Τη διαγραφή τους από την ΠΟΣΠΕΡΤ ζήτησαν σωματεία που ελέγχονται από ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ
Σε ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις και μέσα στο καλοκαίρι, αν χρειαστεί, βρίσκονται ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Το τεράστιο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) φαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να το «ξεκαθαρίσει» μέσα στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ίσως σε λιγότερες αντιδράσεις. Έτσι, παρά τους σχεδιασμούς της αρμόδιας υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά και τις εργασίες επιτροπής που θα επιχειρούσε συναινετικές λύσεις, ο υπουργός Οικονομίας την Τετάρτη ανακοίνωσε στη Βουλή ότι ο πολύχρονος και πολύπαθος θεσμός θα αναμορφωθεί με υπουργική απόφαση μέσα στις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες.
Η εξαγγελία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη συνδικαλιστική πλευρά, που χαρακτήρισε ήδη τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα ΒΑΕ «αιτία πολέμου».
Να απορριφθεί από την κυβέρνηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ. Τυχόν αποδοχή της απόφασης αυτής, υποστηρίζει η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, «πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, και κυρίως των γυναικών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για το ίδιο το ασφαλιστικό μας σύστημα και τη βιωσιμότητά του, αφού ουσιαστικά το χαρακτηρίζει, αντί για κοινωνικό, επαγγελματικό».
Προς το παρόν, αναμένονται σκληρές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία στάση απέναντι στην επίμαχη απόφαση, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες για ευνοϊκότερες τροποποιήσεις και επιπλέον να διεκδικηθεί ο μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής πριν από την εφαρμογή της τελικής απόφασης. Μαθαίνουμε ότι στη Βρετανία δόθηκαν 11 χρόνια ως περίοδος προσαρμογής, ενώ η Αυστρία πέτυχε ενδιάμεσο διάστημα 20 χρόνων.
Αιτία κινητοποιήσεων στο Δημόσιο αποτελούν και τα υπό κατάρρευση Ταμεία (ΤΕΑΔΥ και ΟΠΑΔ), στα οποία το Δημόσιο οφείλει τουλάχιστον 1.300.000.000 ευρώ.
Και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις και οχλήσεις της συνδικαλιστικής πλευράς, παραμένει στάσιμο τόσο το θέμα του Ταμείου Πρόνοιας, όσο και του ΟΠΑΔ, που για άλλη μία φορά αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του (πληρωμή γιατρών, φαρμακοποιών, εξετάσεων κ.λπ.).