XΡΗΜΑτιστήριο

> Εκπτώσεις… ε, και; Παρά τις προσφορές, τα δώρα και τις γενναίες μειώσεις στις τιμές από πλευράς καταστηματαρχών, προκειμένου να συντηρήσουν τους τζίρους και να πουλήσουν τα αποθέματά τους, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αισθάνονται επιφυλακτικοί, αγοράζοντας λιγότερα ακόμα και από τα αναγκαία. Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με τη Eurostat τρόφιμα, ρούχα και οικιακές συσκευές πωλούνται στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές από τη μέση κοινοτική.

> Όνομα δεν έχουν, κ. Ραγκούση; Σε ποιους διορισμένους διοικητές τραπεζών αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ όταν ζητά από την κυβέρνηση να υποχρεώσει τα πιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο να συμμετάσχουν στον διάλογο με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής τους σύμβασης;

>Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η νέα βουτιά του αργού, η αναπάντεχη συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και η εκτίμηση της ΤτΕ για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.103,67 μονάδες, με οριακές απώλειες της τάξεως του 0,12% και υποτονικές συναλλαγές στα 138,6 εκατ. ευρώ. Μεγάλος χαμένος ο Mid Cap, καθώς με εξαίρεση τα κέρδη στη Frigoglass, στον Φουρλή, στην ΑΝΕΚ και στην ΕΧΑΕ, με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των Forthnet, Folli Follιe, ΓΕΚ/Τέρνα και Intracom. Την επομένη, το άλμα που κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, λόγω της ευφορίας που πυροδότησαν οι ενθαρρυντικές προβλέψεις της Meredith Whitney για τον τραπεζικό κλάδο, το ράλι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματαγορών, στον απόηχο της φημολογίας περί εξαγορών στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών, και το ανοδικό ξέσπασμα σε Εθνική – δικαίωμα των οποίων ο τζίρος ξεπέρασε το 50% της μεικτής αξίας συναλλαγών, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.169,34 μονάδες, με εντυπωσιακά κέρδη 3,12%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 3,35%, ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 2,86% και ο τραπεζικός δείκτης οδήγησε την κούρσα με άνοδο 7,21%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία τα αισιόδοξα αποτελέσματα της Goldman Sachs και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τα αντίστοιχα της Johnson & Johnson και του κλάδου των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, αλλά και τα αρνητικά μαντάτα των ΟΠΑΠ και ΕΤΕ στην Αθήνα ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.185,47 μονάδες, με άνοδο 0,74%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 121 κινήθηκαν ανοδικά, 81 καθοδικά και 102 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη το ράλι ανόδου στη Wall και το πάρτι στην Ευρώπη, εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων, αισιόδοξων προβλέψεων και καλού κλίματος, επηρέασαν και την εγχώρια χρηματαγορά, που κινήθηκε ανοδικά την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.213,49 μονάδες, με κέρδη της τάξεως του 1,28%.

> Εκτός της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί την τελευταία περίοδο στη χώρα, ο φόβος για επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό, οι διαδικασίες αξιολόγησης των αποτιμήσεων, τα διαφορετικά συμφέροντα των μεγαλομετόχων, η αποδοχή του νέου management, η αντιμετώπιση των δομικών δυσκολιών, τα υψηλά κόστη και οι εθελούσιες έξοδοι είναι κάποιες από τις παραμέτρους που δυσκολεύουν τα όποια επιχειρηματικά deals.

> Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τα πολλά «άριστα» των ειδικών διαπραγματευτών της αγοράς αξιών για το β΄ τρίμηνο του 2009; «Μεταξύ κατεργαρέων υποστήριξη», λέει ο απλός κόσμος, γεγονός που έκανε πράξη το ΧΑ, καθώς από τα έντεκα μέλη του τα έξι βαθμολογήθηκαν με Α.

> Δεν είναι λίγα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλλωπίσουν την εικόνα των προβληματικών τους δανείων! Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι και η επαναδιαπραγμάτευση των όρων στα παλαιά καταναλωτικά δάνεια, με την υποθήκευση ακινήτων δανειοληπτών.

> Με τα συνήθη «πιασάρικα» θέματα της περιβαλλοντικής συνείδησης και της «πράσινης» ευαισθησίας, οι τράπεζες αναζητούν «μερίδιο από την πίτα» των εν εξελίξει προγραμμάτων! Στο πλαίσιο, λοιπόν, των κινήτρων της Πολιτείας για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κατοικιών, η Eurobank σχεδίασε και παρέχει στα ελληνικά νοικοκυριά το οικολογικό δάνειο.

> Και τα χειρότερα έπονται! Σε εξωπραγματικά επίπεδα έχουν φτάσει πλέον τα «φέσια» στην αγορά, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές κατά το πρώτο εξάμηνο άγγιξαν συνολικά το 1,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση περίπου 200%.

> Διχάζουν ακόμη και την κομματική τους βάση! Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει την εργασιακή ανακωχή, που τα συναρμόδια υπουργεία προσπαθούν να διατηρήσουν συνδικαλιστικές ισορροπίες, που οι περισσότερες από τις διοικήσεις των ημικρατικών επιχειρήσεων ρίχνουν νερό στο κρασί τους, κάποιοι λίγοι ημέτεροι, καρεκλοκένταυροι, μιζαδόροι, διευθυντάδες κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών πειραματίζονται πρόχειρα, διχοτομούν ασυντόνιστα, απαξιώνουν εσκεμμένα, δημιουργώντας εργαζομένους πολλών ταχυτήτων.
> Η δαπάνη βρίσκεται στο 75% των κονδυλίων και οι απορροφήσεις στο 66%! Δεν χάνουμε μόνο από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, αλλά και από τις καθυστερήσεις στα έργα που έχουν ξεκινήσει, καθώς καθυστερούν σημαντικά οι εισροές ακόμη και στα χρήματα που έχει ήδη δώσει το κράτος.

> Περί Εθνικής και παρεμβατικών συμπεριφορών ο λόγος! Από τη στιγμή που το δικαίωμα μιας μετοχής βρίσκεται σε discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που έχουν την τεχνογνωσία να δραστηριοποιούνται στο arbitrage οδηγούνται σε πωλήσεις των πρώτων και ταυτόχρονες αγορές των δεύτερων.
> Το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική με τα χρήματα που δίνουν οι επιβάτες υπέρ τρίτων, καθώς στο κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, ασφάλιση επιβατών και οχημάτων, λιμενικά τέλη, επίναυλος για τις άγονες γραμμές, αλλά και αχθοφορικά και λεμβουχικά έξοδα.

>Τόσο απλά! Η πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια για την εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ δεν φαίνεται να θορύβησε ιδιαίτερα την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, που δεν άργησε να προχωρήσει στη διάθεση μετοχών μιας άλλης «ημικρατικής» εταιρείας, της ΕΥΑΘ.

> Τι και αν οι διαδικασίες ελέγχου των εισηγμένων εταιρειών και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή τους είναι αυστηρότατες; Τα παράπονα των μικρομετόχων για τις διαφοροποιήσεις στα business plans και για τη μη συμμετοχή τους στις εταιρικές αποφάσεις καλά κρατούν.

>Εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», κατασκευαστικές και εταιρείες πληροφορικής, ολοένα και περισσότερες εισηγμένες δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Γιατί άραγε; Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Q&R, SATO, Σφακιανάκης, Πετρόπουλος κ.λπ.

>Στα 20 δισ. ευρώ, περίπου στο 8% του συνόλου, αναμένεται να φθάσουν τα επισφαλή δάνεια έως το τέλος του 2009! Οι πρόσθετες προβλέψεις εξαντλούν τα αποθέματα, με κίνδυνο ακόμη και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Με τις «αλλαγές επί αλλαγών» στην Alapis, οι μικρομέτοχοι… «έχουν χάσει την μπάλα»! Με διαφορά ολίγων ημερών προχώρησε αφενός στην ίδρυση δύο επιχειρήσεων, των Γερολυμάτος Cosmetics και Γερολυμάτος Animal Health, και αφετέρου στη συγχώνευση διά απορροφήσεως δύο άλλων εταιρειών, των Σάντε Ελλάς και Pharmagora.

> Στροφή σε αμυντικές μετοχές και ομόλογα συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού συστήνουν εδώ και περίπου δύο μήνες στους πελάτες τους τα τμήματα ιδιωτικής τραπεζικής των μεγάλων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που είναι ενδεικτικό της ανησυχίας για επικείμενη ισχυρή διόρθωση των χρηματαγορών.

> Εκ των υστέρων, όπως άλλωστε συνηθίζει η Τράπεζα της Ελλάδος! Αφού πρώτα επέτρεψε τη δημιουργία joint ventures μεταξύ Εθνικής και Credit Suisse, ήρθε στη συνέχεια να απορρίψει ανάλογο αίτημα της Eurobank και να ζητήσει από την πρώτη να καταργήσει το δικό της.

> Μερική έγκριση κατά την κυβέρνηση, προειδοποιητικό χαστούκι κατ’ εμάς! Όχι στην κρατική ενίσχυση υπέρ του ΟΛΠ από την Κομισιόν, όχι στις απαλλαγές των λιμενικών αρχών από επενδυτικό κόστος σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμες υποδομές, καθώς μέρος αυτών θα αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες.

> Από τις αγορές νέων στις ανακατασκευές παλαιών! Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης πτώσης στον ρυθμό έκδοσης των οικοδομικών αδειών, δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από την κυβέρνηση την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των σπιτιών τους.

> Και τώρα τι… κ. Καπράλο; «Χαστούκι» από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς σύμφωνα με την έρευνά της η Σοφοκλέους παραμένει πιο ακριβή από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω της ύπαρξης του φόρου επί των πωλήσεων.

> Πωλητήρια σε όλη την Ελλάδα με βάση την αντικειμενική αξία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης; Με τα έσοδα να μειώνονται και τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες να κοιμούνται, η εξαγορά σημαντικού μέρους των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 700 εκατ. ευρώ.

>Έχει ξεφύγει προ πολλού! Ο λόγος για τον δημόσιο δανεισμό, που έχει ήδη διαμορφωθεί στα 57 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο σχεδόν κατά 18 δισ. ευρώ από τον αρχικό στόχο, βάζοντας, λόγω των πιεστικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού, πλώρη για τα 60 δισ. ευρώ.

> Με κάρβουνο κινείται η Δικαιοσύνη! Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των ομολόγων, ο εφέτης ανακριτής κ. Λέκκας απέστειλε κλήσεις προς απολογία στους νόμιμους εκπροσώπους των ασφαλιστικών Ταμείων ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση αυτών, σειρά παίρνουν οι υπεύθυνοι των χρηματιστηριακών εταιρειών που ενεπλάκησαν στις αγοραπωλησίες, με πρώτους αυτούς της Ακρόπολις ΑΧΕ.

> Βλέπε Οργανισμό Εργατικής Εστίας και όχι μόνο! Παρά τη σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, οι υψηλές τιμές στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, συντηρούμενες κυρίως από τα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα.

> Με πολύ μεγάλο discount μεταξύ ονομαστικής αξίας και χρηματιστηριακής τιμής, γι’ αυτό και το πρόσφατο μίνι ράλι της δεύτερης! Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει και η Aspis Bank, έχοντας ως μεγάλο αγκάθι τον επανακαθορισμό της πρώτης, που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα.

> Μονόδρομος είναι πλέον οι πωλήσεις παγίων, συμμετοχών, θυγατρικών! Σε πόσες εισηγμένες επιχειρήσεις οι ζημίες ξεπερνούν τις πωλήσεις; Σε ποιες εξ αυτών τα έσοδα από τη λειτουργία τους δεν επαρκούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις;

> Η αβεβαιότητα παραμένει, με το 85% των ελληνικών εταιρειών να κρίνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει! Συμπίεση περιθωρίων και κερδών και μείωση του τζίρου αναμένει η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων για το επόμενο 12μηνο, ως αποτέλεσμα της κρίσης.

> Δεν έχουν πέραση πλέον τα διακοποδάνεια; Τα προγράμματα μεταφοράς οφειλών από προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τραπεζών στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, ενώ η αποχή των φερέγγυων πελατών έχει σημάνει συναγερμό στα επιτελεία τους.

> Προσπαθούν να αλλάξουν τον νόμο προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες του Προϋπολογισμού! Ίσως η συνένωση μεταξύ ΚΕΔ και ΕΤΑ να καταργήσει την επιστροφή του 75% των εσόδων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκποιήσεις της «ενωμένης» πλέον Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

> Από τα «κότσια» των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος θα εξαρτηθούν πολλά! Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως δίνει πλέον τη δυνατότητα στις τοπικές ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας μέλους να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις απέναντι στις τράπεζες που ενθαρρύνουν την ανταμοιβή διευθυντικών στελεχών τα οποία επιβραβεύουν την ανάληψη υψηλού ρίσκου.

> Εγκατάσταση σε οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα! Δεν ξέρουμε αν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ των εξαγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 20-150 KW, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι όσοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις, όσο είχαν εσωτερική πληροφόρηση, τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν.

> Δεν αφήνει τίποτε στην τύχη, πιέζοντας προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των Ταμείων! Ο λόγος για την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, που ζήτησε τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι το ελληνικό Δημόσιο θα ασκήσει στο ακέραιο το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από την έμμεση ή άμεση κατοχή του, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

>Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα των συντεχνιακών συμφερόντων και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων! Από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, εξαιρούνται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως αυτές που αφορούν τράπεζες, πιστώσεις, ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές συντάξεις, χρεόγραφα, επενδύσεις, ταμεία, πληρωμές, συμβουλές επενδύσεων.

> Αποτελεί είδηση γιατί οι εμπλεκόμενοι συγκαταλέγονται στους ισχυρούς! Όχι τόσο το ότι κηρύχθηκε άκυρος ο διαγωνισμός για την ανάθεση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, όσο το ότι ο προσωρινός ανάδοχος, το κοινοπρακτικό σχήμα ʼκτωρ – Συγγελίδης – Θεοχαράκης – Goldair Cargo, δεν προσκόμισε τις εγγυητικές επιστολές που προβλέπονταν.

> Με το πρώτο γελάμε, με το δεύτερο ξεκαρδιζόμαστε! Την άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες, προκειμένου να μειώσουν με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια χορηγήσεων, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να ιδρύονται με τέσσερα βήματα οι επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης.

δ Με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση του νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, που αναμένεται προς το τέλος Ιουλίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε: 1) ότι η ρύθμιση αποτελεί αναγνώριση από τη διοίκηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου της οικοδομής, 2) με την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων-καταβολής προστίμων και 3) δεν χρειάζεται μηχανικός, αφού είναι αρκετή η υποβολή φωτοτυπίας του εγκεκριμένου από την Πολεοδομία σχεδίου που απεικονίζει τον κλεισμένο αυτόν χώρο.

δ Από τη μια το Δημόσιο τρέχει να μαζέψει χρήματα από τους χαμηλόμισθους και από την άλλη υπάρχουν επιχειρήσεις που χρωστούν στα κρατικά ταμεία! Είναι γεγονός ότι, ακόμη και μετά την ετήσια παράταση, στις 31/12/2010 παραγράφονται τελικά τα «αδικήματα» των χρήσεων 2000-2001-2002-2003; Θα υπάρξει πρόβλημα και με τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις; Πόσες εξ αυτών αφορούν εισηγμένες εταιρείες;

δ Αναμένονται εξελίξεις με γόνο γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας! ʼλλη μία επιτυχία του κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος σε μια χρηματοπιστωτική περίοδο αποτροπής των επιχειρηματικών deals κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία easyGroup Holdings Ltd, του κ. Χατζηιωάννου, προκειμένου να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Sea Star Capital με 9 εκατομμύρια ευρώ.

δΠαραδοχή αποτυχημένου management! Πόσες από τις διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών χρησιμοποιούν ως άλλοθι την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις επικείμενες μεταβολές στα επιχειρησιακά τους σχέδια;

δΠοιος από τους μεγαλοδημοσιογράφους των πρωινάδικων τηλεοπτικών εκπομπών δανειοδοτήθηκε πρόσφατα από κρατικά εποπτευόμενη τράπεζα; Αληθεύει ότι δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις, όντας μαυρισμένος στον Τειρεσία; Είναι γεγονός ότι η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης της τράπεζας ήταν αρνητική;


Σχολιάστε εδώ