12.500.000 ευρώ θα πάρουν ως αποζημίωση οι εργαζόμενοι του «ΕΤ»

Από τις 19 Ιουλίου του 2006 που έγινε η πρώτη ανακοίνωση εξαγοράς του «Ελεύθερου Τύπου» ως και τις 16 Ιουλίου 2009, που οι απολυμένοι εργαζόμενοι της εφημερίδας αποδέχθηκαν δύο εκατομμύρια επιπλέον ευρώ ως ρήτρα της μαζικής απόλυσής τους, ο «Ελεύθερος Τύπος» του ʼρη Βουδούρη πρωταγωνίστησε στη μιντιακή επικαιρότητα, συνήθως με αρνητικό τρόπο.

Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, η εφημερίδα δεν κατάφερε να κάνει την τομή στον Τύπο. Αντιθέτως. Οι υπέρογκες ζημίες και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλούν σωρεία ερωτημάτων για τις προθέσεις του ζεύγους και των ακριβοπληρωμένων στελεχών και συμβούλων τους, εντός και εκτός του «Ελεύθερου Τύπου». Η τελευταία πράξη, πριν από την αυλαία του δράματος, θα πέσει με την πιθανή εξαγορά του τίτλου που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, η οποία θα εκκαθαριστεί και θα κλείσει οριστικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση των μετόχων της. Και ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταβίβασή του στον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, για τον «ΕΤ» η πιθανότητα μεταβίβασης θολώνει από πολιτικές επιδιώξεις και εκδοτικά συμφέροντα.

Η επόμενη μέρα των ΜΜΕ
της Γιάννας Αγγελοπούλου

Διαφορετική φαίνεται πως είναι η τύχη των δύο Μέσων, της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Το ενδιαφέρον για τη εξαγορά του City εκδηλώθηκε πολύ νωρίτερα και με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν και στους εργαζομένους, γεγονός που έκρινε και την τελική συμφωνία. Πιο κοντά σε συμφωνία με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο βρίσκεται ο Βίκτωρας Ρέστης. Ήδη ο εκκαθαριστής ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πως ο σταθμός θα μεταβιβαστεί στον Β. Ρέστη έναντι συμβολικού τιμήματος, με την υποχρέωση να κρατήσει στην εργασία τους όλους τους εργαζομένους, 114 άτομα. Η αρχική πρόταση περιελάμβανε δύο σκέλη. Αν προσλάμβανε τους εργαζομένους, το τίμημα δεν θα ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ, χωρίς κανέναν εργαζόμενο θα έφθανε τα 3-4 εκατομμύρια ευρώ. Στους εργαζομένους προτάθηκε την περασμένη Πέμπτη επιπλέον αποζημίωση 3 μισθών για να συμφωνήσουν. Αν όμως λειτουργήσει ο σταθμός στις 27 Αυγούστου, τότε θα επιλέξουν αν θα παραμείνουν στην εταιρεία χωρίς τα παραπάνω χρήματα. Στόχος του Β. Ρέστη στη συνέχεια είναι η δημιουργία ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού με ΔΟΛ και Priza («El Pais») ή και με το Mega, καθώς και στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις είναι μέτοχος. Ο ίδιος λέγεται πως δείχνει ενδιαφέρον και για τον «Ελεύθερο Τύπο», οι πρώτες συζητήσεις έγιναν και στον ΔΟΛ χωρίς όμως ακόμη κάτι απτό.

Για τον «Ελεύθερο Τύπο» το ενδιαφέρον παραμένει σε επίπεδο τηλεφωνικής επικοινωνίας. Παρά το άγχος πρώην στελεχών της εφημερίδας που πίεζαν να κλείσει η συμφωνία με τους εργαζομένους, με επιχείρημα ότι υπάρχει πρόταση κατατεθειμένη σε νομικό γραφείο, ο εκκαθαριστής επέμενε στο Μαρούσι ότι δεν έχει στα χέρια του κάτι ενδιαφέρον. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε πολιτικά κυρίως γραφεία, κυκλοφόρησε ότι θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα ενδιαφέρον εξαγοράς του τίτλου με την κατάθεση δύο επιχειρηματικών προτάσεων, μία από τις οποίες προέρχεται από την Κύπρο!

Η συμφωνία με τους εργαζομένους επήλθε την περασμένη Πέμπτη, αργά το βράδυ, και ο εκκαθαριστής Χ. Μπιλίνης είναι πια ελεύθερος να προχωρήσει την εκκαθάριση της εταιρείας και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων νομίμων και επιπλέον, θα ανέλθει σε περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί άλλο ένα ποσό 12 τουλάχιστον εκατομμυρίων για να πληρωθούν οι πιστωτές και προμηθευτές της εταιρείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι προμηθευτές προϊόντων προσφορών, οι προμηθευτές περιοδικών, όπως η ΙΜΑΚΟ, η Τυποεκδοτική, οι διαφημιστικές εταιρείες κ.λπ. Στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, εκτός από τον τίτλο που κοστολογείται το λιγότερο στα 5 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει το ακίνητο στον ʼλιμο, που θεωρείται δύσκολο να μπει στο σχέδιο πόλεως και έτσι κοστολογείται στα δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ, και ένα οικόπεδο στη Θήβα. Για τα δύο τελευταία πάντως ο εκκαθαριστής έχει απευθυνθεί σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία για να αναλάβουν την πώλησή τους.

Η συμφωνία με τους εργαζομένους επήλθε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν 20 ημέρες. Το μεσημέρι της Πέμπτης, τελευταία μέρα της διαβούλευσης στο διάστημα που ορίζει ο νόμος, κατατέθηκε η βελτιωμένη και τελική πρόταση του εργοδότη. Αντί για τις 650.000 ευρώ που προτείνονταν επί μία εβδομάδα, οι δικηγόροι μετέφεραν την τελική πρόταση για 2.150.000 ευρώ. Με μεγάλη πλειοψηφία, 126 ναι, 26 όχι, σε μια θυελλώδη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της πρότασης να δεχθούν την επιπλέον αποζημίωση. Αποδέχθηκαν δηλαδή την απόλυσή τους στις 31 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν τον τρόπο διανομής του επιπλέον ποσού που πρότεινε η εργοδοτική πλευρά και ψήφισαν υπέρ της ισόποσης κατανομής σε όλους τους απολυμένους, ανεξαρτήτως ύψους μισθού ή ύψους αποζημίωσης.

Οι εργαζόμενοι μέσω και του νομικού συμβούλου Γιάννη Καρούζου που βρισκόταν μαζί με τη νομικό των τεχνικών συνεχώς στις διαβουλεύσεις, δήλωσαν και την τελευταία μέρα πως η διαδικασία που επέλεξε η εργοδοτική πλευρά, να κλείσει δηλαδή την εταιρεία και μετά να καλέσει σε διαβουλεύσεις τους εργαζομένους, είναι παράνομη. Σε δήλωση των μελών της πενταμελούς επιτροπής των εργαζομένων από τους τρεις κλάδους, σημειώνεται πως αποδείχθηκε στη διαβούλευση πως οι εργαζομένοι, στην πλειονότητά τους μισθοσυντήρητοι, ουδεμία ευθύνη είχαν για την οικονομική αποτυχία των μετόχων που οδήγησε μέσα σε τρία χρόνια στο λουκέτο της εφημερίδας. Τονίζεται επίσης ότι το ποσό των περίπου 5.250 ευρώ που θα λάβει ο καθένας ούτε το πρόβλημα λύνει ούτε ως άλλοθι μπορεί να προβληθεί από τους μετόχους.


Σχολιάστε εδώ