Το deal με τα «ασημικά» της Εκκλησίας

«Η εκκλησιαστική περιουσία βρίσκεται σε αιχμαλωσία και ομηρία», είπε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος και, όπως έντονα φημολογείται, έδωσε στους συνεργάτες του το «πράσινο» φως να την… απελευθερώσουν με πωλήσεις ακινήτων-φιλέτων και με την αγορά μετοχών αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
Η ομάδα των τεχνοκρατών και ειδικών του real estate που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο –πάντοτε σε συνεννόηση με τον ίδιο και ασφαλώς με τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη Ιωαννίνων που έχει αναλάβει την εποπτεία των οικονομικών– έχει βάλει στόχο να πολλαπλασιάσει τα έσοδα της Εκκλησίας και να γεμίσει τα ταμεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας των Οικονομικών. Όπως υποστηρίζουν όμως και οι ίδιοι οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει να «αυγατίσει» τα εκκλησιαστικά έσοδα, το προσφερόμενο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο από μέρους της Εκκλησίας μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα…
«Ακούμε για πωλήσεις ακινήτων, αγορές μετοχών, αυξήσεις ενοικίων και άλλες κινήσεις για να αυξηθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά περισσότερο έργο δεν βλέπουμε», λέει χαρακτηριστικά κληρικός της Συνόδου.
«Οι ίδιοι οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου καυχώνται ότι έχουν νοικοκυρέψει τα οικονομικά της Εκκλησίας σε σχέση με την περίοδο του Μακαριστού Χριστόδουλου. Τότε λοιπόν γιατί δεν αξιοποιούνται αυτά τα έσοδα; Πού τελικά καταλήγουν και γιατί γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες;» αναρωτιέται.
«Όταν στη θέση του διευθυντή των Οικονομικών της Εκκλησίας, πριν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, ήταν ο κ. Πυλαρινός, δεν είχε πωληθεί ούτε εκατοστό γης» υποστηρίζει πρώην στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της συνόδου. Αντιθέτως, όπως έντονα φημολογείται στους διαδρόμους του συνοδικού μεγάρου, η Εκκλησία πρόσφατα προχώρησε στην πώληση ακινήτων ανεκτίμητης αξίας σε παραθαλάσσια περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής, βάζοντας στα ταμεία της αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Η πώληση των «ασημικών» της εκκλησιαστικής οικογένειας δεν είναι το μοναδικό που προβληματίζει τους ιεράρχες, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια για τα όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στον 4ο όροφο του συνοδικού μεγάρου, όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες. «Ακούγεται ότι υπήρχαν ακόμη υψηλότερες προσφορές από διάφορους επιχειρηματίες για τα συγκεκριμένα ακίνητα, αλλά τελικά επελέγη, τρέχα γύρευε για ποιον λόγο, μια εταιρεία που είχε καταθέσει μικρότερη προσφορά», εξηγεί το πρώην στέλεχος της ΕΚΥΟ, ο οποίος γνωρίζει καλά ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία. «Το πιθανότερο είναι», συμπληρώνει, «να προσφύγουν τώρα όσοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατά της Εκκλησίας».
Οι κακές οι γλώσσες στο εκκλησιαστικό περιβάλλον αφήνουν υπονοούμενα για υψηλότατες προμήθειες σε μεσάζοντες και «καλοθελητές» για να επιτευχθούν αυτές οι συμφωνίες, κάτι βέβαια που πολύ δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί…
Αγορές μετοχών
Ταυτόχρονα με τις συναλλαγές ακινήτων, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τις τελευταίες ημέρες, όπως ακούγεται, έχουν επιδοθεί σε μια ξέφρενη αγορά τραπεζικών μετοχών, αντλώντας κεφάλαια από το αποθεματικό ταμείο της Εκκλησίας. Υπολογίζεται ότι η αξία των τραπεζικών μετοχών της Εκκλησίας –πριν τις νέες αγορές– πλησίαζαν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ! «Υπάρχουν τόσες ανάγκες και όμως εξακολουθούν να επενδύουν χρήματα σε μετοχές. Οι τεχνοκράτες όμως από κάποιους παίρνουν εντολές. Αυτοί κάνουν τη δουλειά που ξέρουν, δεν χαράσσουν πολιτική. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε υποσχεθεί στην αρχή της εκλογής του ότι η περιουσία της Εκκλησίας θα επιστρέφει με κοινωνικά έργα και πάλι πίσω στον λαό. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε δει τίποτα…» λέει κληρικός της Συνόδου.
Οι ενέργειες των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου έχουν προβληματίσει ωστόσο πολλούς ιεράρχες. Τις προθέσεις τους και όλες τις ενέργειες που έχουν προηγουμένως εγκριθεί, όπως φαίνεται, από τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρόεδρο των Οικονομικών, Μητροπολίτη Ιωαννίνων, τις μαθαίνουν τυχαία. «Δεν είναι δυνατόν να ακούμε ότι πωλήθηκαν ακίνητα της Εκκλησίας μεγάλης αξίας ή να γίνονται επενδυτικές κινήσεις ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ και να μην έχουμε καμία ενημέρωση και να τα μάθουμε στην ιεραρχία του Οκτωβρίου», λέει χαρακτηριστικά Μητροπολίτης της ηπειρωτικής χώρας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η ιδέα της σύστασης νέας ανώνυμης εταιρείας της Εκκλησίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται η ΕΚΥΟ φαίνεται να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου. Με τον τρόπο αυτό, λένε, θα ξεπεραστούν πιο εύκολα οι καθυστερήσεις που δημιουργούν οι αντιρρήσεις των Μητροπολιτών…


Σχολιάστε εδώ