Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Τη μακράν καλύτερη, από πλευράς τζίρου και όγκου, συνεδρίαση των τελευταίων εβδομάδων μας χάρισε το ΧΑΑ την Τρίτη. Μια συνεδρίαση όχι απλώς ανοδική, αλλά συνδυασμένη με το ρεκόρ του υψηλότερου τζίρου του τελευταίου μήνα. Μια συνεδρίαση που σε πρώτη ανάγνωση διαψεύδει όλους -μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου- όσοι είχαμε και έχουμε αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά μας, ιδίως τώρα που κοντοζυγώνει ο «παραδοσιακός» Αύγουστος της απόλυτης ραστώνης. Μόνο που σε δεύτερο χρόνο η «τέλεια» αυτή συνεδρίαση είχε και τα τρωτά της σημεία. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός πως το μισό και πλέον του συνολικού της τζίρου προήλθε από ένα και μόνο χαρτί: την Εθνική.

δ Όπως, για παράδειγμα, πως η τελική επίδοση του Γενικού Δείκτη οφειλόταν στις επιδόσεις άλλων δύο μετοχών (Motor Oil, Alpha Bank) κατά τη διαδικασία των δημοπρασιών.

δ Συμπερασματικά, δηλαδή, αυτό που φαινόταν ως μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, ουδόλως αφορούσε τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών και πάντως όχι όλων ημών, που δεν έχουμε ούτε τη ρευστότητα ούτε τον τρόπο να παρακολουθήσουμε τέτοιες «τρελές» διακυμάνσεις όπως αυτές που συνήθως καταγράφονται στο τέλος κάθε συνεδρίασης με σωρεία ανεκτέλεστων και «χτυπήματα» στη δημοπρασία.

δ Πέραν αυτών, το γεγονός πως η αγορά σημείωσε τέτοιο ανοδικό ξέσπασμα μπορεί να εξηγηθεί και από το ότι είχαν προηγηθεί 11 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο στις τελευταίες 16 εργάσιμες. Και το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις.

δ Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική εικόνα ήταν πιο κοντά στην επίδοση της Τετάρτης. Όταν εκτονώθηκε η αγοραστική δύναμη όσων «επιτίθοντο» την Τρίτη και τελικά το αποτέλεσμα ήταν σταθεροποιητικό, με οριακά υψηλότερα τον δείκτη, πρωταγωνιστές τους συνήθεις τίτλους και σχεδόν ολοκληρωτική απαξίωση για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η δεδομένη κατάσταση της αγοράς και δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

δ Τώρα το πώς μπορεί να συμμετάσχει ένας μικρομεσαίος επενδυτής σε αυτήν τη ρηχή αγορά όπου κονταροχτυπιούνται μεγάλα χαρτοφυλάκια σε 30 – 40 χαρτιά, δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Και πάντως ΟΧΙ μέσα στο κατακαλόκαιρο…

YΓ.: Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η τελευταία έκθεση της Credit Suisse First Boston σχετικά με τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο ξένος οίκος κάνει λόγο για ΑΜΕΣΗ και ΤΑΧΥΤΑΤΗ άνοδο των ευρωαγορών κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα σημερινά τους επίπεδα και προτείνει μάλιστα την τοποθέτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ρευστότητας σε μετοχές. Την ίδια ώρα όμως μια άλλη έκθεση, του Bloomberg, δείχνει μιαν άλλη πραγματικότητα για τις μετοχικές αγορές, αποδεικνύοντας με στοιχεία πως στη δεδομένη χρονική στιγμή οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά από το 2007, με premium έναντι των ανεπτυγμένων. Και προειδοποιεί για πιθανή κατακρήμνισή τους! Όποιος τώρα πει ότι αυτή η έκθεση δεν μας αφορά, γιατί ως αγορά ανήκουμε στις ανεπτυγμένες, απλώς ας αναλογιστεί ποια funds «παίζουν» Ελλάδα…


Σχολιάστε εδώ