Άλλαξε… ο χαρακτήρας

ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ… ικανοποίησης προκάλεσαν οι αναφορές του Κ. Παπούλια, στο μήνυμά του κατά την εκδήλωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στην κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος. Ήταν ένα από τα σημεία που σχολιάσθηκαν με θετικό τρόπο από τους… μη πολιτικούς (αντιστασιακούς, δημοσιογράφους, μαθητές κ.ά.) που βρέθηκαν την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο. Αλλά και η στάση του κ. Παπούλια ήταν… ανάλογη. Την περισσότερη ώρα συνομιλούσε με τους αντιστασιακούς, σε ορισμένους εξ αυτών απευθυνόταν με το μικρό τους όνομα, και ελάχιστα με τους πολιτικούς. Μάλιστα όταν οι αντιστασιακοί τού ευχήθηκαν «και του χρόνου» εκείνος περιορίστηκε να χαμογελάσει, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να… παρερμηνευτεί.

Η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν όσο πιο λιτή γινόταν. Έλειψαν οι ατέλειωτοι μπουφέδες, οι μουσικές, οι πασαρέλες με τις κυρίες των… κυρίων (βουλευτών, δικαστικών, δημοσιογράφων, διπλωματών κ.ά.), εικόνες που μετέτρεπαν την εκδήλωση σε κοσμικό γεγονός, κάτι σαν τις δεξιώσεις σε βίλες των βορείων προαστίων. «Ο χαρακτήρας του εορτασμού άλλαξε» επισήμανε ο κ. Παπούλιας, γεγονός που σημαίνει ότι το 2010, αν είναι και τότε Πρόεδρος, η εκδήλωση θα είναι το ίδιο και περισσότερο λιτή.

ΑΠΟ τις απουσίες που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν του Κ. Σημίτη και του Αλ. Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός ειδοποίησε ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών και δεν μπορούσε να παρευρεθεί, εξήγηση ωστόσο που προκάλεσε αρνητικά σχόλια, καθώς αρκετοί έκαναν λόγο για περιφρόνηση του κ. Παπούλια, αλλά και του ίδιου του θεσμού. Επικριτικά σχολιάσθηκε η απουσία του κ. Τσίπρα, ο οποίος προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές του. Θυμίζουμε ότι στην περσινή εκδήλωση είχε εμφανισθεί στο Προεδρικό συνοδευόμενος από μετανάστρια από τη Σομαλία και είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Φέτος η πρόσκληση έλεγε ότι οι καλεσμένοι θα έπρεπε να είναι μόνοι και χωρίς συνοδό. «Φέτος δεν μπορούσε να κάνει σόου, για τον λόγο αυτό και δεν ήρθε» ήταν ένα από τα πικρόχολα σχόλια που ακούστηκαν.

ΕΝΑ από τα τετ α τετ που τράβηξαν τα βλέμματα καλεσμένων και δημοσιογράφων ήταν του Κ. Καραμανλή με τον καθηγητή και συνταγματολόγο Γ. Κασιμάτη. Τα ‘λεγαν για ένα δεκάλεπτο και όταν τους πλησίασαν οι δημοσιογράφοι ο πρωθυπουργός έσπευσε να τους… ενημερώσει ότι ο κ. Κασιμάτης ήταν καθηγητής του στο Πανεπιστήμιο, αποκάλυψε μάλιστα ότι του είχε βάλει χαμηλό βαθμό, μόνο 6. Παίρνοντας τον λόγο ο τελευταίος, γελώντας διευκρίνισε ότι έχει μετανιώσει για τον βαθμό αυτό και πως αν είχε προβλέψει την εξέλιξη του κ. Καραμανλή, τότε θα του είχε βάλει 10!


Σχολιάστε εδώ