλευρά Λαυρεντιάδη παρακολουθεί με «ψυχραιμία» τις εξελίξεις και λέγεται πως ως τον Αύγουστο ίσως να καταθέσει την προσφορά του. Λέγεται επίσης πως αρχικό ενδιαφέρον εξέφρασε και ισχυρός κύπριος επιχειρηματίας από τον χώρο των ΜΜΕ, ενώ επαφές κάνει και ο Σ. Κοτρώτσος. Τέλος, χθες Σάββατο, επρόκειτο να κυκλοφορήσει το τρίτο φύλλο του «Εναλλακτικού Τύπου», της εφημερίδας των απολυμένων του «Ελεύθερου Τύπου».
• Μετά τον ΔΟΛ ήταν η σειρά της Χ. Κ. Τεγόπουλος να λάβει ομολογιακό δάνειο. Η εκδοτική εταιρεία ανακοίνωσε τη λήψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 18 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, με κάλυψη από τις τράπεζες ALPHA BANK AE και ALPHA BANK LONDON LTD, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, καθώς και τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο ΔΟΛ προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα, διάρκειας 3 ετών, με αποπληρωμή του κεφαλαίου κατά τη λήξη του δανείου. Σκοπός του δανείου είναι η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού του οργανισμού από την Εθνική Τράπεζα.
• Συγχώνευση εταιρειών για τον ΔΟΛ. Η εταιρεία Ειδικές Εκδόσεις απορροφάται από τη Μιχαλοκοπούλου Κτηματική – Τουριστική, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το κτίριο του ΔΟΛ. Το μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης, ύψους 20.550.000 ευρώ, περνάει σε εκείνο της Μιχαλακοπούλου, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 25.552.800 ευρώ.

• «Ανοίγει» και το επάγγελμα των εφημεριδοπωλών; Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εκδότες θα ήθελαν να ενταχθεί και αυτή η κατηγορία εργαζομένων στα επαγγέλματα που θα πάψουν να είναι κλειστά το επόμενο διάστημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα ετέθη και στην κυβέρνηση.

• Ως το τέλος του έτους θα εκπέμπουν με το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας οι σταθμοί. Η νέα ανανέωση περιλαμβάνεται στο άρθρο 38 του ν. 3775/2009 για τους «κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών» και αναφέρει πως «η προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 9 του ν. 3723/2008 προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών παρατείνεται, αφότου έληξε, μέχρι τις 31.12.2009». Το πακέτο των διατάξεων για τα ΜΜΕ συνεχίζεται και στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με προβλέψεις για τη νόμιμη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών πολιτικών κομμάτων, φωτογραφίζοντας στον σταθμό «Στο Κόκκινο» του ΣΥΝ, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, το τέλος (0,02%) επί των διαφημίσεων, τον υπολογισμό της δημόσιας επιχορήγησης για την αεροπορική μεταφορά των εφημερίδων κ.ά.

• Σε ξεχωριστή εταιρεία του Γιώργου Κύρτσου η «Free Press». Η πληροφορία της περασμένης βδομάδας πως το φύλλο δεν εξαγοράστηκε από τους Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη επιβεβαιώνεται. Η εταιρεία ονομάζεται Free Sunday και έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 60.000 ευρώ. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο μετέχει ο ίδιος ο Γιώργος Κύρτσος ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, με μέλη τους γιους του, Χρήστο και Δημήτρη.

• Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη σύσταση εταιρείας ελέγχου των μετρήσεων μεταξύ διαφημιστών και διαφημιζομένων, ιδιωτικών σταθμών και ΕΡΤ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι επιμέρους διαφωνίες που κάθε τόσο προκύπτουν δημιουργούν την αίσθηση πως ελάχιστοι επιθυμούν τη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου ελέγχου της τηλεοπτικής μέτρησης.
• Δύο εγκρίσεις κανονισμών για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο. Ο πρώτος για την προμήθεια, την παράδοση και την παραλαβή αγαθών, υλικών και προϊόντων, και ο δεύτερος για την παραλαβή μελετών και την έκθεση των σχετικών συμβάσεων.
• Καταργεί το ανταποδοτικό τέλος η Πολωνία! Η Γερουσία της Πολωνίας, όπως μας πληροφορεί η έκδοση «Ενδιάμεσα» του ΙΟΜ, ψήφισε τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ που έχει στόχο να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος. Εκτός από την κατάργηση του τέλους, ο εν λόγω νόμος προβλέπει την αναδιοργάνωση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης. Αντί για το ανταποδοτικό τέλος, η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση άμεση χρηματοδότηση από φορολογία.
• Με 160 σελίδες κυκλοφορεί την επόμενη βδομάδα η ειδική έκδοση της «Lifo» για τον Αύγουστο. Η «Lifo-Αύγουστος» θα μοιραστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια θα πωλείται στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα έναντι μικρού αντιτίμου. Η εφημερίδα θα επιστρέψει στις 3 Σεπτεμβρίου.

• «Την ίδια ώρα που ο ΑΝΤ1 απολύει τεχνικούς, η διοίκηση της ΕΡΤ έρχεται να στηρίξει τη μείωση των θέσεων εργασίας, πριμοδοτώντας τον με δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό που το πληρώνει ο ελληνικός λαός», υποστηρίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της. «Με την απόφασή της για τη δημιουργία “απευθείας ειδικής σύνδεσης μέσω οπτικής ίνας” με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, όχι μόνο για pull συνδέσεις, αλλά και για αποκλειστικές εξυπηρετήσεις, είναι σίγουρο ότι με τα λεφτά του έλληνα φορολογουμένου ωφελείται μονομερώς ο ιδιώτης», είναι η θέση της ομοσπονδίας.
• Επιτροπή Μελέτης θεμάτων, σχεδιασμού και προώθησης δράσεων που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία σε επικοινωνιακό επίπεδο με τον απόδημο Ελληνισμό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Διασποράς συνέστησε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας! Η Επιτροπή θα αποτελείται από επτά μέλη και θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, που λειτουργεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ως έργο της Επιτροπής ορίζεται «η μελέτη θεμάτων, ο σχεδιασμός και η προώθηση δράσεων που αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία σε επικοινωνιακό επίπεδο με τον απόδημο Ελληνισμό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Διασποράς». Η θητεία της Επιτροπής είναι ετήσια, με δυνατότητα παράτασης. Και βέβαια τα μέλη της Επιτροπής, σε μια εποχή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θέλει να διασώσει και το τελευταίο ευρώ, θα αμείβονται. Ποιος ο λόγος μιας ακόμη Επιτροπής… Θεσσαλονίκης, όταν γι’ αυτές τις δουλειές υπάρχει ήδη το προσωπικό της Γραμματείας και το ΙΟΜ;
• Νέο διοικητικό συμβούλιο στη Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις, που ελέγχει τον ΣΚΑΪ 100,3. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Γιάννης Αλαφούζος, αντιπρόεδρος η Φωτεινή Υψηλάντη και μέλη οι Σπύρος Ζαρκαδούλας και Χαράλαμπος Παπαδημητρίου.

• Με εξώδικα για τη μη καταβολή αγγελιόσημου για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ απαντάει η ΕΔΕΕ. Η Ένωση των Διαφημιστών, μάλιστα, διένειμε και ένα υπόδειγμα εξώδικου που θα στέλνουν τα μέλη της στις περιπτώσεις που υπάρχει ενδεχόμενο χρέωσης αγγελιόσημου, ζητώντας την άμεση ακύρωση του τιμολογίου. Σε απάντηση της Φ. Πετραλιά σε σχετική ερώτηση του Α. Κακλαμάνη για το αν υπάρχει ή όχι υποχρέωση καταβολής αγγελιόσημου για τα ΜΜΕ του διαδικτύου, υπάρχει μια έμμεση παραπομπή του ζητήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς λέει πως τέτοιος νόμος «δεν υφίσταται» και πως «τυχόν επέκτασή του προϋποθέτει τη θέσπιση διάταξης του νόμου, έπειτα από ενδελεχή εξέταση της δυνατότητας αναλογικής εφαρμογής και στο διαδίκτυο, των όρων και των λεπτομερειών που προβλέπονται για τα έντυπα και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ενημέρωσης».
• Λειτουργικά κέρδη για το Βʼ τρίμηνο (περίοδος Απριλίου – Ιουνίου 2009) κατέγραψε η Metro International SA, σε 7 από τις 10 χώρες που ελέγχει άμεσα και σε 4 από τις 5 χώρες με τις οποίες έχει συνεργασία, η εταιρεία που εκδίδει καθημερινά την εφημερίδα «Metro» σε περισσότερες από 100 πόλεις και 20 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Παράλληλα, κερδοφόρο ήταν το λειτουργικό αποτέλεσμα και για τη Metro Ελλάδας για το δεύτερο τρίμηνο του 2009, το οποίο συνοδεύτηκε με αύξηση αναγνωσιμότητας κατά 24%, με 346.000 αναγνώστες, σύμφωνα με τα στοιχεία αναγνωσιμότητας της BARI/FOCUS για το διάστημα Σεπτέμβριος 2008-Μάρτιος 2009.
• Ενίσχυση κυκλοφορίας λόγω των δωρεάν φύλλων. Η έκθεση της WAN, της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών, με τίτλο World Press Trends 2009 (Οι τάσεις του Τύπου 2009) δείχνει πως στην 5ετία η συνολική μέση κυκλοφορία των εφημερίδων αυξήθηκε κατά 8,47% εξαιτίας του κυριακάτικου και δωρεάν Τύπου, την ώρα που η κυκλοφορία στις απογευματινές εφημερίδες εμφάνισε κάμψη 10,57%, ενώ ο πρωινός Τύπος ήταν περίπου σταθερός (+0,96%). Τα σημεία της «καθίζησης» κάνουν την εμφάνισή τους το 2008, όταν η μέση κυκλοφορία σημειώνει πτώση κατά 4,93%.

• Κέρδη ύψους 467.006 ευρώ για την AGB Nielsen Media Research το 2008, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 559.390 ευρώ το 2007. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε στα 4.513.423 ευρώ το 2008, έναντι 4.330.115 ευρώ το 2007.
• Ζημιογόνες τρεις από τις τέσσερις εταιρείες του ομίλου ΑΝΤ1 που παρουσίασαν τους ισολογισμούς τους. Ζημίες προ φόρων ύψους 818.227 ευρώ εμφάνισε το 2008 η ΕΝΑ Productions του ομίλου ΑΝΤ1, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 1.013.357 ευρώ το 2007. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 27.536.881 ευρώ το 2008, έναντι 31.121.712 ευρώ το 2007. Ζημίες ύψους 194.659 ευρώ και για την ΑΝΤΕΝΝΑ Internet το 2008, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 255.279 ευρώ το 2007. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 2.011.244 ευρώ το 2008, έναντι 2.149.303 ευρώ το 2007. Η δισκογραφική Heaven παρουσίασε ζημίες ύψους 1.707.945 ευρώ, έναντι ζημιών 588.489 ευρώ το 2007. Ο τζίρος της μειώθηκε σημαντικά, σε 1.681.017 ευρώ το 2008, έναντι 3.697.856 ευρώ το 2007. Αντιθέτως, κέρδη, έστω και μειωμένα, έχει η Audiotex. Η εταιρεία το 2008 εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 194.571 ευρώ, έναντι 532.654 ευρώ το 2007. Ο τζίρος της το 2008 έφτασε τα 6.033.613 ευρώ, έναντι 8.204.312 ευρώ το 2007.
• Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του πολιτιστικού περιοδικού «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» με ποικίλη ύλη και πρωτότυπα θέματα Το περιοδικό ξεκινά με άρθρο του διευθυντού του σχετικά με τον ατομικισμό και τον αλτρουισμό στις μέρες μας. Ο καθηγητής Σταύρος Θεοφανίδης γράφει για το δυσκολότερο πρόβλημα στον κόσμο, πώς θα ενωθούν οι Έλληνες. Η λυκειάρχις Αγγελική Πανωφοροπούλου γράφει για τον ιερό ρόλο των «κρυφών» μανάδων, ενώ η κ. Παπιδά αναφέρεται στον σύγχρονο πατριωτισμό. Γράφουν κι άλλοι επώνυμοι για σημαντικά θέματα. Για κάθε πληροφορία γράψτε στο περιοδικό «Δευκαλίων», Σαρανταπόρου 17, Τ.Κ. 11144 ή τηλεφωνήστε στο 210-2019555.

• Κινητικότητα γύρω από τον ΔΟΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Ρέστης συγκεντρώνει τις μετοχές που έχει στον οργανισμό μέσω άλλων εταιρειών ή συγγενικών του προσώπων και σύντομα θα αυξήσει και άλλο τη συμμετοχή του. Θυμίζουμε πως ήδη ο όμιλος έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Priza, η οποία μεταξύ άλλων μεταφράζεται και με τη συμμετοχή μελών του ισπανικού ομίλου στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΛ. Σε δεύτερο βήμα, αν όλα πάνε καλά, θα εμφανιστεί ο Priza με 11% στη μετοχική σύνθεση του οργανισμού.
• Σκέψεις για δωρεάν κυριακάτικη έκδοση από τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και την υπόλοιπη ομάδα για το φύλλο που θα κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
• Το πρώτο Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμει η Ένωση Συγγραφέων της Αργεντινής στην Ελλάδα και στον Πέτρο Κασιμάτη για το ποιητικό του έργο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός «Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική πολιτιστική οργάνωση Νόστος.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 έργα (διηγήματα και ποίηση), στην ελληνική και στην ισπανική γλώσσα, δημιουργών από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ισπανία.
Ο Πέτρος Κασιμάτης, του οποίου έργα εκδίδει ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, πήρε το Α΄ Βραβείο Ποίησης με το έργο του «Σαμαρκάνδη, στο Αρχαίο Αστεροσκοπείο» και τιμήθηκε με έπαινο για το έργο του «Κι αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι». Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ