Πρωτοβουλία για τη σωτηρία της καφέ αρκούδας

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας ξεκινάει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον ΟΤΕ. Η πρωτοβουλία αυτή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρήκε τη θερμή υποστήριξη των ανθρώπων του ΟΤΕ, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον «πράσινο» αλλά και καινοτόμο χαρακτήρα της εταιρείας.
Εδώ και δεκαετίες για την παρακολούθηση ιδιαίτερα επιφυλακτικών ειδών που αποφεύγουν τον άνθρωπο, όπως είναι και η καφέ αρκούδα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έμμεσες μεθόδους καταγραφής της παρουσίας τους. Στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί ότι στις αρκούδες αρέσει εκτός από τα δέντρα να τρίβονται και να ξύνονται σε ξύλινους στύλους του ΟΤΕ. Οι αρκούδες προσελκύονται από την ιδιαίτερη μυρωδιά που εκλύουν οι στύλοι και στη συνέχεια -νομίζοντας ότι θα βρουν κάτι θρεπτικό- τους δαγκώνουν, τους ξύνουν, ξύνονται και τρίβονται πάνω τους, αφήνοντας την ιδιαίτερη μυρωδιά τους και τρίχες. Στη συνέχεια, οι τρίχες συλλέγονται προσεκτικά και χρησιμοποιούνται για γενετική ανάλυση. Πρόκειται για μια εργονομική μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού που θα εφαρμόσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με την υποστήριξη του ΟΤΕ, ξεκινώντας από την οροσειρά της Ροδόπης.
Μαζί με την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, οι άνθρωποι του ΟΤΕ τοποθέτησαν ήδη τις προηγούμενες μέρες τους πρώτους στύλους στην οροσειρά της Ροδόπης σε απομακρυσμένα σημεία που δεν καλύπτονταν από το υπάρχον δίκτυο του ΟΤΕ, ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος γενετικής ταυτοποίησης ατόμων αρκούδας μέσω της συλλογής τριχών από στύλους.


Σχολιάστε εδώ