Συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Δυστυχώς δεν διαψευσθήκαμε. Όχι μόνο δεν άλλαξε η τουρκική απειλή από τότε, αλλά αντίθετα η ʼγκυρα υιοθέτησε ακόμη πιο επιθετική στάση. Γιατί δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η τουρκική Αεροπορία, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο δεν μείωσε τους… ρυθμούς παραβιάσεων – παραβάσεων, αλλά προωθεί όλο και περισσότερο την τουρκική πρακτική των τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο.

Δεν θα απαριθμήσουμε την πληθώρα των περιστατικών. Από μια απλή ανάγνωση του καθημερινού τύπου προκύπτει του λόγου το αληθές. Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Φούρνοι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι συμβαίνει σήμερα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας.

Αποκορύφωμα όμως της προκλητικής αυτής τακτικής υπήρξε η τοποθέτηση την περασμένη Τετάρτη του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Τι είπε ο κ. Μπουράκ Οζούγκιεργκιν; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πολλά προβλήματα στο Αιγαίο θα μπορούσαν να επιλυθούν μόνο εφόσον ληφθούν υπόψη ως… σύνολο! Με άλλα λόγια δηλαδή, για μια ακόμη φορά η ʼγκυρα ανενδοίαστα επανέρχεται στην προσφιλή της θέση: Ελάτε να συζητήσουμε για όλα, να ξαναρχίσουμε από μηδενική βάση, να γίνουμε συνδιαχειριστές στο Αιγαίο!

Πώς αντιδρά σ’ όλα αυτά το επίσημο ελληνικό κράτος; Με πληθώρα διαμαρτυριών και δηλώσεων urbi et orbi ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τους εταίρους και συμμάχους της περί της τουρκικής προκλητικότητας. Κι ότι συγχρόνως προέβη στα απαραίτητα διαβήματα προς την τουρκική πλευρά. Ενημερωθήκαμε ποτέ ποια ήταν τα αποτελέσματα της ενημέρωσης και των διαβημάτων μας αυτών; Πόσοι, ποιοι και πότε, εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ελληνικές θέσεις; Πόσο αποτελεσματικές υπήρξαν οι ελληνικές παρεμβάσεις;

Κατόπιν των παραπάνω, κυρίαρχο προκύπτει το ερώτημα ποια ανάγκη επέβαλε την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην ʼγκυρα; Η κοινή λογική υπαγορεύει τις δύο κύριες προϋποθέσεις μιας επίσκεψης, που φιλοδοξεί να καταγραφεί ως επιτυχημένη. Αφενός μεν να είναι καλά προετοιμασμένη, αφετέρου να υπάρχει ήπιο και ευνοϊκό κλίμα. Τι όμως από τα δύο αυτά συμβαίνει; Έχει συνειδητοποιήσει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ότι η επίσκεψη στην ʼγκυρα είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία; Εκτός βέβαια αν εθελοτυφλώντας αρκεστεί στην ξύλινη γλώσσα των ανακοινωθέντων που εξαίρουν τη «φιλική ατμόσφαιρα στην οποία διεξήχθη η επίσκεψη και την κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών, ότι η συνεργασία όχι απλώς πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί περισσότερο» και άλλα παρόμοια…

Κι όλα αυτά ενώ θα συνεχίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και οι φιλήσυχοι κάτοικοι των νησιών μας θα βλέπουν τα τουρκικά μαχητικά να πετάνε κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους…

Σε κάθε ευκαιρία «ιστορικής συνάντησης» οι αφελείς πιστεύουν ότι γυρίζουμε σελίδα. Από τα πολλά όμως γυρίσματα φοβούμαστε ότι απλώς φυλλομετράμε το βιβλίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς να το διαβάζουμε… Γιατί αν το διαβάζαμε, σίγουρα θα είχαμε γίνει σοφότεροι… Και θα ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε…

Αφήσαμε όμως για το τέλος το σημαντικότερο. Είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο. Χωρίς να διευκρινίσει σε ποια, συγκεκριμένα, αναφέρεται. Δημόσια. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχει συμφωνία με την τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαψεύσει πάραυτα ότι υπάρχουν συμφωνίες και να διαλύσει την οποιαδήποτε καχυποψία που πλανάται στα εθνικά μας θέματα.

Αν η δήλωση του τούρκου εκπροσώπου δεν διαψευσθεί επαρκώς, σθεναρά και με απόλυτη σαφήνεια και όχι με ήξεις – αφήξεις, τότε φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται η μυστική διπλωματία και η συνεχής υποχωρητικότητα.


Σχολιάστε εδώ