Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα

lΤα τεθωρακισμένα θα είναι 5 τύπων και υπάρχει option για ακόμη 113. Εν τω μεταξύ, ο σλοβενικός στρατός παρέλαβε το πρώτο Patria 8×8, από παραγγελία 135, προϊόν συμπαραγωγής σλοβένικου εργοστασίου και Patria.
lΗ φινλανδική Patria είναι μια τεράστια εταιρεία τροχαίου και αεροπορικού υλικού, με ιδιοκτήτες το κράτος και την EADS.
lΤι μας ενδιαφέρει; Ο Στρατός έχει προγραμματίσει την προμήθεια, σε α΄ προτεραιότητα, 108 τέτοιων τεθωρακισμένων και το Patria είναι μια υποψηφιότητα. Βέβαια, το να μιλάμε για προγραμματισμό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σαν να αφηγούμαστε ανέκδοτα με τον Τοτό…
lΣημειώνω, απλώς, ότι χωρίς προγραμματισμό δεν γίνονται συμπαραγωγές και σε μια στιγμή «ανάγκης» σπεύδουμε να αγοράσουμε έτοιμο ολοκληρωμένο υλικό (ίδετε αγορά ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ποια η συμμετοχή της ΕΑΒ; Μηδενική), προς μεγάλη ευτυχία των ξένων και των ενταύθα κρατικών συνεργατών τους…
Ράβε – ξήλωνε…
lΤα ειδικά Συμβούλια των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καλούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να προβούν σε «επικαιροποίηση» και επαναπροσδιορισμό εξοπλισμών στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (2006-2015) με τις περικοπές των δαπανών.
lΓια τρίτη ή τέταρτη φορά.
lΔουλειά να βρίσκουμε, αφού τίποτα δεν γίνεται, εφόσον στο ΥΕΘΑ δεν υπάρχουν αποφασίζοντες…
Θητεία
lΑφού την κούρεψαν για τα καλά, για κομματικούς και πελατειακούς λόγους, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες της άμυνας, ανακοίνωσαν, θριαμβευτικά, ότι οι κληρωτοί του Στρατού Ξηράς θα λαμβάνουν απολυτήριο από συνοριακές μονάδες.
lΤην άλλη μέρα συμπλήρωσαν: Ναι, αλλά όχι όλοι. Θα υπάρξουν εξαιρέσεις για κοινωνικούς (γράφε κομματικούς και ρουσφετολογικούς) λόγους.
Απίστευτο!
lΣτο στρατόπεδο Δεκελείας (Τατόι) της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχει ένα Μουσείο Αεροπορικού Υλικού, όπου, εκτός των άλλων, εκτίθεται και ένα ελικόπτερο Α-Β 206 με το οποίο συνήθιζε να κάνει τις μετακινήσεις του ο τ. βασιλεύς.
lΜια ωραία και ηλιόλουστη ημέρα, πρόσφατα, ο υπεύθυνος ανοίγοντας το καπό του ελικοπτέρου ανακάλυψε κατάπληκτος ότι ο κινητήρας του (jet) είχε κάνει… φτερά. Είχαν αποκοπεί οι βάσεις με ηλεκτροπρίονο. Το υπόλοιπο ελικόπτερο θα κλαπεί τις επόμενες ημέρες.
lΔεν θα εγκαλέσω τον Α/ΓΕΑ. Το έχω κάνει, με σεβασμό στον θώκο, αρκετές φορές στο παρελθόν και απαξίωσε να μου απαντήσει. Το κάνω όμως προς τον κ. υπουργό.


Σχολιάστε εδώ