Ποιοι πήραν τα 5.100.000 μετοχές;

Αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας από την ομάδα Αράπογλου, ένα από τα πρώτα σχέδια που υλοποιήθηκαν ήταν και η εφαρμογή, πρώτον, του θεσμού των stock options και, δεύτερον, η αύξηση των μπόνους σε επίπεδα πρωτόγνωρα, όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και γενικότερα για την ελληνική πραγματικότητα. Καμία σχέση ούτε κατ’ ελάχιστον με τα μπόνους της διοίκησης Καρατζά, αφού τα stock options δεν εφαρμόζονταν στην εποχή του. Για τη σύγκριση των πραγματικών διαστάσεων της διοίκησης Καρατζά θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε παραιτηθεί από οιανδήποτε αμοιβή μορφής μπόνους. Το πώς συμπεριφέρθηκαν οι διάδοχοί του προκύπτει ανάγλυφα από τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, με την ευκαιρία της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην παράθεση των στοιχείων, είναι σκόπιμο για τους μη ειδικούς αναγνώστες μας να αναλύσουμε την έννοια του stock option ή «δικαιώματος προαίρεσης επί μετοχών». Στην ουσία, η διοίκηση της τράπεζας αποφασίζει να μοιράσει στα στελέχη αλλά και στον εαυτό της μετοχές σε μειωμένες τιμές. Ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων για αγορά μετοχών που διανέμεται συνήθως ωριμάζει για εξόφληση σε τρία με τέσσερα χρόνια. Έτσι π.χ. για το πρόγραμμα Α΄ που εγκρίθηκε στις 29/11/06 για 2.992.620 δικαιώματα οι κάτοχοί τους θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μόνο του 15% του συνολικού αριθμού που έχουν κατά το 2006, του 35% το 2007 κ.ο.κ.

Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, για την περίοδο 2006-2008 εγκρίθηκαν προγράμματα συνολικού ύψους δικαιωμάτων 6,5 εκατ. Από το ποσόν αυτό 5,1 εκατ. δικαιώματα έχουν ωριμάσει, δηλαδή μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε τιμές χαμηλότερες, ενώ ποσόν 1,4 εκατ. είναι προς ωρίμανση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, έχει εγκριθεί με απόφαση της ΓΣ της τράπεζας και Γ΄ πρόγραμμα για δικαιώματα προαίρεσης (stock options) για μέγιστο αριθμό μετοχών 12.479.495 και διάρκειας οκτώ ετών, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2015. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχε απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Έχουν μοιραστεί και τα 6.503.220 stock options;

β) Πώς έγινε η διανομή και κυρίως τι πήρε η ηγετική ομάδα;

γ) Πόσα από τα δικαιώματα που αγοράστηκαν προς 23 ευρώ έχουν μετατραπεί σε μετοχές και από ποια στελέχη της διοίκησης;

δ) Εάν οι μετοχές που αγοράστηκαν με δικαιώματα μεταπωλήθηκαν, πότε μεταπωλήθηκαν, σε ποιες τιμές και από ποια στελέχη της διοίκησης;

ε) Τι θα γίνει με τα δικαιώματα που δεν έχουν ωριμάσει;

Σημειώνεται ότι μόνο για ένα δικαίωμα που κόστισε 23 ευρώ εάν αγοράστηκε μια μετοχή στα 40 ευρώ, τιμή συνηθισμένη για την περίοδο 2006-2007, το κέρδος θα ήταν 17 ευρώ. Τα σχόλια περιττεύουν όταν μιλάμε για 5 εκατ. δικαιώματα που ήδη έχουν ωριμάσει.


Σχολιάστε εδώ