Συνέχιση της κρίσης και το 2010 προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας

Συνέχιση της οικονομικής κρίσης και το 2010. Επέκταση της εφαρμογής της τετραήμερης απασχόλησης σε μεγάλες επιχειρήσεις με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και ένταση των απολύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – κυρίως από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για τα πρώτα συμπεράσματα από τη μελέτη για την ελληνική οικονομία, που συντάσσει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του επιστημονικού διευθυντή Σάββα Ρομπόλη. (Το ίδιο διάστημα, με ευθύνη του συνεργάτη του ΙΝΕ Γ. Ρωμανιά, προχωρά η αποτίμηση του ν. 3655/08 που αφορά στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επίσης θα δημοσιοποιηθούν πριν από τη ΔΕΘ).
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΙΝΕ για την ελληνική οικονομία, ο προσεχής Σεπτέμβριος θα σημάνει ακόμη δυσκολότερες μέρες. Και αυτό γιατί αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση στον τομέα του τουρισμού και του οικοδομικού κλάδου. Προβλέπεται συγκεκριμένα:
• Μείωση κατά 15% στον τουρισμό και
• Μείωση κατά 40% στον χώρο της οικοδομής.
Με δεδομένο ότι τόσο ο τουριστικός κλάδος όσο και η οικοδομή τροφοδοτούν αλυσίδες άλλων περιφερειακών επαγγελμάτων, οι επιπτώσεις των μειώσεων αυτών θα είναι σε βάρος ακόμη μεγαλύτερης ομάδας πολιτών, που θα υποστούν τις συνέπειες. Όταν μάλιστα η πρόσφατη έκθεση της ΕΣΥΕ για την επίσημη ανεργία καταδεικνύει ότι αυξάνεται ραγδαία (στο 9,4% τον Απρίλιο του 2009 ενώ η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι το επίπεδο της πραγματικής ανεργίας ανέρχεται τουλάχιστον στο 15,5%).


Σχολιάστε εδώ