Τη ρεβάνς από το περυσινό Βατερλώ θέλει να πάρει στη ΔΕΘ ο Καραμανλής

Μαξίμου και Ρηγίλλης επενδύουν πολλά στην παρουσία εκεί του πρωθυπουργού, με κυβερνητικούς παράγοντες να σημειώνουν μετά βεβαιότητος ότι θα πάρει τη «ρεβάνς» μετά το περσινό Βατερλώ! Μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο κ. Καραμανλής θα έχει ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών: από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Κινήσεις που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν την εικόνα της κυβέρνησης και το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη της οποίας μετά τις ευρωεκλογές ζητούν επιμόνως την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Στο ζήτημα του ανασχηματισμού ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς, αλλά και στενούς συνεργάτες του, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του για τη μορφή και το εύρος των αλλαγών που σχεδιάζει στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Συνομιλητές του πάντως επιμένουν ότι δεν πρέπει να αναμένεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, με μετακινήσεις ή αντικατάσταση πρωτοκλασάτων υπουργών, και ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές τριών-τεσσάρων προσώπων και την αξιοποίηση άλλων τόσων νέων βουλευτών. Στο πακέτο των αλλαγών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιλαμβάνεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Αντώναρος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών επισημαίνει ότι δεν μπορεί να χειρισθεί αποτελεσματικά το επικοινωνιακό παιχνίδι.
Ο ίδιος πάντως στις ιδιωτικές συνομιλίες του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, ακούει τη γνώμη του και κατά συνέπεια δεν θα αντικατασταθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι… μικρής έκτασης, τότε αντί να βελτιώσουν, θα επιδεινώσουν το κλίμα στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτές ζητούν σαρωτικό ανασχηματισμό.
Ως εκ τούτου, ας μην αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ο κ. Καραμανλής να επιχειρήσει μια εντυπωσιακή κίνηση και να… ανακατέψει την τράπουλα. Όποια μορφή πάντως και να έχει ο ανασχηματισμός, οι αλλαγές προσδιορίζονται χρονικά για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ διακριτικά το Μαξίμου έχει ζητήσει από τους υπουργούς να είναι στα γραφεία τους το αργότερο στις 17 του μήνα.
Μέχρι το τέλος του άλλου μήνα αναμένεται να έχουν γίνει και οι αλλαγές στις διοικήσεις κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο να φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας των προς… απόλυση. Θα ακολουθήσουν και ορισμένοι ακόμη, που είτε απέτυχαν στο έργο τους είτε προκάλεσαν με τη γενικότερη συμπεριφορά τους.
Στο πακέτο των πρωτοβουλιών του κ. Καραμανλή περιλαμβάνεται και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όχι όμως και της Κεντρικής Επιτροπής, διότι είναι πολυπληθές όργανο και η συζήτηση εκεί θα ξέφευγε από τον έλεγχο, με συνέπεια να ανοίξει ένας ευρύς κύκλος εσωστρέφειας. Αυτό σημαίνει ότι στα σχέδια του πρωθυπουργού δεν υπάρχει η αλλαγή του Λ. Ζαγορίτη, αφού η εκλογή γραμματέα γίνεται μέσω ψηφοφορίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσον του Ιουλίου, στην κυβέρνηση δουλεύουν με «φουλ» τις μηχανές, σε καθημερινή βάση ανακοινώνεται και προωθείται μια σημαντική υπουργική δράση ή απόφαση που αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Από τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια με την εξάρθρωση εγκληματικών κυκλωμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών – το οποίο έχει καταστεί ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πάταξη της διαφθοράς στις φυλακές, αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της αγοράς και της Παιδείας. Η κινητικότητα της κυβέρνησης λειτουργεί ευεργετικά στο ηθικό των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει φέρει σε δυσχερή θέση το ΠΑΣΟΚ που υποχρεώνεται είτε να απορρίπτει τις προτάσεις της κυβέρνησης είτε να επαναλαμβάνει μονότονα το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
ΤΩΡΑ, όσον αφορά το θέμα των εκλογών, στην κυβέρνηση υπάρχουν… δύο τάσεις: Η πρώτη που «εκπροσωπείται» από τους Γ. Σουφλιά, Γ. Λούλη, αλλά εσχάτως και την Ντ. Μπακογιάννη, επιμένει στην εκδοχή του φθινοπώρου με το σκεπτικό ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως να μην προκύψει αυτοδυναμία, αντίθετα τον Μάρτιο ή κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη. Η δεύτερη τάση προτιμά εκλογές το Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται αυτήν την περίοδο και θα έχουν ευεργετική επίδραση στη καθημερινή ζωή των πολιτών.
Σε αυτούς να συμπεριλάβουμε και τον Β. Μεϊμαράκη που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Μαρτίου και να φθάσει στο 2011! Όπως εξηγεί, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, το κλίμα θα αλλάξει –επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια–, η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ θα μειωθεί αισθητά και τότε πολύ δύσκολα η ηγεσία του θα ρισκάρει να προκαλέσει εκλογές όταν γνωρίζει ότι δεν έχει ελπίδες αυτοδυναμίας. Σε κάθε ευκαιρία, ο υπουργός ʼμυνας τονίζει οι εκλογές το φθινόπωρο θα είναι καταστροφικές για τη Νέα Δημοκρατία! Τι σκέπτεται επ’ αυτού ο κ. Καραμανλής; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. ʼλλωστε, πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει υπόψη του τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την «επομένη» των ευρωεκλογών οι πιθανότητες που υπήρχαν στο Μαξίμου ήταν 80% υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ αυτή τη στιγμή τα ποσοστά είναι 50%.
Από το τέλος Αυγούστου θα επανέλθει στην επικαιρότητα και το θέμα των εκλογικών συνδυασμών, οπότε θα έχουμε νέο γύρο δημόσιων παρεμβάσεων βουλευτών που μιλούν για «καθαρά χέρια», ζητώντας να μείνουν εκτός όσα στελέχη ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων ή προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους. Ο κ. Μεϊμαράκης, αντίθετα, είναι ακλόνητος στις απόψεις του: Πρέπει όλοι να περιληφθούν στις λίστες και να αποφασίσει ο λαός. «Πρέπει να πάμε στις εκλογές όλοι μαζί, να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη» σημειώνει.
Περίπτωση πάντως να υπάρξει εκ των έσω ανατροπή της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει. Βουλευτές από τους γνωστούς αμφισβητίες σε συζητήσεις είναι κατηγορηματικοί: «Από εμάς τους… πληβείους», λένε, «να μην ανησυχεί ο Καραμανλής. Δεν πρόκειται κανείς να χρεωθεί να τον ρίξει και να γίνει το “μαύρο πρόβατο”. Πέφτει μόνος του», λένε…


Σχολιάστε εδώ