Παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων η κρατική χρηματοδότηση
Η αντίδρασή του είναι σφοδρή δόθηκε μάλιστα και σχετική συνέντευξη Τύπου της ίδιας της Α. Παπαρήγα, αφού στον Περισσό θεωρούν ότι με την πρόβλεψη για αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος επιχειρείται ο έλεγχος όλων των κομμάτων (ακόμα και των αστικών) και ετοιμάζεται το έδαφος για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.
Η εκτίμηση των στελεχών του κόμματος είναι ότι με την εν λόγω ρύθμιση επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται με πρόσχημα τη διαφάνεια να επιτρέψει καμία μορφή παρέμβασης στην εσωτερική του λειτουργία. Εμείς, λένε, θα προστατεύσουμε και σήμερα και στο μέλλον τους χιλιάδες ανθρώπους που μας στηρίζουν οικονομικά ανιδιοτελώς, ακόμα και από το υστέρημά τους.
Τέτοιου είδους προτάσεις, αναφέρουν, είναι σε αντιστοιχία με τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατοχυρώσει και να στηρίξει οικονομικά μόνο «πανευρωπαϊκά κόμματα» τα οποία θα είναι υπάκουα στις επιταγές της.
Στο ΚΚΕ χαρακτηρίζουν υποκριτικά τα όσα λέγονται ότι δήθεν με την αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση θα επέλθει η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, αφού, όπως λογικά υποστηρίζουν στον Περισσό, τα κόμματα που έχουν λόγο να κρύψουν κάποιες πηγές χρηματοδότησης θα βρουν τον τρόπο και τον λαό να ξεγελάνε και τα ίδια να μη χάνουν τις οικονομικές τους «χορηγίες».
Όσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος, τονίζουν ότι πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, καθώς και στις εκλογικές δαπάνες που δίνονται από το κράτος. Επίσης γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και για την απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Παρά τα όσα λέγονται -τα οποία στον Περισσό θεωρούν προβοκατόρικα-, τα στελέχη του ΚΚΕ τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας του κόμματος είναι απολύτως ορατά και περιλαμβάνουν: Το κτίριο των κεντρικών γραφείων στον Περισσό, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 902, την Τυποεκδοτική, που εξασφαλίζει αυτοδύναμα την έκδοση του «Ριζοσπάστη» και των διάφορων εντύπων του κόμματος, τον εκδοτικό οίκο Σύγχρονη Εποχή, το ίδρυμα Χαρίλαος Φλωράκης, το Σπίτι του Αγωνιστή και το υπό ανέγερση νέο κτίριο για τη φύλαξη του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.
Στο κόμμα μας, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στις Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου που εκλέγονται από κομματικά σώματα και δεν διορίζονται από τα καθοδηγητικά όργανα και σε όλη την κλίμακα του κόμματος γίνεται έλεγχος και για τα παραστατικά εσόδων και εξόδων αλλά και για τη σκοπιμότητα των εξόδων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, αναφέρουν, το ΚΚΕ σε όλη την κλίμακα ασκεί έλεγχο στα στελέχη του που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα και όπου υπάρχει αμοιβή από αυτά, τότε τα ποσά καταβάλλονται στο κόμμα και τα στελέχη αυτά εισπράττουν έναν κομματικό μισθό, ενώ οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές επίσης δεν εισπράττουν τη βουλευτική αποζημίωση ούτε τη βουλευτική σύνταξη, αλλά τη σύνταξη του ασφαλιστικού οργανισμού τους όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Ο εσωτερικός έλεγχος στα οικονομικά, τονίζουν, είναι αυστηρότατος και στις σπάνιες περιπτώσεις που εξακριβώθηκε ότι εκλεγμένα μέλη του δεν άσκησαν σωστά ή με έντιμα μέσα την οικονομική διαχείριση, αυτά διαγράφονται και η διαγραφή τους δημοσιοποιείται διά του κομματικού Τύπου, ενώ διαγράφονται και όσα μέλη ή στελέχη του υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας.